* ZLM Tour - Zeeland op de Fiets

* MIDDELBURG FIETST *
Ga naar de inhoud
* Wielrennen  : Prof Klassieker ZLM Tour 2024 over Walcheren.

* Fotografie : Edwin van Immerseel  -  Witte Andriesse & anderen.


* 19 PLOEGEN VANAF WOENSDAG 5 JUNI IN ZLM TOUR DOOR ZEELAND
* Team Arkea - B&B Hotels.


* NEDERLANDSE PLOEG TDT UNIBET MELD ZICH AF VOOR ZLM TOUR *


* ZLM TOUR IN JUNI DRIE DAGEN DOOR ZEELAND.
 
* OPENINGS TIJDRIT 14,7 KM. IN WESTKAPELLE OP WOENSDAG 5 JUNI


* Foto's : Facebook & X *

De ZLM Tour, die wordt verreden van 5 tot en met 9 juni, start dit jaar met een individuele tijdrit over 14,7 kilometer in Westkapelle. De renners vertrekken op het Abraham Calandplein vanaf 17.30 uur voor een race tegen de klok over de Zeedijk en door het achterland. Kustplaats Westkapelle was ook in 2017 startlocatie van de ZLM Tour. Destijds toonde Primoz Roglic zich de sterkste in de individuele tijdrit over de zeedijk en rond het dorp.

Op 6 juni start het peloton in Middelburg en wordt er gefinisht in Wissenkerke op Noord-Beveland. Wanneer de wind een beetje meewerkt, belooft dit een loodzware rit met waaiers te worden. De finale van deze etappe voert de renners bovendien meerdere keren over de kasseistrook van Geersdijk, die vroeger ook altijd opgenomen was in het parkoers van de Ronde van Noord-Beveland.
 
Wethouder Stephan van Belzen van Noord Beveland over de komst van de wielertoppers: "We zijn trots dat de tweede etappe van de ZLM Tour finisht in Wissenkerke. Dit is een thuiswedstrijd voor de broers Mick & Tim Van Dijke en ook wordt de oude ronde van Noord-Beveland hiermee in ere hersteld. Daarnaast gaan we op deze dag laten zien waarom Noord-Beveland tot de beste fietsgemeenten van Nederland behoort en worden er deze dag allerlei activiteiten gehouden bij de finish".Op zaterdag 8 juni gaat de karavaan in de etappe vanuit Roosendaal door het oosten van Zeeland. De route voert langs Tholen en over de befaamde Oesterdam naar West Brabant.

 

Gedeputeerde Jo-Annes de Bat is uiteraard blij dat de ZLM Tour weer naar zijn provincie komt: "Het is mooi en goed dat er twee etappes van de ZLM Tour in Zeeland worden verreden. De tweede etappe start voor ons als provincie Zeeland bovendien in eigen huis, op het Damplein in Middelburg, nabij het Provinciehuis. Daarmee willen we onze relatie met de ZLM Tour laten zien. Ook willen we graag dat steeds andere Zeeuwse gemeenten betrokken zijn bij de koers. Daarom is het goed dat de tweede rit finisht op Noord Beveland".


* Etappeschema ZLM Tour 2024 *


 

5 juni   
Tijdrit Westkapelle    
14,7 km.    17.45 uur
6 juni    
Etappe Middelburg - Wissenkerke   
193,8 km   12.00 uur
 

 7 juni      Etappe Schijndel - Buchten
 
8 juni      
Etappe Roosendaal - Tholen - Oesterdam - Roosendaal
196,7 km     11.45 uur
 
9 juni     Etappe Oosterhout - Oosterhout.
ZLM TOUR OP 6 JUNI IN MIDDELBURG
Middelburg is in 2024 opgenomen in het etappeschema van de ZLM Tour. De tweede etappe op 6 juni vertrekt op de Dam in Middelburg, bij het monument ter nagedachtenis van de Belgische profwielrenner Wouter Weylandt. De ploegpresentatie voorafgaand aan de etappe wordt gehouden op het Abdijplein.

Middelburg kent een rijke wielerhistorie. De stad was in vroeger jaren onder andere startplaats van de Ronde van Midden-Zeeland en Tacx Pro Classic. Daarnaast was Middelburg op 10 mei 2010 finishplaats de Giro etappe die werd gewonnen door Wouter Weylandt van Quick Step. Een jaar later kwam diezelfde Weylandt om het leven na een zware valpartij in de Giro.
 


Joost van Wijngaarden, organisator van de ZLM Tour namens Libema Profcycling, is blij dat Middelburg zich wil verbinden aan de grootste etappewedstrijd van Nederland: "Zeeland is een wieler minnende provincie en Middelburg een stad van naam. Wij zijn er trots op dat we op de prachtige locatie in het schitterende historische centrum mogen starten".

Sportgedeputeerde Jo-Annes de Bat van de provincie Zeeland is eveneens in zijn nopjes: "Door het jaarlijks rouleren tussen de Zeeuwse gemeenten is heel Zeeland betrokken. Het is mooi dat we nu voor de deur van het Provinciehuis starten en zo een stukje wielergeschiedenis in ere houden en de herinnering aan Wouter Weylandt levend".Jeroen Louws, wethouder Sport van de gemeente Middelburg, over de komst van de ZLM Tour naar de hoofdstad. "Wij zijn er enorm trots op dat wij startplaats mogen zijn van de grootste etappewedstrijd van Nederland. Dat past goed bij Middelburg als fietsstad. Wij kijken er naar uit om de ZLM Tour in onze gemeente te mogen verwelkomen op 6 juni".


* RITTENSCHEMA ZLM TOUR 2023 *

* ZUID HOLLANDSE SPRINTER OLAV KOOIJ (TEAM JUMBO VISMA) WINT ZLM TOUR *

Foto: Facebook. Olav Kooij bewaarde de dubbelslag voor de laatste koersdag. De 21 jarige sprintbom van Team Jumbo Visma won met overmacht de slotetappe en werd in Oosterhout gehuldigd als eindwinnaar van de vijfdaagse ZLM Tour door Zeeland, Noord Brabant en Limburg.

Algemeen klassement: 1. Olav Kooij  (Jumbo Visma)   16.18.37     2. Sam Welsford  (Team DSM) op 13 sec.     3. Nils Eekhoff  (Team DSM) op 15 sec.   4. Alex Edmondson  (Team DSM) op 16 sec.     5. Cees Bol  (Astana Qazaqstan) op 21 sec.     6. Tim van Dijke (Jumbo Visma) op 30 sec.   7. Robbe Ghys  (Alpecin Deceuninck) op 33 sec.    8. Joren Bloem (TDT Unibet Cycling Team) op 35 sec.     9. Mark Cavendish  (Astana Qazaqstan) op 38 sec.    10. Hartthijs de Vries  (TDT Unibet Cycling Team) op 41 sec.Zeeuwse renners:   66. Jochem Kerckhaert op 8.22  (foto)     95. Thijs de Lange op 18.42        114. Lars Oreel op 41.19      118. Wesley Mol met gebroken ribben op 57.19.   De jury rapporteerde 119 finishers in Oosterhout.  
 
Punten en Jongerenklassement:   1. Olav Kooij       
Ploegen (20):   1. Team DSM     2. TDT Unibet Cycling Team     3. Alpecin Deceuninck.  (11 juni 2023)Foto: Facebook organsatie.   In de tropische slotetappe rond Oosterhout tekenden de Belg Guillaume Visser (BEAT Cycling Club), Leo Bouvier (Bike Aid) en Sam Gademan (Allinq Cyclingteam) voor de vlucht van de dag. De drie vluchters bleven tot op de plaatselijke omlopen voor het peloton uitrijden, maar daarna werden zij ingerekend door de sprintersploegen. Na een sterke lead out van zijn teamgenoot Tosh van de Sande ging Kooij de sprint op 200 meter voor de streep aan en gaf hij de rest van het peloton het nakijken.
 
Uitslag laatste etappe:   1. Olav Kooij   (Jumbo Visma)   158 km - 3.27.06    2. Sam Welsford  (Team DSM)     3. Jakub Mareczko  (Alpecin Deceuninck)     4. Arvid de Kleijn  (Tudor Pro Cycling)     5. Yoeri Havik  (Beat Cycling)
 
Zeeuwen:   20. Tim van Dijke     73. Jochem Kerckhaert op 24 sec.     108. Lars Oreel op 2.09      115. Wesley Mol op 3.17    119. Thijs de Lange op 6.49 na val met enkelbreuk.      Nick van der Lijke DNF na val.  (11 juni 2023)
3DE RIT ZLM TOUR : * WAAIERS IN OOST ZEELAND  -  WINST VOOR ARVID DE KLEIJN.
* TIMO DE JONG NA ZWARE VAL UIT KOERS.

Foto's: Edwin van Immerseel.    Bij de eindsprint van de derde etappe etaleerde Arvid de Kleijn (foto) zijn sprinttalent. De 29 jarige coureur van Tudor Pro Cycling versloeg na 194 km door West Brabant en Oost Zeeland de hele meute op de Jan Vermeerlaan in Roosendaal. De Kleijn kan de derde seizoenzege op zijn erelijst zetten.
In de vlucht van de dag was de oud Zeeuw Nick van der Lijke in gezelschap van zijn landgenoten Rick Ottema, Nick v.d. Meer, Lars Hohmann en Jan Willem van Schip.* Tim van Dijke in de Hogerwaardpolder tussen de Oesterdam en Woensdrecht *

Zaterdagmiddag streden de renners op de Oesterdam tussen Tholen en Rilland tegen de wind waarbij enkele waaiers werden geformeerd. Deze enerverende fase had per saldo geen gevolgen voor het koersverloop en in de Brabantse polders kwamen de groepen weer bij elkaar.
In de Zee Bra etappe toonde vooral Jan Willem van Schip ruime ambitie. De renner van ABloc was present in de eerste kopgroep en koos in de slotfase nog eens voor een solo. Niemand kon echter een beslissing forceren omdat het tempo enorm hoog lag onder impuls van vooral Team Jumbo Visma. De mannen met de sprintersbenen konden zich weer eens uitleven met Arvid de Kleijn als Hollandse triomfator na 4 uur en 16 minuten koers.

2. Jakub Mareczko  (Alpecin Deceuninck)    3. Matteo Moschetti  (Q36.5 Pro Cycling Team)     4. Metteo Malucelli  (Bingoal WB)    5. Jules Heesters  (Team Flanders Baloise)    6. Enrico Zanoncello (Green Project)    7. Giovanni Lonardi  (Eolo Kometa)     8. Filippo Fiorelli  (Green Project)     9. Alex Edmondson  (Team DSM)    10. Martins Pluto  (Abloc CT)
 
Zeeuwen:  24. Tim van Dijke (foto boven)     35. Nick van der Lijke       53. Jochem Kerckhaert op 37 sec.     90. Thijs de Lange op 7.11 120. Wesley Mol op 20.48      121. Lars Oreel op 20.48.  

Timo de Jong (DNF) verliet de wedstrijd na een zware val met veel schaafwonden maar zonder breuken.  
ZLM TOUR : TIMO DE JONG EN THIJS DE LANGE IN KOPGROEP TWEEDE ETAPPE

Foto: Organisatie.  Ook in de tweede etappe van Schijndel naar Buchten was Tim van Dijke de beste Zeeuw. In de massasprint kwam de lange Bevelander als 21 ste over de streep. De Italiaan Jakub Mareczko van Alpecin-Deceuninck kon na 184 km. de zegebloemen ophalen in Limburg.
Twee renners uit Zeeland schitterden vrijdag in de vlucht van de dag. Timo de Jong (VolkerWessels Cycling) en Thijs de Lange van Metec Solarwatt waren vooraan in gezelschap van Miguel Heidemann (Leopard TOGT), Vinzent Dorn (Bike Aid), Hartthijs de Vries (Tour de Tietema - Unibet), Jelle Johannink (ABLOC Cycling) en Tim Bierkens van Allinq Continental Cycling.
Na een warm avontuur van 160 kilometer met een maximale voorsprong van 4,5 minuut kwam alles bij elkaar. De sprintersploegen namen het heft in handen richting finale en bepaalden het koersbeeld.

Mareczko over zijn sprintsucces: "In de etappe van donderdag door Zeeland zat ik op een verkeerd moment achterin de groep, waardoor ik de aansluiting met het peloton miste. Gelukkig eindigde die etappe niet in een massasprint. Ik ben blij dat ik hier in Buchten het werk van mijn teamgenoten heb kunnen afronden".
Olav Kooij (Jumbo Visma) is de nieuwe leider met nog twee koersdagen te gaan. Naast de gele trui mocht de Zuid Hollander ook de groene puntentrui aantrekken. Tevens blijft Kooij eerste in het jongerenklassement.


Uitslag:   1. Jakub Mareczko   (Alpecin Deceuninck)   184 km.  4.05.46    2. Olav Kooij  (Jumbo Visma)   3. Robbe Ghys  (Alpecin Deceuninck)     4. Matteo Malucelli  (Bingoal WB)     5. Arvid de Kleijn (Tudor Pro Cycling)    6. Jules Hesters   (Team Flanders Baloise) 7. Manuel Penalver  (Burgos BH)      8. Matteo Moschetti   (Q36.5 Pro Cycling)    9. Jesper Rasch  (Abloc CT)    10. Filippo Fiorelli (Green Project Bardiani CSF Faizane)
 
Zeeuwen:    21. Tim van Dijke  z.t. als winnaar       53. Nick v.d.Lijke  z.t.    101. Jochem Kerckhaert op 1.00    114. Thijs de Lange op 3.11 116. Timo de Jong op 4.16        129. Lars Oreel op 15.42     131. Wesley Mol op 19.12.   (9 juni 2023)
 * ZLM TOUR IN SHEERENHOEK:

* CONTINENTALE RENNER YENTL VANDEVELDE WINT EERSTE ETAPPE.

* THIJS DE LANGE (KATTENDIJKE) IN VLUCHT VAN DE DAG.


* Foto's Westkapelle : Middelburg Fietst - Witte Andriesse *
* Foto's Colijnsplaat bij afrit Zeelandbrug : Middelburg Fietst  -  Witte Andriesse *

Bij de zonnige finish van de eerste etappe van de ZLM Tour in SHeerenhoek zorgde de Belg Yentl Vandevelde voor verbaasde gezichten bij renners, ploegleiders en supporters. De 22 jarige coureur van de nieuwe Nederlandse formatie TDT Unibet won verrassend na een korte solo vanuit de afgeslankte kopgroep. Het was voor Vandevelde de eerste zege op UCI niveau.In de openingsfase van de rit zochten op Schouwen Duiveland 8 renners de aanval. Thuisrijder Thijs de Lange was vooraan in gezelschap van Emiel Vermeulen, Elma Abma, Martijn Rasenberg, Yentl Vandevelde, Aaron van Poucke, Alexander Konychev en Bert Jan Lindeman. Abma moest afhaken maar de overige zeven zaten nog vol strijdlust en bleven doorstampen over de Zeeuwse wegen met soms een verraderlijke zijwind en kortstondige waaiervorming.

De snelle finale over de binnenwegen en dijken van Zuid Beveland zat vol verrassende wendingen. De vlucht van de dag bleef intact en dit koersverloop zorgde voor een vreemde eindfase. De jagende achtervolgers, met Jumbo Visma als tempobeulen, kregen het gat niet op tijd dicht. Toen de spitsgroep verbrokkelde koos de continentale renner Vandevelde op 1,5 km van de aankomst voor de aanval en kon zijn inspanning doorzetten tot de finish op de Kuipersdijk in de woonplaats van oud proftopper Jan Raas.De triomfator na de huldiging bij Wielerflits.nl: "Ik ga van niks naar een heel dikke overwinning. De afgelopen maanden heb ik wat pech gehad, maar hier droom je van. We schrijven geschiedenis met de ploeg. Hopelijk is dat niet de laatste keer. Dit is echt een heel dikke vis. Ik had wel goede benen, maar normaal wordt het toch altijd een massasprint. We hadden allemaal vooraan nog wat over en toen we hoorden dat we nog een minuut hadden op het einde, dacht ik: we houden het vol. Het is echt ongelooflijk. In mijn leven heb ik alleen nog maar kleine koersen gewonnen. En nu win ik een Pro koers".

2. Alexander Konychev  (Team Corratec - Sella Italia) op 1 sec.      3. Bert Jan Lindeman  (VolkerWessels Cycling) op 6 sec.   4. Emiel Vermeulen  (Beat Cycling Club)  z.t.     5. Martijn Rasenberg  (Abloc CT)  z.t.     6. Sam Welsford  (Team DSM)  z.t.    7. Arvid de Kleijn (Tudor Pro Cycling)  z.t.    8. Matteo Malucelli  (Bingoal WB)  z.t.     9. Olav Kooij  (Jumbo Visma)  z.t.    10. Manuel Penalver  (Burgos BH)  z.t.

Zeeuwen: 28. Tim van Dijke op 13 sec.   31. Thijs de Lange op 24 sec.     56. Timo de Jong op 1.04      61. Nick v.d. Lijke op 1.29    79. Lars Oreel op 2.03     107. Jochem Kerckhaert op 5.16     134. Wesley Mol op 46.39.   135 renners geklasseerd.  


Wesley Mol (foto) is donderdag bij Driewegen op Zuid Beveland hard gevallen. Ondanks de talrijke schaafwonden en een gekneusde rib kon de renner van Team Bike Aid de etappe uitrijden. Vrijdag is Mol op 19 minuten binnen gekomen in Buchten.Truien:   geel & groen : Nils Eekhoff  (foto)     wit:  Olav Kooij      
ploegen:  1. DSM     2. Jumbo Visma      3. TDT Unibet Cycling Team     (8 juni 2023)*ZLM TOUR IN HEINKENSZAND:* TIM VAN DIJKE (JUMBO VISMA) SNELSTE ZEEUW IN PROLOOG OP ZEVENDE PLAATS.

* WINST NILS EEKHOFF VAN TEAM DSM MET RUIM 53 KM GEMIDDELD.
Nils Eekhoff (foto) heeft met een gemiddelde snelheid van 53.154 km de proloog van de ZLM Tour gewonnen. De 25 jarige coureur van Team DSM noteerde na 6,6 km rond Heinkenszand een tijd van 7.27. Zijn ploeggenoot Alex Edmondson en Olav Kooij (Team Jumbo Visma) strandden beiden op 1 seconde na hun race tegen de klok door de groene Zak van Zuid Beveland. 4. Maikel Zijlaard (Tudor Pro Cycling) op 3 sec.   5. Sam Welsford  (Team DSM) op 4 sec. Voor Eekhoff was de tijdrit triomf in Zeeland zijn eerste profzege.Zeeuwse resultaten:    7. Tim van Dijke  (Team Jumbo Visma / bovenste foto) op 8 sec.    gemiddelde 52.220 km.     12. Nick van der Lijke  (Leopard TOGT / foto) op 13 sec.      51. Lars Oreel  (Metec Solarwatt) op 28 sec.      83. Timo de Jong  (VolkerWessels Cycling) op 39 sec. 101. Wesley Mol  (Team Bike Aid) op 44 sec.    112. Jochem Kerckhaert  (Beat Cycling) op 48 sec.     133. Thijs de Lange (Metec Solarwatt) op 58 sec. Deelnemers: 138.    * Truien Heinkenszand:    
geel (leider) en groen (punten : Nils Eekhoff.      wit (jongeren) : Olav Kooij (foto)   
ploegen (20) :  1. Team DSM       2. Team Jumbo Visma     3. Tudor Pro Cycling Team.     (7 juni 2023)
* 7 ZEEUWSE RENNERS IN ZLM TOUR 2023 *

* Tim van Dijke    (Team Jumbo Visma).

* Nick van der Lijke    (Leopard TOGT Pro Cycling).

* Timo de Jong   (VolkerWessels Cycling Team).

* Wesley Mol  (Team Bike Aid).

* Thijs de Lange     (Metec Solarwatt)
* Lars Oreel       (Metec Solarwatt).

* Bij Beat Cycling werd Zeeuws Vlaming Jochem Kerckhaert alsnog aan de selectie toegevoegd.
Zijn streekgenoot Brian van Goethem zat in de ploegleiderswagen.* TOPSPRINTER MARK CAVENDISH IN ZLM TOUR 2023 DOOR ZEELAND.

Tien jaar na zijn laatste deelname aan de ZLM Tour verscheen Mark Cavendish (Astana Qazaqstan Team) in 2023 opnieuw aan de start van de Nederlandse etappekoers. De voormalig wereldkampioen wilde in de Tour de France van 2023 het recordaantal etappezeges van 34, wat hij nu nog deelt met Eddy Merckx, alleen in handen krijgen. Zijn laatste voorbereidingen daarvoor trof hij in de ZLM Tour door Zeeland, Noord Brabant en Limburg.


Vier keer eerder nam Mark Cavendish (37) deel aan de ZLM Tour. In 2007 en 2008 wist hij steeds de afsluitende vijfde etappe te winnen. In 2012 en 2013 deed hij zelfs mee voor de eindwinst. Van etappezeges kwam het in die jaren niet, maar de sprinter wist in 2012 wel beslag te leggen op de eindwinst voor onder meer Lars Boom en Tom Dumoulin. In het algemeen klassement van de ZLM Tour 2023 eindigde de sprinter op de negende plaats.* PROFKOERS ZLM TOUR IN 2023 TWEE DAGEN IN ZEELAND:

* PROLOOG IN HEINKENSZAND & ETAPPE WESTKAPELLE - SHEERENHOEK

Foto: gemeente Borsele.  v.l.n.r. Joost van Wijngaarden (projectmanager ZLM Tour), Jan Baijens en Rinus de Winter (beiden wielercomite SHeerenhoek), wethouder Arno Witkam en wethouder Marga van de Plasse (beiden gemeente Borsele), Tetiana Troshchenkova en Annelies de Wolf (beiden Zeeland Refinery), Sjaco Westdorp (wielercomite SHeerenhoek) en Joyce Buijze (gemeente Borsele).

De ZLM Tour werd in 2023 verreden van 7 tot en met 11 juni en begon met twee etappes in de Provincie Zeeland. Gemeente Borsele en Gemeente Veere ontvingen de profkoers met een proloog op woensdagavond 7 juni in Heinkenszand en de klassieke rit over de Zeeuwse eilanden tussen Westkapelle en SHeerenhoek op donderdag.Al vele jaren is de ZLM Tour de ideale voorbereidingskoers voor sprintersploegen die enkele weken later willen scoren in de Tour de France. In het verleden waren het mannen als Cavendish, Kittel, Greipel en Groenewegen die hun sprints met succes kwamen testen voor hun latere etappezeges in de Tour de France. In 2022 was het de upcoming man van Jumbo-Visma, Olav Kooij, die met drie etappezeges ook het eindklassement naar zijn hand zette.Gestart werd op woensdag 7 juni met een proloog in Heinkenszand. In de gemeente Borsele finishte ook de klassieke Zeeuwse rit een dag later, in SHeerenhoek. Het is dankzij de steun van Zeeland Refinery, gevestigd in gemeente Borsele, dat er op deze manier kon worden uitgepakt met twee etappes in de ZLM Tour.  

Zowel Heinkenszand als SHeerenhoek hebben de nodige wielerhistorie. In SHeerenhoek - de woonplaats van veelwinnaar Jan Raas - staat jaarlijks de EPZ Omloop van Borsele op de kalender. Daarbij worden in 1 weekend diverse internationale UCI wedstrijden verreden voor Elite dames en junioren. Het organiserende wielercomite treedt ook tijdens de ZLM Tour als medeorganisator op. Het dorp kent een rijke wielerhistorie. Tussen 1947 en 1997 vond er de jaarlijkse Regenboogkoers plaats, waar menig Tour de France winnaar aan de start is verschenen.

In Heinkenszand vond in 2019 nog een finish van een ZLM Touretappe plaats na een rit vanuit het Belgische Bredene. Deze etappe werd gewonnen door Dylan Groenewegen, die later dat jaar ook zijn etappezege meepikte in de Tour de France. De finishlocatie van destijds voor het gemeentehuis aan de Stenevate vormde ook in 2023 het epicentrum van de proloog over 6,6 km. op woensdagavond.

Op donderdag 8 juni startte de rit in Westkapelle waarmee de gemeente Veere opnieuw het podium bood voor de start van de klassieke rit over de Zeeuwse eilanden. Vanaf de Zeeuwse kust reden de renners op 8 juni via de Oosterscheldekering naar Schouwen-Duiveland en vervolgens via de Zeelandbrug naar de finale over Noord en Zuid Beveland.
De ZLM Tour adopteert daarmee het parcours van de vroegere Ronde van Midden-Zeeland, recent Tacx Pro Classic, waarmee dit stukje Zeeuwse wielergeschiedenis bewaard blijft.

* vrijdag 9 juni reden de renners van Schijndel naar Buchten.


ZLM TOUR OP ZATERDAG 10 JUNI DOOR WEST BRABANT EN OOST ZEELAND OVER OESTERDAM

WielerExperience Roosendaal vormde het decor voor de start van de zaterdagrit. Deze locatie bood alle faciliteiten op het gebied van wielersport, zoals een kilometerlange asfaltbaan, een pumptrack, MTB-trail en Dirt Jump. Hier vandaan vertrok de koers geneutraliseerd voor een grote ronde rondom Roosendaal via onder meer de gemeenten Steenbergen, Tholen en Reimerswaal. Na de passage van de Oesterdam (foto) tussen Tholen en Reimerswaal arriveerden de renners in West Brabant.
Daarna kwam het peloton via Woensdrecht terug naar Roosendaal voor een aantal lokale rondes door Roosendaal West, over een gedeelte van het parcours van het profcriterium Draai van de Kaai, over bedrijventerrein de Borchwerf en langs de Nieuwe Roosendaalse Vliet. De finishlijn was getrokken op de Jan Vermeerlaan.
Op zondag 11 juni werd rond Oosterhout de slotrit verreden van de ZLM Tour 2023.
* OMLIJSTINGSPROGRAMMA:
VOORRONDE NK SLOWBIKING IN HEINKENSZAND EN WESTKAPELLE.
OLAV KOOIJ (18) WINT VIJFDAAGSE ZLM TOUR 2022 DOOR ZEELAND, LIMBURG EN BRABANT
In  het eindklassement was er topsucces voor de 20 jarige Olav Kooij uit Numansdorp.
Het sprinttalent van Team Jumbo Visma stond vanaf de eerste etappe in Kapelle
aan de leiding van de Nederlandse rittenkoers en droeg dagelijks de gele trui.
 
2. Jakub Mareczko op 28 sec.       3. Aaron Van Poucke op 34 sec.     
4. Karl Patrick Lauk op 41 sec.      5. Ben Turner op 42 sec.    
6. Mick van Dijke op 43 sec.      7. Jan Willem van Schip op 44 sec.     
8. Tomas Kopecky op 44 sec.    9. Tosh van der Sande op 44 sec     10. Ceriel Desal op 44 sec.

 Zeeuwen:  27. Tim van Dijke op 2.15      66. Wesley Mol op 21.29. Geklasseerd 87 renners.

ZLM TOUR : OLAV KOOIJ IN GOES NAAR TWEEDE WINST IN ZEELAND.
 
JAKUP MARECZKO GEDECLASSEERD NA VREEMDE MANOEUVRE IN EINDSPRINT.


 * Foto : Middelburg Fietst.
Mick en Tim van Dijke bij de start in Veere *

Twee incidenten bepaalden het karakter van de etappe van Veere naar Goes. Eerst spoorbomen die voor de neus van de koplopers dicht gingen toen de trein Goes - Vlissingen moest passeren. In de eindsprint zorgde de gevaarlijk sprintende Jakup Mareczko voor opschudding.


* Foto : Middelburg Fietst  :  kopgroep bij Vrouwenpolder / Veerse Dam *

Na de start in het zonnige en gezellige Veere reed het peloton eerst naar Grijpskerke en Middelburg.
Via de Hoogelandseweg werden de kustplaatsen Zoutelande, Westkapelle en Domburg bereikt.

In de openingsfase gingen tien renners op avontuur met daarbij de Zeeuw Thijs de Lange die zich ook al op de openingsdag had laten zien. De vluchtgroep bestond verder uit Jan-Willem van Schip (Beat Cycling), Raymond Kreder (Nationale Selectie), Arne Peters (Allinq), Jord Baak (VolkerWessels),  Alex Colman (Sport Vlaanderen-Baloise), Enzo Decker (Bike Aid), Patrick Karl Lauk (Bingoal Pauwels Sauces),  Antti-Jussi Juntunen (Abloc CT) en Lucas Eriksson (Riwal Cycling).

In het peloton werd gewerkt door de ploegen van Ineos Grenadiers en Jumbo Visma. Onder hun impuls ontstonden enkele waaiers in Zeeland Fietsland. De voorsprong van de eerste groep liep toen snel terug en na de samensmelting reden twintig renners naar de spits. Bij dit omvangrijke gezelschap zaten o.m. de topsprinters en kanshebbers Kooij, Mareczko, Viviani en de Kleijn.

Door een gesloten spoorwegovergang moest de kopgroep even voet aan de grond zette. De tweede groep kon opeens een stuk dichterbij komen. Maar desondanks kregen de achtervolgers het gat niet gedicht. De kopgroep reed nadien weer verder weg van de achtervolgers en langs recreatiegebied De Piet bij Arnemuiden werd het verschil alsmaar groter richting finish in de Ganzenstad.
 
Jakup Mareczko kwam na 183 km. winnend over de streep in Goes, maar werd na de finish teruggezet in de uitslag. Olav Kooij uit het Zuid Hollandse Numansdorp boekte daardoor zijn tweede ritzege in deze ZLM Tour.
 
Olav Kooij bleef ook in bezit van de gele ZLM leiderstrui van het algemeen klassement, de Skoda groene trui van het puntenklassement en de Happy Dog witte trui van het jongerenklassement.Foto: Organisatie.

Uitslag  Veere - Goes:
1. Olav Kooij   (Jumbo Visma)   183,2 km  3.45.38  - gemiddelde 48.716 km.   
2. Elia Viviani   (Ineos Grenadiers)     3. Aaron Van Poucke  (Sport Vlaanderen Baloise)     
4. Arvid de Kleijn  (Human Powered Health)   5. Tomas Kopecky  (Abloc CT)   
6. Karl Patrick Lauk  (Bingoal Pauwels Sauces)   7. Jan Willem van Schip  (Beat Cycling)   
8. Ceriel Desal  (Bingoal Pauwels Sauces)    9. Ben Turner  (Ineos Grenadiers)    10. Mick van Dijke   (Jumbo Visma).

Zeeuwen:  
16. Thijs de Lange   42. Tim van Dijke   73. Wesley Mol op 3.36.   

Gele, groene en witte trui: Olav Kooij.      
ZLM TOUR : STRIJDLUSTIGE ZEEUWEN IN EERSTE ETAPPE OVER ZUID BEVELAND


 


Foto's Kapelle: Jacco Quist.   In de eerste etappe rond Kapelle en Wemeldinge lieten de vier Zeeuwse renners zich in de spits zien.Wesley Mol (Team Bike Aid) koerste attent in zijn geboortestreek. Eerst koos de lokale favoriet voor een solo (foto) en vervolgens meldde Mol zich in de eerste kopgroep.
 
Ook Thijs de Lange (Metec Solarwatt) en Mick & Tim van Dijke (Team Jumbo Visma / bovenste foto met jeugd Theo Middelkamp) waren regelmatig in de voorste gelederen te vinden tijdens de snelle rit door hun thuisprovincie.Het talrijke publiek zag bij de doorkomsten in Wemeldinge en finishpassages in Kapelle volop strijdlust. Veel renners namen initiatief maar omdat het gemiddelde enorm hoog lag waren de aanvallers vrijwel kansloos.
 
Ook in de enerverende finale werden weer talrijke uitlooppogingen geneutraliseerd op de Bevelandse wegen. Vooral de mannen van Jumbo Visma, Ineos Grenadiers en Alpecin Fenix gokten op een massasprint in het centrum van de “Bloesem van Zeeland”.

In de laatste kilometers werden de snelle jongens naar voren geloodst door hun helpers. Overzicht ontbrak in de laatste duizend meter omdat het tempo nogmaals werd opgevoerd.

De slimste coureur was Olav Kooij die als eerste de flauwe bocht indook op 200 meter van de streep. De 20 jarige renner uit Numansdorp hield zijn kleine voorsprong vast en zegevierde. Bij de huldiging kon de Zuid Hollander meerdere truien aantrekken : klassementsleider, punten en jongeren.Uitslag Kapelle:
1. Olav Kooij    (Jumbo Visma)  100,9 km  2.08.27 - gemiddelde 47.131 km.     
2. Jakub Mareczko  (Alpecin Fenix)    3. Elia Viviani   (Ineos Grenadiers)    
4. Sam Welsford   (Team DSM)     5. Arvid de Kleijn   (Human Owered Health)   

6. Bram Welten  (Nederlands Team)   7. Alexander Salby   (Riwal Cycling)     
8. Daan Vansintmaartensdijk  (VolkerWessels Cycling)     
9. Tim van Dijke  (Jumbo Visma)     10. Joren Bloem  (Abloc CT).

 Zeeuwen :    
33. Wesley Mol    60. Mick van Dijke   82. Thijs de Lange.  116 geklasseerden.

Ploegen (19):   
1.Team DSM     2. Jumbo Visma  (Mick en Tim van Dijke)    
7. Bike Aid (Wesley  Mol)    15. Metec Solarwatt  (Thijs de Lange).  

 ZLM TOUR NIEUWE STIJL STARTTE IN 2019 TE YERSEKE

EINDWINNAAR MIKE TEUNISSEN (TEAM JUMBO VISMA)

Foto's: Facebook.
In 2019 begon de ZLM Tour nieuwe stijl in Yerseke met een proloog van 6,8 km. rond het Bevelandse vissersdorp. Het volledige podium werd bezet door Jumbo Visma.

Foto : Jos van Emden flitste naar de overwinning met 7.54.  Mike Teunissen en Tony Martin waren 2 seconden trager in de woonplaats van Antwan Tolhoek.

Zeeuwen in Proloog Westkapelle:  17. Brian van Goethem op 23 sec.    39. Marco Minnaard op 37 sec.     78. Wesley Mol op 53 sec.    84. Thijs de Lange op 56 sec.Op de tweede dag reden de renners van het Belgische Bredene naar Heinkenszand.  
Foto: Dylan Groenewegen (Jumbo Visma) was na 4 uur en 20 minuten de rapste van het peloton. Emils Liepins (2) en Caleb Ewan (3) zaten in zijn wiel.     Zeeuwen:  59. Marco Minnaard   79. Wesley Mol    85. Brian van Goethem    92. Thijs de Lange.
 

Eindklassement 2019:

1. Mike Teunissen   (Jumbo Visma)  

2. Amund Grondahl Jansen    (Jumbo Visma) op 14 sec.

3. Mads Wurtz Schmidt   (Katusha Alpecin) op 16 sec.

30. Marco Minnaard  op 1.33.   
     62. Wesley Mol  op 7.36      
66. Brian van Goethem  op 8.35      
68. Thijs de Lange  op 9.14.* EDITIE 2017  :
PRIMOZ ROGLIC (LOTTO NL JUMBO) WINT PROLOOG IN WESTKAPELLE


* Proloog Westkapelle :
1. Primoz Roglic       Team Lotto NL Jumbo   7,5 km.    8.04 min.
2. Marcel Kittel     Quick Step Floors  op 3 sec.
3. Maximilian Schachmann     Quick Step Floors  op 3 sec.


* Eindklassement 2017:
1. Jose Goncalves      Team Katusha Alpecin
2. Primoz Roglic     Lotto NL Jumbo   op 11 sec.
3. Laurens de Plus    Quick Step Floors op 13 sec.Foto's: Middelburg Fietst / Lennard Andriesse.
ZLM TOUR 2011 :
ETAPPE ETTEN LEUR - ETTEN LEUR OVER DE OESTERDAM VAN RILLAND NAAR THOLEN

* Foto's op Oesterdam:
Middelburg Fietst  /  Lennard Andriesse *

* Op zondag 19 juni 2011 etappewinst voor Leigh Howard (HTC High Road) in 4.42.03 na 191 km.
Beste Hollander:    12. Johim Ariesen  (Cyclingteam Jo Piels).

* Eindklassement 2011 Ster ZLM Toer:
1. Philippe Gilbert    (Omega Pharma Lotto)
2. Niki Terpstra   (Quick Step Cycling Team)    op 3 sec.
3. Ramunas Navardauskas    (Team Garmin Cervelo)    op 15 sec.
4. Joost van Leijen   (Vacansoleil DCM)   op 36 sec.
5. David Tanner   (Saxo Bank Sungard)   op 44 sec.
23. Johnny Hoogerland    (Vacansoleil DCM)  op 2.24.
Geklasseerd 94 renners.


Terug naar de inhoud