* Wim Hendriks Trofee - Zeeland op de Fiets

* Z E E L A N D OP DE FIETS *
Ga naar de inhoud
* Wielrennen : Koewacht : Wim Hendriks Trofee door Zeeuws Vlaanderen.

* LARS VANDEN HEEDE EN VERA TIELEMAN WINNEN WIM HENDRIKS TROFEE 2024 *

* Fotografie : Edwin van Immerseel & Freddy Scheele *

De Zeeuwse renners Jurgen Mesu en Thomas Baart behaalden een klassering in de 40 ste Wim Hendriks Trofee van hoofdorganisator Ludwig Kouijzer. Vanuit Koewacht reed het peloton een snelle wedstrijd door Zeeuws Vlaanderen over talrijke kasseistroken en polderwegen.
Na bijna 4 uur koers ging een Belg met de zegebloemen naar zijn thuisland. Lars VandeHeede (Soudal Quick Step Development) sprintte na 172 km naar de hoofdprijs met een gemiddelde van ruim 44 km per uur.    2. Huub Artz  (Wanty Technord)  z.t.     3. Milan De Ceuster (Lotto Dstny Development) op 17 sec    4. Jelle Harteel  (Soudal Quick Step Development) z.t.     5. Joes Oosterlinck  (Bingoal WB Development) z.t.  

 

Jurgen Mesu (foto) reed in de selectie van Regio Team Zuid Nederland naar de dertigste plaats met een marge van 3.23 op de triomfator.  36. Thomas Baart (Jegg Djr Academy /Kloosterzande) op 3.34. De jury zette 56 renners in het klassement.
 

 
Ook voor de vrouwen was de Wim Hendriks Trofee een zware klassieker door Zeeuws Vlaanderen. De Middelburgse Noor Dekker behaalde met de zestiende plaats een mooi resultaat. De renster van Jegg Djr Academy kwam ruim twee minuten achter winnares Vera Tieleman (Nijmegen) over de streep in Koewacht. Bij de vierde editie noteerde de organisatie 62 deelneemsters die 110 km voor de wielen kregen. Tieleman draaide een gemiddelde van bijna 40 km per uur en ze klokte een tijd van 2.46.43.  
 2. Jesse Vandenbulcke  (De Ceuster Bonache op 12 sec.   3. Wendy Oosterwoud  (Nwv Groningen) op 13 sec.Dekker (archieffoto) was redelijk tevreden over de wedstrijd maar volgens haar had er meer in gezeten. "Ik zat te ver van achteren toen het van voren brak. Vervolgens met 35 rensters in de tweede groep gereden. Op 18 km voor het einde heb ik nog een groepje van 7 rensters kunnen forceren op de kasseien. Vervolgens bleven we lekker draaien en konden wegblijven waarna ik als zestiende binnen kwam in Koewacht".
 

* Op zaterdag 23 maart kwam de wedstrijd van U23 Road Series in beeld.
Wethouder van Sport Laszlo v.d. Voorde gaf om 13.00 uur het startsein voor de 40 ste editie.
Na 172 km werd de winnaar gehuldigd in Koewacht.


* De koers van de Women Cycling Series werd verreden op zondag 24 maart.
Het peloton begon om 13.00 uur aan de 4de editie na het startschot door wethouder Sonja Suy.
Bij de finish hadden de vrouwen 110 km op de teller.


* Bron : PZC - Job de Feijter  19 maart 2024:* ZEEUWS VLAAMSE WIELERKLASSIEKER WIM HENDRIKS TROFEE
HEEFT LIJNTJES MET HET PROFPELOTON:

> HUIDIGE PROFS MICK & TIM VAN DIJKE OP PODIUM BIJ NIEUWELINGEN IN 2016.

> WIM HENDRIKS COMMENTATOR BIJ PROFCRITERIUMS ZEELAND.

Foto's: organisatie & facebook. Jaarlijks wordt in het voorjaar rond het Zeeuws Vlaamse Koewacht de klassieker Wim Hendriks Trofee verredeb voor elite, beloften en vrouwen. In het archief van de organisatie zijn Zeeuwse podiumplaatsen opgenomen met een link naar de profs.

Zeeuws Vlaming Patrick van Passel (beroepsrenner in 1987 en 1988) was in 1994 de sterkste.
De renner uit Sluiskil versloeg in de 12de editie o.m. provinciegenoot Peter Mol uit Kapelle.In 2014 sprintte Hans Dekkers uit Yzendijke naar de hoofdprijs in Koewacht na een koers die bijna 4 uur duurde.
Dekkers was professioneel coureur van 2006 t.m. 2011.
Bij de nieuwelingen in de Wim Hendriks Trofee 2016 scoorden Mick en Tim van Dijke uit Colijnsplaat.
Na 83 km. was Mick de rapste gevolgd door Tim van Dijke.
De Zeeuwse tweeling staat onder contract bij de Nederlandse World Tour formatie Team Jumbo Visma,
vanaf 2024 Team Visma | Lease a Bike.
Wim Hendriks was met zijn rood geruite pet in de jaren 60 t.m. 80 een bekende verschijning in de Zeeuwse en Brabantse wielerwereld. Hij verzorgde het commentaar bij talrijke profcriteriums in Zeeland.
Huisvrienden waren in die tijd de Zeeuwse beroepsrenners Jan Raas en Cees Priem.  
Foto: Wim Hendriks (rechts) begroet winnaar Jos Schipper in Kruiningen.


* Koewacht     Eikenlaan *
   
* 39 ste editie Wim Hendriks Trofee U23 *


Foto: Organisatie
 
1. Jasper Dejaegher   (Circus ReUz Technord)    170 km.   4.01.31   gem. 42.233 km.  
2. Siebe Deweirdt  (Soudal Quick Step) op 2 sec.   3. Pepijn Reinderink  (Soudal Quick Step) op 4 sec.    
4. Huub Artz  (Metec Solarwatt) op 6 sec,    5. Jan Kino  (Soudal Quick Step) op 27 sec.  
25 renners geklasseerd.    (25 maart 2023)

 

 
Koewacht      Eikenlaan     
* Wim Hendriks Trofee  - Woman Cycling Series *

Foto: Organisatie
 
1. Marike Meert   (CT Belco/ Van Eyck)    110 km   2.45.44  gem. 39.823 km.   
2. J. Huizinga-Ketellapper  (WV de Kannibaal) op 2 sec.    3. Femke Beuling   (WV de Kannibaal) op 31 sec.    
4. Dorka Jordan  (Grouwels Watersley)  z.t.   5. Julie Stockman (DD Group Isorex Noaqua)  z.t.  
De jury klasseerde 82 rensters.   (26 maart 2023)* LIMBURGSE SCARLETT SOUREN WINT WIM HENDRIKS TROFEE 2022.

* QUINTY VAN DE GUCHTE OP 21 STE PLAATS BESTE ZEEUWSE.

Fotografie: Freddy Scheele.  De vrouwen editie van de Wim Hendriks Trofee was opgenomen in de Women Cycling Series. Na 110 km. over kasseien, polderstroken en provinciale wegen behaalde Scarlett Souren de overwinning. In Koewacht hield de 18 jarige Limburgse na 2 uur en 47 minuten alle concurrentes achter zich in een overtuigende pelotonsprint. Ze trapte een gemiddelde van 39.336 km per uur door het vrijwel windstille Zeeuws Vlaanderen.Uitslag 2022:
1. Scarlett Souren    (WV Schijndel)    
2. Thalita de Jong   (Jegg DJR Cycling Team)      
3. Meike Uiterwijk Winkel   (Clubcombi MPE)      
4. Marieke de Groot     5. Lea Waldhoff      6. Margot Vanpechtenbeke      
7. Vera Tieleman        8. Jade Lenaers       9. Sharon Dommanschet      10. Rixt Hoogland.

Zeeuwen:   
21. Quinty van de Guchte  (Driewegen / Keukens Redant / foto onder)   
45. Demi van Dijke  (Borsele / Isorex Cycling)   
78. Yva Geluk  (Middelburg / Jegg DJR Cycling Team) op 55 sec.  


Foto: Franky Crosserke Schoonvliet.  Voor v.d. Guchte (foto) is de wedstrijd goed verlopen: "Helaas stond er geen wind waardoor het erg moeilijk was om weg te geraken. Ik ben enkele keren gedemarreerd maar kreeg nooit meer dan 10 seconden voorsprong. Wel constant voorin gereden en uiteindelijk 21 ste in de massasprint".  De jurygroep zette 89 rensters in het dagklassement.* BELOFTE TOMAS KOPECKY SPRINT NAAR OVERWINNING IN 2022.
* TOP 40 MIDDELBURGER JURGEN MESU.
Fotografie: Freddy Scheele. In de Wim Hendriks Trofee voor Beloften bleek de aanwakkerende wind een zware tegenstander voor de renners. De lentezon zorgde voor aangenaam weer langs de kant maar de stevige bries was toch beslissend bij de vorming van waaiers op de kasseienstroken en polderwegen.


Al vrij snel zaten 25 coureurs in de eerste waaier op de Zeeuws Vlaamse wegen. Deze groep kreeg een redelijke marge maar ondanks verwoede pogingen konden ze niet wegblijven.
Bij de tweede ontsnappingspoging gingen vijftien talenten op avontuur. In deze vluchtgroep zat de nodige kwaliteit en dat betekende een succesvolle ontsnapping richting aankomst in Koewacht.

Tijdens de slotfase kreeg de Belgische solist Vincent van Hemelen (Lotto Soudal U23) alsnog gezelschap van Tomas Kopecky van Abloc CT. De 21 jarige Nederlandse student, woonachtig in Antwerpen, was de rapste in de sprint en noteerde een gemiddelde van ruim 44 km per uur door Zuid Zeeland. De Belg Jelle Harteel van Lotto Soudal U23 kwam op 14 seconden als derde binnen na 170 km.
4. Warre Vangheluwe  (Home Solutions Soenens)   5. Len De Pauw  (Cycling Vlaanderen)    6. Ben Squire  (VDM Trawobo)    7. Thomas Mijnsbergen  (Metec Solarwatt)    8. Thomas Naudts   (EFC L&R AGS)    9. Yentl Vandevelde  (Minerva Cycling)    10. Lars Loohuis (Abloc CT).

Fotografie: fam. Mesu & de Jong. Middelburger Jurgen Mesu (bovenste foto) koerste naar een fraai resultaat in zijn tweede koers van het wegseizoen. Binnen Regioteam ZuidWest reed de Middelkamper naar de 35 ste plaats op 2.12 van winnaar Kopecky. De jury rapporteerde 69 binnenkomers en 81 uitvallers.


* WIM HENDRIKS TROFEE IN 2022 OP 26 EN 27 MAART *

Op zaterdag 26 maart kwmen de beloften in actie. De Zeeuws Vlaamse klassieker die nu meetelt voor de competitie U23 Road Series startte in de Eikenlaan in Koewacht. Na 170 km werd Tomas Kopecky als winnaar van de 38 ste editie gehuldigd.
Op het startblad stonden 26 ploegen met o.m. Metec Solarwatt, VolkerWessels, WV de Jonge Renner en KNWU District Zuidwest. Zeeuwen : Casper Vos  (Heinkenszand) en Jurgen Mesu (Middelburg).


Op zondag 27 maart stond de wedstrijd voor de dames op het programma, meetellend voor de Women Cycling Series. De Limburgse Scarlett Souren sprintte naar de hoofdprijs in Koewacht.In 2022 kon WHT Secretaris Ludwig Kouijzer 25 formaties op de inschrijflijst zetten.
In het omvangrijke peloton op de Zeeuws Vlaamse wegen reden o.m. JEGG DJR Academy, Cycle Capital, Keukens Redant S Bikes Doltcini en Talent Cycling.

Zeeuwse deelneemsters :
Yva Geluk  (Middelburg), Demi van Dijke (Borsele), Quinty van de Guchte  (Driewegen).
Plaatselijk renster Sarah Ten Hartog (Koewacht) meldde zich af wegens een sleutelbeen breuk.

WIM HENDRIKS TROFEE OOK IN 2021 TEN ONDER IN CORONA GEWELD

De Wim Hendriks Trofee 2021 ging onderuit in de corona pandemie en werd van de Zeeuwse wielerkalender gehaald.
In de PZC vertelde wedstrijdsecretaris Ludwig Kouijzer over de schrappen van de voorjaarskoers die op 27 en 28 maart verreden zou worden door Zeeuws Vlaanderen.
"We hebben alles eraan gedaan, maar het mocht niet baten.De domper was vorig jaar al groot dat we geen wedstrijd konden organiseren. Dat een jaar later de Wim Hendriks Trofee evenmin kan plaatsvinden, komt extra hard aan. We gaan geen nieuwe datum zoeken op de kalender van dit jaar. Er rest ons niets anders dan te focussen op hopelijk een coronavrije editie in 2022."
Kouijzer: "We dachten echt dat de wedstrijden zouden kunnen doorgaan eind maart. We hadden immers een coronaproof scenario klaarliggen. Geen kleed- en douchegelegenheden, geen inschrijvingen op de wedstrijddag, geen vergaderingen, geen huldigingen en publiek was evenmin toegelaten. De voorbije weken heeft de situatie zich echter in een stroomversnelling op negatieve wijze ontwikkeld. We zagen de bui met andere woorden wel al hangen."      
GEEN WIM HENDRIKS TROFEE ZEEUWS VLAANDEREN IN 2020
Toelichting Organisatie :
Op de website van de KNWU stond sinds donderdag 19 maart te lezen dat er na overleg met de landelijke politie is besloten om alle wieleractiviteiten tot en met 30 april geen doorgang te laten vinden.
Hierdoor kon de 38e Wim Hendriks Trofee op zondag 12 april niet van start gaan. In Belgie was er al eerder een beslissing gevallen dat alle wedstrijden tot 30 april waren afgelast. De Stichting Wim Hendriks Trofee betreurde uiteraard deze ontwikkeling.


PODIUM TIM VAN DIJKE IN 37 STE WIM HENDRIKS TROFEE 2019
Foto's : organisatie.   De Wim Hendriks Trofee werd in 2019 verreden met startgelegenheid voor elites en beloften. Arne Peters van Merida Adelaar zegevierde na 172 km en 4 uur wedstrijd.  2. Bryan Bouwmans  (Jumbo Visma DJR)     3. Tim van Dijke (ZRTC Theo Middelkamp)     4. Wim Wittenberg  (Jumbo Visma DJR)    5. Arvid de Kleijn   (Metec TKH).De nieuwelingen waren voor het laatst op 28 april 2018 te zien in de Zeeuws Vlaamse klassieker. De twaalfde uitgave leverde winst op voor Mathijs de Kok van de Jonge Renner Oosterhout.  Rowdy Reunis uit Hulst van Van Moer Logistics was de eerste Zeeuw op de 42 ste plaats.

* ZEEUWSE WINNAARS WIM HENDRIKS TROFEE *

In het archief van de Wim Hendriks Trofee staan enkele Zeeuwse overwinningen aangegeven.

Op 24 april 1993 waren de zegebloemen voor Peter Mol (Kapelle).
Marcel v.d. Heijden (2) en Peter v.d. Zwaan (3) stonden ook op het podium.


Zeeuws Vlaming Patrick van Passel was in 1994 de sterkste.
De renner uit Sluiskil versloeg in de 12de editie o.m. provinciegenoot Peter Mol uit Kapelle.


In 2014 sprintte Hans Dekkers uit Yzendijke (Arrow Cycling) naar de hoofdprijs in Koewacht na een koers die bijna 4 uur duurde. Michel Stroosnijder (DRC de Mol) uit Hansweert werd vijfde en streekrenner Jimmy de Bruyn (Arrow Cycling) kwam als achtste binnen in de 32 ste uitgave.


Bij de nieuwelingen scoorde de Zeeuwse tweeling Mick en Tim van Dijke uit Colijnsplaat.
In 2016 reden beide Middelkampers een puike koers in de spits tijdens de tiende editie van Terneuzen naar Koewacht. Na 83 km. was Mick de rapste.    2. Tim van Dijke        3. Axel v.d. Tuuk        4. Bas van Belle     5. Casper van Uden.* WIE WAS WIM HENDRIKS *
Welke wielerliefhebber herinnert zich niet de bekende speaker met zijn rood geruite pet?  Wim Hendriks was in de jaren 60 tot 80 een bekende verschijning  in de Zeeuwse en Brabantse wielerwereld.

Hij begon in de jaren zestig, uit liefhebberij op de Zeeuwse eilanden de wielerkoersen van commentaar te voorzien. In 1969 verhuisde hij van Middelburg naar Hulst, om hier voor dagblad De Stem te gaan werken.  Door deze baan, en de bekende reclamewagen was hij in staat om zijn werk en hobby beter te combineren.

Ook zijn uitspraken en de herkenning van alle coureurs, ook op verre afstand, maakten indruk. Huisvrienden waren in die tijd bekende coureurs als Jan Raas en Cees Priem. Hoogtepunt in zijn loopbaan was het verslaan van de Nederlandse Profronde. Nog veel te jong stierf Hendriks, na een slopende ziekte in 1982.

Ten einde in de wielersport zijn naam in herinnering te houden,
werd besloten om in 1983 een klassieker naar zijn naam te noemen.
Terug naar de inhoud