Giro 2020 - Zeeland op de Fiets

Zeeland op de Fiets
Ga naar de inhoud
* Wielrennen : Antwan Tolhoek in Ronde van Italie 2020.






ANTWAN TOLHOEK IN GIRO 2020





STEVEN KRUIJSWIJK VERLAAT GIRO
NA POSITIEVE CORONA TEST TIJDENS DE RUSTDAG OP MAANDAG 12 OKTOBER.

ANTWAN TOLHOEK EN PLOEGMAATS TREKKEN ZICH TERUG
EN GAAN NIET MEER VAN START IN TIENDE ETAPPE.


Bron: Team Jumbo Visma:  
Voor Kruijswijk komt het nieuws erg onverwacht. "Ik voel me gewoon fit. Ik kan het dan ook niet bevatten dat ik het heb opgelopen. Het is een heel grote teleurstelling om dit nieuws te krijgen. Binnen de ploeg nemen we veel maatregelen en het is jammer dat ik op deze manier de Giro moet verlaten."   (13 oktober)

Bron Omroep Zeeland
Tolhoek over vertrek Jumbo Visma uit Giro



Commentaar ploegleider Addy Engels op Wielerflits.nl







Eindwinst voor de 25 jarige Brit Tao Geoghegan Hart van Ineos Grenadiers. Jai Hindley (Team Sunweb) had op de tweede positie 39 seconden achterstand. Zijn Nederlandse ploegmaat Wilco Kelderman strandde op 1.29 van de triomfator.    (25 oktober)




LANDGENOOT ANTWAN TOLHOEK
TWEEDE IN ALGEMEEN KLASSEMENT

Na de negende etappe staat een landgenoot van Antwan Tolhoek tweede in het algemeen klassement. De 29 jarige Wilco Kelderman (Team Sunweb / foto) heeft na een pittige klimweek slechts 30 seconden achterstand op leider Joao Almeida van Deceuninck Quick Step.
 
Zondag werd door de natte Apennijnen een zware bergrit verreden met 4000 hoogtemeters. In aankomstplaats Roccaraso behaalde de Portugees Ruben Guerreiro de hoofdprijs onder impuls van zijn ploegleider Matti Breschel. De 26 jarige coureur van EF Pro Cycling kon een sterk optreden na 5 uur en 41 minuten uitbundig bekronen met de overwinning. Wilco Kelderman noteerde op de achtste positie een marge van 1.38.   73. Antwan Tolhoek op 15.52.

Algemeen klassement na negende rit:   1. Joao Almeida   (Deceuninck Quick Step)    2. Wilco Kelderman (Team Sunweb) op 30 sec.    3. Pello Bilbao (Bahrain McLaren) op 39 sec.       11. Steven Kruijswijk op 1.24      85. Antwan Tolhoek op 54.46      (11 oktober)




EERSTE WORLD TOUR OVERWINNING ISRAEL START UP NATION

De jonge formatie Israel Start Up Nation kan de eerste World Tour zege op de scorelijst zetten. De 32 jarige Brit Alex Dowsett (foto) won zaterdag de achtste rit van Giovinazzo naar Vieste nadat hij was ontsnapt uit een zesmans kopgroep die 10 minuten voorsprong bij elkaar trapte. In de etappe zat de pittige beklimming van de La Chiesuola met stroken tot 17 procent. Salvatore Puccio (Ineos Grenadiers) werd tweede op 1.15 en Matthew Holmes (Lotto Soudal) was de derde binnenkomer. In het peloton, met bijna 14 minuten achterstand, ging eerste Hollander Sam Oomen als 27 ste over de streep.   110. Antwan Tolhoek op 14.26.     (10 oktober)



DEMARE SPRINT NAAR DERDE ZEGE

Op de zevende dag werd het Giro rit gemiddelde scherper gesteld. Bij de finish in Brindisi stond een record snelheid op de computers met ruim 51 km per uur. De Fransman Arnaud Demare mocht voor de derde keer als ritwinnaar naar het podium. De rapste van de  Giro verwees na 2 uur en 47 minuten Peter Sagan en Michael Matthews naar de troostprijzen. Sam Oomen was de eerste Nederlander op de vijftiende plaats. Antwan Tolhoek verspeelde op positie 138 bijna twee minuten.

Jumbo Visma ploegleider Addy Engels (foto boven) was een tevreden man bij de finish in Brindisi:
We wisten dat het op de kant zou gaan. Zo hebben we de etappe ook aangepakt. En we zaten waar we moesten zitten om het zelf op de kant te trekken. We zijn er vroeg aan begonnen. Dat leek ons het beste. Het was een prima actie, maar er was teveel samenwerking van achteren om het tot een goed einde te brengen. In etappes zoals vandaag prefereren we om het heft in eigen handen te nemen. Dat is altijd beter dan te moeten reageren op een scheve situatie. Je weet nooit wat er kan gebeuren. In de finale bleef er wel zijwind, maar niet genoeg om het nog eens op de kant te trekken. Wel bleef het erg nerveus en moesten we blijven opletten. Het was een stressvolle namiddag. Het is jammer dat we geen tijd hebben genomen op enkele concurrenten, maar ik ben trots op hoe we als ploeg gereden hebben. De ploeg is heel erg sterk en erg gemotiveerd. Dit geeft vertrouwen voor de rest van de Giro.   (9 oktober)



FRANSE WINST IN SAAIE ZESDE RIT ZONDER HOOGTEPUNTEN

Drie Italiaanse renners en 1 Australische coureur formeerden in de zesde etappe de vlucht van de dag vanaf startplaats Castrovillari. Omdat het peloton zich niet druk maakte kon het kwartet aanvallers lang in de spits blijven en de sponsors kregen dan ook brede publiciteit. Met de finale in aantocht was het avontuur van de koplopers echter voorbij en pakten de sprintersploegen het initiatief.
 
In de slotkilometer met veel scherpe bochten konden de snelle jongens toch op de eerste rijen komen. In Matera sprintte Arnaud Demare (Groupama FDJ) met ruim verschil naar zijn tweede etappezege. Michael Matthews (2) en Fabio Felline (3) hadden geen schijn van kans tegen de Frans kampioen. Sam Oomen (foto), ploegmaat van Wilco Kelderman, was op de achttiende plaats de eerste Hollander. Antwan Tolhoek hield zich rustig in de finale en kwam als 117 de binnen op 2.46.  (8 oktober)



WERELDKAMPIOEN TIJDRIJDEN GANNA WINT LANGSTE ETAPPE

In de etappe van Mileto naar Camigliatello Silano met 4700 hoogtemeters behaalde de Italiaan Filippo Ganna (Ineos Grenadiers) een solozege na 6 uur koers. De 24 jarige wereldkampioen tijdrijden en winnaar van de eerste Giro rit had na 225 km. 34 seconden voorsprong op de achtervolgers. 2. Patrick Konrad    3. Joao Almeida    4. Wilco Kelderman   5. Lucas Hamilton    69. Antwan Tolhoek op 13 min. Pieter Weening (Trek Segafedo) moest opgeven na zijn val op dinsdag.   (7 oktober)



FRANSMAN DEMARE WINT MILLIMETERGEVECHT

In de 4 de etappe met de beklimming van de Portella Mandrazzi was het sprinten met drie op een rij in aankomstplaats VillaFranca Tirrena. De fotofinish maakte duidelijk dat de Fransman Arnaud Demare (foto) net had gewonnen. De 29 jarige Frans kampioen versloeg na 140 km. koers Peter Sagan en Davide Ballerini in een millimetergevecht tot op de streep. Op de 24 ste plaats was de attente Wilco Kelderman de eerste Nederlander. Tolhoek kwam 1.09 na de winnaar als 122 ste over de finish. Geraint Thomas stond niet op het startblad, bij de oud Tour winnaar werd na zijn val op maandag een bekkenbreuk geconstateerd.   (6 oktober)



STEVEN KRUIJSWIJK, PLOEGMAAT VAN TOLHOEK, IN TOP 10 OP ETNA

In de eerste bergetappe kwam Jonathan Klever Calcedo als verrassende winnaar over de finish op de Etna. Na de slotklim van 18 km. noteerde de 27 jarige renner uit Ecuador een voorsprong van 21 seconden op de achtervolgers. Calcedo acteerde in de achtmans vlucht van de dag met als metgezel o.m. de Belg Victor Campenaerts van NTT Pro Cycling.
Na 4 uur koers meldde Giovanni Visconti (Vini Zabu KTM) zich als tweede. De Belg Harm Vanhoucke (Lotto Soudal) werd op 30 seconden derde.  4. Wilco Kelderman (Team Sunweb) op 39 sec.   5. Jakob Fuglsang (Astana) op 51 sec. 10. Steven Kruijswijk  (Jumbo Visma) op 56 sec. Tolhoek eindigde in de middenmoot op de 87 ste positie met een verschil van ruim 16 minuten op de triomfator.

In het algemeen klassement staan achter leider Joao Almeida (Deceuninck Quick Step) twee Nederlanders. Kelderman moet als vierde man 42 seconden goedmaken. Kruijswijk is tiende op 1.15. Tolhoek belandde op de 100 ste plaats en incasseerde een tijdverschil van 22 minuten met de roze trui drager. Topfavoriet Geraint Thomas van Ineos Grenadiers haalde moeizaam de top op 12 minuten achterstand na een zware val over een bidon in de neutralisatie in Enna.   (5 oktober)



ITALIAANSE OVERWINNING IN TWEEDE RIT

In de tweede etappe van Alcamo naar Agrigento sprintte Diego Ulissi naar winst in zijn thuisland. De 31 jarige routinier van UAE Team Emirates noteerde met een gemiddelde van 43.62 km per uur een tijdscore van 3.24.58.  2. Peter Sagan  (Bora Hansgrohe)  z.t.   3. Mikkel Honore  (Deceuninck Quick Step)  z.t.  4. Michael Matthews  (Team Sunweb) op 5 sec.    5. Luca Wackermann  (Vini Zabu KTM)  z.t. Beste Hollander Steven Kruijswijk zat bij de heuvel finish in de grote groep op de 16 de plaats.  145. Tolhoek op 4.53. In de vlucht van de dag onder impuls van de Belg Thomas De Gendt was ook de Nederlandse Giro debutant Etienne van Empel present.   (4 oktober)



TOLHOEK OP 2.20 IN OPENINGSTIJDRIT

Foto: Twitter Bianchi.


Antwan Tolhoek (foto boven) opende zijn Giro met de 148 ste plaats in de tijdrit waarin de Bevelander een gemiddelde draaide van 51.090 km per uur. Zijn achterstand op winnaar Filippo Ganna (foto) kwam op 2.20. De 24 jarige triomfator van Ineos Grenadiers raasde tussen Monreale en Palermo met 58.831 km naar de tijdscore 15.24.     2. Joao Almeida  (Deceuninck Quick Step) op 22 sec.   3. Mikkel Bjerg  (UAE Team Emirates) op 22 sec.  4. Geraint Thomas  (Ineos) op 23 sec.   5. Tobias Foss  (Jumbo Visma) op 31 sec.   Beste Nederlander:  12. Jos van Emden (Jumbo Visma) op 42 sec.   (3 oktober)
 





ANTWAN TOLHOEK IN GIRO MET RUGNUMMER 177

176 RENNERS OP STARTLIJST

Bron Wielerflits.nl  1 oktober 2020     

Voorbeschouwing Giro Parcours






Antwan Tolhoek zit in de Giro selectie van Team Jumbo Visma.

De 103 de editie startte zaterdag 3 oktober op Sicilie met een tijdrit van 15 km rond de hoofdstad Palermo. De finale op zondag 25 oktober in Milaan bestaat uit een vlakke tijdrit over een afstand van 15,7 km. In het rondeboek staan 21 etappes met 6 bergritten en 6 kansen voor de sprinters.



10 NEDERLANDERS IN GIRO 2020






NAMEN EN NUMMERS

Team Jumbo Visma
Antwan Tolhoek     177
Steven Kruijswijk   kopman     171
Jos van Emden      178
Koen Bouwman      172
Tobias Foss       173
Chris Harper     174
Tony Martin      175
Christoph Pfingsten      176



Ramon Sinkeldam     107

Wilco Kelderman    181

Sam Oomen   187

Martijn Tusveld    188

Pieter Weening     198

Etienne van Empel      216






 
 

ZES ZEEUWSE RENNERS IN GIRO VANAF 1960 TOT 2020.
GEEN ETAPPEZEGES.

JEAN PAUL VAN POPPEL EN TOM DUMOULIN WONNEN 4 ETAPPES


Antwan Tolhoek (Team Jumbo Visma) startte in 2019 als assistent van de Sloveen Primoz Roglic.
In het eindklassement (65 ste) van editie 102 was zijn achterstand op winnaar Richard Carapaz van Movistar 2.43.16. Zijn beste score, de zestiende plaats, behaalde hij in de zesde etappe tussen Cassino en San Giovanni.
In 2020 zal Tolhoek kopman Steven Kruijswijk bijstaan in de vele bergritten.




In 2015 ging Nick van der Lijke met Team Lotto NL Jumbo naar de Giro.
In de zeventiende etappe van Tirano naar Lugano kwam de Zeeuw als tiende binnen. Alberto Contador (Tinkoff Saxo) werd in Milaan als eindwinnaar gehuldigd. Van der Lijke belandde op de 86 ste plaats met een marge van ruim 4 uur op de Spaanse triomfator.



* Johnny Hoogerland
2011  Vacansoleil DCM   57 ste   verschil met roze trui drager Contador 2.12.17      
2014   Androni    105 de op 3.37.09 van klimtopper Quintana.




* Maarten Ducrot
1990     TVM Yoko   98 ste op 2.42.30 van winnaar Gianni Bugno.   
163 renners in eindklassement 73 ste editie.




* Cees Bal
1976     Molteni Campagnolo    
82 ste op 3.01.36 van de Italiaanse topper Felici Gimondi.




* Jo de Roo stond in 1960 en 1967 op het Italiaanse startblad.

Samenstelling : Sjaak den Herder en Witte Andriesse.







BELG WOUTER WEYLANDT WINT IN MEI 2010
GIRO ETAPPE AMSTERDAM - MIDDELBURG

Foto : Organisatie
  
Op 10 mei 2010 was de Ronde van Italie te gast in Zeeland. De derde etappe van Amsterdam naar Middelburg ging over een afstand van 209 km. Het parcours voerde vanuit de hoofdstad door het westen van Nederland via Leiden, Zoetermeer, Rotterdam en de Zuid Hollandse eilanden. Vervolgens kwam Zeeland in beeld met een passage over de Zeelandbrug. Na Noord Beveland ging de karavaan naar Walcheren. Via de Vlissingse Boulevard werd de finish in het centrum van Middelburg bereikt.
Lees meer over de Giro 2010 in Zeeland :  http://www.zeelandopdefiets.nl/giro-2010-in-middelburg.html






Terug naar de inhoud