* Wielrennen Varia - Zeeland op de Fiets

* Z E E L A N D OP DE FIETS *
Ga naar de inhoud
* Wielrennen : Varia Zeeland.      * Tips, Kalender en Berichten : info@zeelandopdefiets.nl* ZEEUWSE WIELERKALENDER 2024 KRIJGT STEEDS MEER VORMOp verschillende fronten worden de wieleragenda's 2024 gepresenteerd. In Zeeland staan klassiekers, etappewedstrijden en criteriums op de voorlopige kalender. Wielerbond KNWU en Trimbelangen Midden Zeeland (TMZ) zullen hun definitieve programma eind 2023 / begin 2024 kenbaar maken richting organisatoren, renners en supporters.


* Voorlopige planning Zeeland *


* 23 maart      Criterium Bruinisse
* 3 april    Scheldeprijs

* 19 t.m. 21 april     EPZ Omloop van Borsele

* 13 mei    Hulst   criterium* 17 t.m. 19 mei  Spie    Junioren 3Daagse Axel

* 21 mei     Axel    Kermiskoers

* 1 en 2 juni    Aardenburg    Smokkelronde* 5 t.m. 9 juni    ZLM Tour in o.m. Middelburg

* 2 juli    Sint Jansteen   Kermiskoers

* 5 juli    Heinkenszand    Avondcriterium

* 17 juli t.m. 21 juli    Baloise Ladies Tour
proloog in Hulst  - 1ste etappe  Breskens - Knokke Heist.

* 28 augustus t.m. 1 september    Renewi Tour     

* Wielerevenement doorgeven voor de kalender 2024:
info@zeelandopdefiets.nl


* NIEUW SPONSORTENUE 4 ZEEUWSE RENNERS BIJ JUMBO-VISMA IN 2024
De Zeeuwse profs Milan Vader, Mick & Tim van Dijke (foto) en Rosita Reijnhout rijden in 2024 in het sponsorshirt van Team Visma | Lease a Bike. Deze ondernemingen hebben beiden een contract getekend als titelsponsor voor onbepaalde tijd. Het Europese softwarebedrijf Visma was de afgelopen vijf jaar de tweede titelsponsor van het wielerteam. Lease a Bike sloot zich per 1 januari 2023 als subsponsor aan bij de wielerformatie.
 
Algemeen directeur Richard Plugge (logo) is blij met de twee titelsponsoren. "Met trots bevestig ik de nieuwe overeenkomsten met Visma en Lease a Bike, twee sterke internationale bedrijven waarmee we al geruime tijd een uitstekende relatie hebben. Die samenwerking heeft zich in de afgelopen jaren ontwikkeld en daardoor kunnen we nu opnieuw een grote stap voorwaarts maken. Dankzij Visma en Lease a Bike beschikt het team over de middelen om zich verder te ontwikkelen en verbeteren. We hebben in het afgelopen jaar opnieuw bewezen dat we samen in staat zijn om te groeien en successen te boeken. Dat is ook op de lange termijn ons gezamenlijke doel".

 
Ward Matser, managing director van Lease a Bike (logo), ziet mooie toekomst voor alle partners:  "De missie van Lease a Bike is om mensen te inspireren om te gaan fietsen. Als sport, voor woon-werkverkeer en in het dagelijks leven. En wat is een betere manier om deze boodschap te verspreiden dan via een inspirerende wielerploeg? We willen mensen aanmoedigen om gezonder en duurzamer te leven en zien Team Visma | Lease a Bike als een manier om hieraan bij te dragen. We zijn al succesvol in Nederland, België, Duitsland en Oostenrijk en we breiden uit naar andere landen in Europa en naar de VS. We geloven in innovatie, het ontwikkelen van talent en het elke dag een beetje beter doen. Deze visie delen we met het team". https://www.lease-a-bike.nl/     (24 november 2023)* WIELERSTICHTING VITESSE HEINKENSZAND ZOEKT VERSTERKING

Wielerstichting Vitesse zoekt nieuwe bestuursleden om ook in de toekomst de twee wedstrijden te kunnen voortzetten in Heinkenszand e.o.
 Edwin Talen hoopt op ruime versterking binnen de vrijwilligersgroep:  
"Om de wielerkoersen te organiseren vergaderen we ongeveer vier keer per jaar. Tijdens deze gezellige vergaderingen komt de planning, veiligheid, vergunningen en sponsoren aan bod.
Bij de wielerkoersen ben je als bestuurslid betrokken bij hand en spandiensten tijdens de koers, het verdelen van de premies, aanspreekpunt voor de jury van TMZ en zorg je er samen met de andere bestuursleden en vrijwilligers voor dat de koers veilig verreden kan worden. 1 keer per jaar organiseren we een leuke feestavond voor de bestuursleden en hun partners.

Ben jij een enthousiaste man / vrouw die graag zijn of haar steentje wil bijdragen aan de organisatie van de wielerkoersen in Heinkenszand? Dan zouden wij het erg leuk vinden dat je jezelf aanmeld om ons bestuur te komen versterken.
Twijfel je hierover neem dan ook contact op, je kan altijd een keer een vergadering bijwonen om de sfeer (en een hapje en een drankje) te proeven. Is je interesse gewekt? Stuur dan een berichtje naar: Edwin Talen,  edwintalen@hotmail.com "

 > Bekijk meer info over beide wielerevenementen:
 
* Klassieker Kapersprijs over Zuid Beveland:
 
* TMZ Kermis criterium door Heinkenszand:   


* TERUGBLIK WIELER WEGSEIZOEN 2023 ZEEUWSE WIELERPROFS *
* Bron: PZC 18 oktober 2023


* LISANNE DE MUNNIK (KAPELLE) WINT TMZ BEEBIKES KLASSEMENT 2023

* Lisanne de Munnik & TMZ voorzitter Leo Bakker **Winst de Munnik in Zuiddorpe 2023 *
 
Lisanne de Munnik uit Kapelle eindigde als eerste in het Beebikes wielerklassement. De Bevelandse ontving een Noza One Xplova Power trainer. de Munnik reed 21 van de 23 TMZ koersen in Zeeland.
Het TMZ klassement is voor de renner die in het seizoen 2023 aan de meeste TMZ wedstrijden deelnam (ongeacht de categorie of waar je vandaan komt). In totaal waren er 23 wedstrijden die meetelden.
Winnares werd Lisanne de Munnik. De renster uit Kapelle reed 21 van de 23 koersen in Zeeland. Ook in 2024 zal er weer een Beebikes klassement zijn voor de renners binnen de wielerorganisarie Trimbelangen Midden Zeeland TMZ.  (3 november 2023)* ZEEUWSE WINNAARS BIJ '4 KERNEN WIELERKLASSEMENT' GEMEENTE TERNEUZEN
Vier TMZ wedstrijden in Zuiddorpe, Zaamslag, Axel en Westdorpe
maakten in 2023 deel uit van het nieuwe 4 kernenklassement van de gemeente Terneuzen.* Bij de Amateurs won Eloy Raas (Schoondijke / archieffoto) het klassement.
Jimmy de Bruyn (St Jansteen) had evenveel punten maar de uitslag van de laatste wedstrijd was bepalend en door een betere klassering van Raas werd de Bruyn tweede. Jordan Koster (Kapelle) werd derde.

* Bij de D-categorie/sportklasse won Diego Bonne uit Hulst het klassement.

* In de S/P eindigde Wim Vanderveken (Kieldrecht/B) bovenaan.* Lisanne de Munnik (Kapelle) ging bij de Dames met de leiderstrui naar huis. (1 november 2023)


* ERIK KINT NAAR JUNIOREN WILLEBRORD WIL VOORUIT

Foto: Facebook.  Erik Kint (Driewegen) zal in 2024 debuteren in de junioren selectie van de Brabantse wielervereniging Willebrord Wil Vooruit (WWV). Tijdens het afgelopen wegseizoen reed Kint ruim 50 koersen bij de nieuwelingen waarvan 26 x in de top 10.
Erik komt uit een echt wielernest. Moeder Baukje Doedee koerste bij o.m. Rabo Lady Force. Vader Fonny was ploegleider bij deze Zeeuwse formatie en fietst nog steeds criteriums onder de vlag van Trimbelangen Midden Zeeland (TMZ).   (26 oktober 2023)


 * ZEEUWS VLAMING HANS DEKKERS IN 2024 BIJ ELITE ZONDER CONTRACT

Foto : Facebook.  Hans Dekkers (Yzendijke) vertrekt bij de Belgische formatie Shifting Gears. De Zeeuws Vlaamse routinier over zijn beslissing: “Na 6 jaar van show, fun, overwinningen en vriendschap zal ik Team Shifting Gears verlaten. In 2024 blijf ik rijden als elite zonder contract in combinatie met de wedstrijden van zoon Jens Dekkers”. Jens is jeugdrenner bij ZRTC Theo Middelkamp en staat regelmatig op het podium bij wegwedstrijden en veldritten.  (11 oktober 2023)* Ruim 40 renners van Tourclub Hulst en Tourclub Kloosterzande gingen in 5 categorieeen
de strijd met elkaar aan tijdens het Hulsters Kampioenschap.
Dit evenement vormde de start van de Wielerweek Hulst.
Felicitaties waren er voor de winnaars Sander Janssens, Marlo Scheffers, Jochem Roelse en Tom van Selst.
(24 september 2023)* START TOUR DE FRANCE FEMMES OP 12 AUGUSTUS IN ROTTERDAM

De Tour de France Femmes komt in augustus 2024 naar Nederland. Rotterdam is startplaats van de wielerronde op maandag 12 augustus. De eerste drie etappes van de Tour worden op Nederlandse bodem verreden, waarna nog vijf etappes in Frankrijk volgen.

De ronde van Frankrijk voor vrouwen begint met het Grand Depart in Rotterdam op 12 augustus. De finish van de eerste rit ligt in Den Haag. Op 13 augustus worden twee etappes verreden: Een rit tussen Dordrecht en Rotterdam en een tijdrit door het centrum van de Maasstad.

Na een verplaatsing vanuit Rotterdam is Wielerstad Valkenburg de startplaats op 14 augustus. De etappe gaat over o.m. de Cauberg en in de Ardennen is veel klimwerk in het profiel opgenomen. De finish ligt in Luik.Shirin van Anrooij (Lidl-Trek) stond in 2023  niet op de startlijst van de Tour de France Femmes. In 2022 beleefde de renster uit Kapelle een prachtig debuut in La Grande Boucle.
Na acht etappes werd van Anrooij gehuldigd als winnares van het jongerenklassement. Foto: De Bevelandse mocht in finishplaats La Super Planche des Belles Filles de witte trui aantrekken.
Eindklassement:   1. Annemiek van Vleuten  (Movistar)   26.55.44      14. Shirin van Anrooij op 25.50.   Etappe resultaten:  90, 27, 25, 41, 104, 53, 17 en 22.    (26 oktober 2023)
 

* MEGAN ARENS (KRUININGEN) IN 2024 BIJ JUNIOREN RESTORE CYCLING TEAM

Megan Arens (Kruiningen) en Esmee Blok maken samen de overstap naar Restore cycling team. Voor beide talenten ontstaat zo een mooie samenwerking met Cycling Class Nederland (CCNL) waar beide talenten in 2024 onderdeel van uitmaken.

Megan is dit seizoen Nederlands Kampioen tijdrijden geworden en heeft daarna de gouden medaille gewonnen op het onderdeel tijdrijden op de EYOF in Slovenie. Esmee werd tweede tijdens het NK op de weg, waarmee ze zich ook plaatste voor de EYOF. Hier reed ze een fantastische wegwedstrijd en eindigde ze in de top 10.
Megan komt volgend seizoen voor het eerst onder de vleugels van CCNL. "Ik ben erg enthousiast over de professionele aanpak die CCNL biedt. Ik ben heel blij dat Mirjam en Rob van Restore zo open staan voor de samenwerking en samen met ons iets moois willen neerzetten volgend seizoen".

Esmee reed dit jaar ook al bij CCNL. "Voor mij is die professionele begeleiding erg belangrijk voor mijn ontwikkeling. Samen met de begeleiding van Restore en het mooie internationale wedstrijdprogramma dat zij bieden, verwacht ik volgend jaar bij de junioren weer een mooie stap te kunnen zetten".    (10 september 2023)


* MATHIEU VAN DER POEL TRAIN
T REGELMATIG  IN ZEELAND

Fotobron : Instagram.  
Mathieu van der Poel gaat voor zijn trainingen regelmatig richting Zeeland. Op dinsdag (20 juni) reed de Nederlandse prof met zijn ploegmaat Jasper Philipsen over de Oesterdam (foto).Het top duo van Alpecin Deceuninck vertrok vanaf Belgische bodem en via West Brabant werd Oost Zeeland bereikt. Over de drukke Oosterschelde dam volgde de passage van Tholen. Na een koffiestop in Bergen op Zoom (foto Jordy Marteijn) ging op de warme Brabantse Wal het vizier weer op thuisbasis Kapellen.    
(20 juni 2023)* Op 23 augustus reden Mathieu, zijn broer David en veldrijder Mees Hendrikx, vriend van Lindy van Anrooij,
vanuit West-Brabant en Midden Zeeland over de Zeelandburg.   (foto Instagram) *


* BIJ DE KNWU ZEELAND KUNNEN JONGEREN VOOR EEN OPLEVING ZORGEN


* Tekst : Zeeland op de Fiets.nl  -  Witte Andriesse  (mei 2023) *

Binnen de KNWU Zeeland verdwijnen veel amateur criteriums van de kalender. Vooral de laatste seizoenen zijn er weinig wedstrijden meer over. Waar zijn de tijden gebleven toen de wielerliefhebbers vrijwel wekelijks een koers konden bezoeken. Veel sportfanaten reisden destijds met bussen naar wedstrijden in heel Zeeland. Zeker in Zeeuws Vlaanderen hadden de toprenners een ruime achterban met actieve supportersclubs. Een wielerwedstrijd was voor veel dorpsbewoners in Zeeland het jaarlijkse sportieve hoogtepunt met sociale ontmoetingen en een gezellige beleving met sterke coureurs in het programmaboekje.

De ommekeer in Zeeland kwam begin negentiger jaren. Organisatoren in het Zeeuwse KNWU district hadden steeds meer moeite om een aantrekkelijk rennersveld samen te stellen. Daarnaast konden veel wieler comites hun begroting niet meer rond krijgen omdat plaatselijke winkeliers en regionale bedrijven alsmaar minder gingen sponsoren. Ook zagen de kaartverkopers weinig publiek bij de kassa passeren omdat er stevige concurrentie ontstond van andere sportevenementen.

De gevolgen waren best wel ingrijpend. Veel wielerorganisaties gooiden de handdoek en haakten teleurgesteld af. Bij de wedstrijden die konden overleven verdween de sportieve sfeer. Geen aansprekende deelnemers en afname van publiek zorgden voor een neerwaartse spiraal.


Een oplossing zal niet op korte termijn te realiseren zijn. Om te beginnen met de heropbouw is het noodzakelijk om het fundament nu al te verstevigen. Het kan nl. aantrekkelijk zijn om in Zeeuwse dorpen en steden jeugdfietsers op kop te zetten. Dus meer dikke banden wedstrijden en KNWU jeugdkoersen. Misschien dat dan de doorstroming op gang komt naar de nieuwelingen, junioren, etc. Deze formule zal ongetwijfeld meer toeschouwers lokken met enthousiaste organisatoren, medewerkers en sponsors. De huidige proftoppers zijn ook ooit begonnen bij de jeugd en konden doorgroeien omdat ze genoten van de sfeer en beleving.Dus jongeren, pak je fiets uit de schuur en laat je zien in de Jeugdronde in je woonplaats. Richting  www.zeelandopdefiets.nl  mag je resultaten, fotoreportages en verslagen doorgeven. Altijd leuk voor je supporters. Succes op je (race)fiets!   (mei 2023)Organisatie voorzitter Raymond Tolhoek (Zierikzee) gaf in juni 2022 bij Omroep Zeeland
een heldere uitleg over de nijpende situatie die sindsdien nog verslechterde.
 
"Wij gaan niet voor twintig coureurs een KNWU ronde houden.
Ik heb gehoord dat sinds corona het aantal licentiehouders is gehalveerd.
Toen ik zelf fietste in de jaren tachtig en negentig had je in Zeeland veertig of vijftig wedstrijden.
Hoeveel zijn er nog van over?
En bij de laatste criteriums, die van Sint Jansteen en Kruiningen,
stonden slechts dertien of achttien coureurs in de einduitslag".

* In 2023 zijn er in Zeeland KNWU criteriums in
Oud-Vossemeer, Bruinisse, Sint Jansteen, Kruiningen en Burgh Haamstede *
* 19 ZEEUWSE PROFS IN WIELERPELOTON 2023

Het nieuwe wielerseizoen 2023 is van start gegaan met 19 (semi)profs uit Zeeland.
Deze coureurs rijden op Continentaal, Pro Continentaal en Word Tour niveau.
SHIRIN VAN ANROOIJ      Kapelle      Lidl - Trek  World Tour     5 februari 2002

MAUREEN ARENS    Kruiningen    AG Insurance Soudal Quick Step    16 april 2003

JULES DE COCK      Biervliet > Eindhoven     BEAT Cycling     20 juni 1997

TIM VAN DIJKE       Colijnsplaat            Jumbo Visma World Tour     15 maart 2000

MICK VAN DIJKE       Colijnsplaat        Jumbo Visma World Tour    15 maart 2000

BRITT DE GRAVE     Tholen      GT Krush Rebel lease Continental    15 februari 2004
Foto: Facepeeters.
QUINTY VAN DE GUCHTE      Driewegen        Lotto Dstny Ladies     9 september 1999

TIMO DE JONG     Goes       VolkerWessels Cycling     28 maart 1999

JOCHEM KERCKHAERT     Schoondijke     BEAT Cycling     29 oktober 2000

THIJS DE LANGE       Kattendijke > Ede     Metec Solarwatt    25 november 1994
NICK VAN DER LIJKE            Middelburg > Zevenhuizen      Leopard TOGT   23 september 1991

JARNO MOBACH      Philippine       VolkerWessels Cycling       17 augustus 1998

WESLEY MOL      Kapelle      Team Bike Aid         25 februari 1999LARS OREEL     Goes       Metec Solarwatt     10 augustus 1999

ROSITA REIJNHOUT      Wolphaartsdijk     Team Jumbo Visma   8 april 2004

ANNE TERPSTRA           Zierikzee > Apeldoorn    mountainbike     Ghost Factory Racing Team   5 jan 1991

ANTWAN TOLHOEK      Yerseke     Lidl - Trek      World Tour   29 april 1994MILAN VADER     Middelburg         Jumbo Visma World Tour     18 februari 1996

DIDI DE VRIES       Wilhelminadorp     mountainbike       Giant France MTB Pro Team    3 juli 1997.

* Volg bij Zeeland op de Fiets.nl de Zeeuwse profs op speciale / persoonlijke pagina's *    * WIELRENSTER NOOR DEKKER (MIDDELBURG):

NIEUWKOMER IN DE ZEEUWSE WIELERSPORT.
 
"MIJN EERSTE KOERSJAAR: IK GENIET ER NU AL VAN"


En inderdaad, ik ben helemaal nieuw in deze wereld. Sinds begin dit jaar fiets ik bij JEGG-De Jonge Renner Academy, een clubploeg uit Oosterhout. Op wedstrijdniveau sporten is niet geheel nieuw voor me: de afgelopen vijf jaar stond ik geregeld aan de startlijn op de atletiekbaan. Hoewel ik dol ben op hardlopen, heeft de sport een groot nadeel voor mij: het is blessuregevoelig.


Toen de hardloopschoenen weer eens de kast in konden wegens een scheenbeenvliesontsteking, opperde mijn trainer Wouter Verstraate om de fiets te pakken en zo mijn conditie op peil te houden. Zo gezegd, zo gedaan. Een rondje zeedijk bij Westkapelle met mijn vader. Even langs de Oosterschelde. Op en neer naar Schouwen: de vrijheid die een fiets biedt is geweldig. Inmiddels was de hardloopblessure verleden tijd, maar de tweewieler aan de wilgen hangen?  Zeker niet. Ik was besmet met het jullie vast welbekende fietsvirus.Steeds meer fietsritten volgden. Alleen, met mijn vader, of met een andere fietsliefhebber. Zo ook met de Zeeuwse renster Yva Geluk (links op foto), die enthousiast vertelde over haar koerservaringen bij JEGG-De Jonge Renner. Mijn nieuwsgierigheid was gewekt. Na een uitstapje naar de duatlonsport in 2022 (hardlopen-wielrennen-hardlopen) maakte ik de keuze om me in 2023 vol op het fietsen te storten.Het koersjaar trapten we af in Spanje, waar we ons met zeventien dames voorbereidden op het seizoen. Een van hen is de Zeeuwse hardloopster (en inmiddels wereldkampioen duatlon in haar leeftijdscategorie) Monique Verschuure, die sinds dit jaar ook bij de elitedames van JEGG-DJR koerst. Hoewel wij als 'groentjes in de sport' beiden onze hardloopschoenen hadden ingepakt naar de Spaanse kustplaats, brachten we veruit de meeste uren door op het zadel. Niet zo gek, want nog geen week na terugkomt stond het echte werk op het programma. De eerste koers: Brussel-Opwijk.


Voorafgaand aan de start vroeg ik mijn ploegleider nog naar mijn taak van die dag. Op dat moment had ik waarschijnlijk nog de illusie dat ik van waarde zou kunnen zijn voor de ploeg. Dat idee werd al snel de kop in gedrukt. 'Overleven' was zijn antwoord. Op tv lijkt het misschien alsof het peloton een geordende groep renners is, die precies weet waar ze moeten rijden. Netjes naast elkaar, het voorwiel enkele millimeters verwijderd van het wiel van de voorganger. Bovenlichaam stil. Alleen het geluid van de ratelende wielen die met ruim 40 per uur over het asfalt vliegen. Misschien had ik wat meer aan verwachtingsmanagement moeten doen, want voor iemand met 0 pelotonervaring bleek dit toch echt een ander verhaal.Om 13.00 uur klonk het startschot waarna ongeveer 120 dames de startlijn van Brussel-Opwijk passeerden. Mijn plan om 'goed van voren te zitten' kon per direct de prullenbak ik. De neutralisatie was nog niet eens voorbij of ik was al door het hele peloton ingehaald. De eerste kilometers vulden mijn hoofd enkel met gedachten als: 'wat gaat dit hard', waarom zit ik zo ingesloten?,  'de neutralisatie betekent toch dat we rustig beginnen?', 'ai, die drempel in de Belgische weg zag ik niet aankomen', enz. De koers was begonnen!

 
Conditioneel kon ik het goed aan, maar wat een chaos met al die rensters. Ik verlangde terug naar de rustige Zeeuwse binnenwegen die ik tijdens mijn trainingen vaak vervloekte vanwege hun eindeloosheid. Veel tijd voor wegdromen naar de brede Oosterscheldekering was er niet, want af en toe een gil van een renster of een piepende rem hielden mij bij de les. Dat valpartijen onderdeel zijn van wielrennen, vind ik nog wel een dingetje. Ik nam me voor om dit zo veel mogelijk te voorkomen.


Dat voornemen duurde welgeteld 19,8 kilometer. Een gil. Piepende schijfrem. Schrapend carbon. Gevloek. De renster voor me maakte een schuiver over het Brusselse wegdek, waarna ik tevergeefs mijn remmen inkneep maar niet kort daarna naast haar op de grond belandde. De eerste valpartij van het wedstrijdseizoen was een feit en ik maakte er onderdeel van uit. Er volgde een eenzame tijdrit in de achtervolging. Na ruim 40 km solo stoempen haalde de bezemwagen me in en lachte het bordje 'einde koers' me toe. Eerste DNF was in de pocket.

 

Koerservaring en inzicht. Het duurde me maar 1 kilometer om te begrijpen hoe belangrijk dat is in deze sport. Hard kunnen trappen en afzien tijdens een training: het geeft absoluut geen garantie voor een succesvolle uitslag. Jaloersmakend kijk ik naar mijn ploeggenoten die precies op het juiste moment naar voren rijden, zich niet laten wegdrukken uit het peloton en vervolgens zo efficient mogelijk uit de wind zitten bij een andere renster die haar bordje laat leegeten. Ik ben zo'n 'andere renster'. Iemand die altijd op de plek zit waar je niet wilt zitten, vol in de wind.


Gelukkig schijn ik sterk genoeg te zijn om daarmee weg te komen, maar comfortabel is het niet als je voor de 28 ste keer die dag vol moet optrekken na een bocht. Waar bij hardlopen de sterkste atleet er 9 van de 10 keer met de winst vandoor gaat, komt er bij wielrennen een stuk meer bij kijken. Vaardigheid, durf, inzicht, goed sturen, profiteren, en ga nog maar even door. Er is echter maar 1 manier om dit te verbeteren. Veel doen. En zo nam ik mij voor om elke week in een koers te starten. Of het nu een wedstrijd met de ploeg is, een criterium, of een trainingsronde: ik wil het leren.Dat betekent dat je de ene zaterdag in Flevoland zit voor de Zuiderzeeronde en het volgende weekend bij de lokale omloop van Nieuwland actief bent (foto). Gelukkig leer ik ook ontzettend veel van mijn teamgenoten. Dit gaat van de wielerbasics zoals 'hoe pak ik een bidon goed aan', tot aan positioneer-tips voor in het peloton. Voor mij is alles even leerzaam.Op dit moment (medio mei 2023) heb ik ongeveer vijftien koersen achter de rug en elke week lijkt het iets beter te gaan. Ondanks mijn gebrek aan ervaring mocht ik in Tsjechie in de meerdaagse Gracia Orlova starten. Vijf dagen achter elkaar koersen en in 1 etappe soms al meer hoogtemeters dan dat je in Zeeland in een jaar bij elkaar fietst. Leuk! Ik keek mijn ogen uit als rensters van Alpecin en UAE voorbij kwamen op hun prachtige fietsen, terwijl ik zelf net pas onder de knie had hoe ik al rijdend een gelletje open maak zonder de hele inhoud volledig over het frame te kieperen. Met een 47 ste plek van de 142 gestarte rensters was ik dan ook tevreden.
 
 

Het doel voor dit jaar is duidelijk: leren, leren, leren. Sommige verbeteringen zijn al zichtbaar. Waar ik bij de eerste koers al schrok van elk geluid in het peloton, ben ik nu zelf ook regelmatig degene die 'PUT!' roept, op het moment dat we een gat naderen in het Vlaamse wegdek. Als een volleerd wielrenner zwaai ik inmiddels keurig mijn linkerhand naar achteren als er een tegenligger komt. En onlangs betrapte ik mezelf er bijna op dat ik mijn ellenbogen naar buiten wilde bewegen toen ik met de auto over een verkeersdrempel reed. Tja, dat heb ik tenminste al lekker onder de knie.Al die valpartijen in koers willen echter nog niet echt wennen, maar inmiddels weet ik dat dit 'erbij hoort'. Dat geldt ook voor de verzuring in je benen tijdens een achtervolging, een ijzersmaak in je mond bij een zware interval, en het gevoel van voldoening als je een mooie dag in het zadel hebt gehad.
"Ik vond wielrennen al een prachtige kijksport, maar het is nog mooier om het zelf te doen.
Mijn eerste koersjaar: ik geniet er nu al van"
 
(Noor Dekker    Middelburg  -  mei 2023)


Terug naar de inhoud