Tour de France in Zeeland - Zeeland op de Fiets

Zeeland op de Fiets
Ga naar de inhoud
* Varia  :  Fiets Historie Zeeland  :  Tour de France door Zeeland in 1958 - 2010 - 2015.


TOUR DE FRANCE 2015 :

FINISH TWEEDE ETAPPE OP NEELTJE JANS


ZEEUWSE RENNERS ONTBREKEN OP STARTLIJST

Foto's:  
Zeeland op de Fiets.nl, provincie Zeeland, Wikipedia, Arnold Parre, Sjaak de Herder, Marieke van BloppoelDe 102 de editie van de Tour de France voerde op 5 juli 2015 door Zeeland. In de tweede etappe koersten de coureurs van Utrecht naar Neeltje Jans over een afstand van 166 km. Het werd een enerverende rit in echte Hollandse omstandigheden met veel regen en een forse wind in Zuid West Nederland.


Bij de prachtige aankomst op de Stormvloedkering sprintte de Duitser Andre Greipel naar de overwinning in het sponsorshirt van Lotto Soudal (foto onder Sjaak den Herder).
Peter Sagan werd tweede en Fabian Cancellara kwam als derde over de Zeeuwse finish. Tom Dumoulin was op de achtste plaats de eerste Nederlander. Na een verplaatsing startte de derde rit in Antwerpen, de streep lag te Huy in de Ardennen.
Foto's : Zeeland op de Fiets.nl  / Lennard Andriesse : Finish op Neeltje Jans.


 
Foto : Sjaak den Herder (Middelburg / midden) met miniatuur wielerpeloton in Topshuis Neeltje Jans.

De Ronde van Frankrijk werd geopend in Utrecht met een tijdrit over 13,8 km. Rohan Dennis van BMC was de rapste met een gemiddelde snelheid van ruim 55 km per uur. Dumoulin moest op de vierde positie 8 seconden inleveren.


Foto : Arnold Parre.     
Tour directeur Christian Prudhomme en gedeputeerde Zeeland Ben de Reu op Neeltje Jans.
Na 21 etappes werd Chris Froome in Parijs als eindwinnaar gehuldigd. De topper van Team Sky noteerde een tijd van 84.46.14. Nairo Quintana (Movistar) strandde op 1.12. Zijn ploegmaat Alejandro Valverde kwam 5.25 tekort. Robert Gesink van Team Lotto NL Jumbo reed een sterke Tour en eindigde op de zesde plaats op 10.47 van Froome. 160 renners haalden de finish op de Champs.TOUR DE FRANCE IN JULI 2010 DOOR ZEELAND :
UNIEKE ZEEUWSE WIELERDAG MET LARS BOOM IN DE VLUCHT VAN DAG


Foto : Lennard Andriesse / Zeeland op de Fiets.nl  
Tienduizenden wielerliefhebbers hebben op 4 juli 2010 in alle opzichten met volle teugen genoten van de passage van de Tour de France door Zeeland. Het werd een druk sportfeest zonder incidenten dat als hoogtepunt in het Zeeuwse wielerarchief bijgeschreven zal worden.


Foto : Facebook.   
Langs de hele route door Zeeland stond een enorme mensenmassa. Sommige kijkers toonden hun emoties toen de karavaan langskwam en dat leverde speciale sportmomenten op.


Foto : Marieke van Bloppoel (Tholen) : karavaan bij Oesterdam/Rilland.      
Ook de renners waren onder de indruk van het enthousiasme in Zuid West Nederland. Veel supporters waren al om 8.00 uur aanwezig langs het parcours en deze vroege vogels konden dan ook een mooi plaatsje innemen. De grote drukte kwam vanaf 12.00 uur op gang. Inwoners van de dorpen op Schouwen en de Bevelanden, toeristen en dagjesmensen genoten van de schitterende wielersfeer en het prachtige zomerweer. Er waren supporters uit Nederland, Belgie, Frankrijk, Duitsland en Noorwegen. Alle organisaties en instellingen waren tevreden over het verloop van de wielerdag. Politie Zeeland sprak na afloop over een gezellige drukte zonder wanklanken. Bij Rilland raakte nog wel een vrouw gewond toen ze in aanraking kwam met een promotievoertuig uit de reclamekaravaan. De VVV Zeeland was ook enthousiast omdat de televisiebeelden schitterende promotie opleverden voor de toeristenbranche. Een oppepper voor de Zeeuwse economie.


Na de proloog in Rotterdam op zaterdag kwam het peloton een dag later met 22 ploegen naar de Zeeuwse dreven. De renners en volgers vertrokken op de Erasmusbrug in de Maasstad nadat ze waren toegesproken door burgemeester Aboutaleb.
 
Foto Lennard Andriesse / Zeeland op de Fiets.nl  
Meteen na de start koos Rabo renner Lars Boom voor de aanval. Zijn offensieve instelling bracht drie coureurs in de spits. Boom kreeg gezelschap van Maarten Wijnants (Quick Step) en de Spanjaard Alan Perez van Euskatel. Dit ondernemende trio trapte naar een voorsprong van 7 minuten. De eerste tussensprint op Neeltje Jans leverde punten op voor Boom. Fabian Cancellara hield zich gedeisd in de grote groep en liet zijn ploegmaats het tempo bepalen.


Foto : Arnold Parre.       
> Massale belangstelling in Zeeland bij doorkomst Tour de France 2010

Bij de ravitaillering in de buurt van Wolphaartsdijk/Roodewijk hadden de koplopers nog een marge van ruim 4 minuten. Bij de zuiderburen ontstond d beslissing in het zicht van de finish. Uiteindelijk ging een compacte groep de finale in maar drie valpartijen in de laatste 2 km. zorgden voor een domper bij supporters en volgers.

De kanshebbers Freire, Hunt, Cavendish en Farrar konden hun sprinttalent niet benutten en waren meteen kansloos voor de dagzege. De 36 jarige Italiaan Alessandro Petacchi van Lampre omzeilde alle obstakels en won de eerste rit van Rotterdam naar Brussel. De Italiaan reed de 224 km in 5.09.38. Mark Renshaw van HTC werd tweede gevolgd door Thor Hushovd van Cervelo.


Foto : Lennard Andriesse / Zeeland op de Fiets.nl :  peloton met Cancellara in gele trui bij Goes.    

Koos Moerenhout uit het Brabantse Steenbergen, die over zijn trainingsparcours reed, kwam als nummer 110 over de Brusselse finish.

Cancellara behield zijn gele leiderstricot. Petacchi kreeg de groene puntentrui en Tony Martin mocht als beste jongere de witte trui aantrekken. Op het huldigingspodium werden de dagwinnaars en klassementsleiders gefeliciteerd door Koning Boudewijn en Eddy Merckx.
 
 
TOUR DE FRANCE IN 1958 IN ZEEUWS VLAANDEREN

Foto : wielerarchief Sjaak den Herder  (Middelburg)   
De Touretappe van Rotterdam naar Brussel in 2010 was voor Zeeland het tweede bezoek van de Ronde van Frankrijk. Op 26 juni 1958 reden coureurs en volgers tijdens de etappe van Gent richting Duinkerken ruim 10 km. door Zeeuws Vlaanderen via Eede, Aardenburg, Draaibrug, Sluis (foto) en Sint Anna ter Muiden. De ritwinst was voor de Nederlander Gerrit Voorting.
 
In 2006 werd op het laatste moment de al helemaal uitgestippelde route van Valkenburg naar Middelburg geschrapt wegens het overvolle etappeschema van dat jaar.

NEDERLANDSE TOURHISTORIE 1978 :

JAN RAAS WINT PROLOOG IN LEIDEN

In de historie van de Tour staan vier Nederlandse startplaatsen aangegeven. In 1954 vertrok de Franse karavaan in Amsterdam.

In 1973 mocht Scheveningen de start organiseren.


Foto Wikipedia.     
Leiden kreeg de Grand Depart in 1978 toegewezen. Jan Raas uit Sheerenhoek was de rapste in de race tegen de klok over 5,2 km. met een gemiddelde van 46,9 km. De Bevelandse topper won toen ook de eerste rit van Leiden naar Sint Willebrord en versloeg Freddy Maertens en de Fransman Esclassan.

In Den Bosch won Alex Zulle in 1996 de Tour proloog over 9,4 km. 

Terug naar de inhoud