* Wielrennen Varia - Zeeland op de Fiets

* Z E E L A N D OP DE FIETS *
Ga naar de inhoud
* Wielrennen : Varia Zeeland.      * Tips, Kalender en Berichten : info@zeelandopdefiets.nl* ELOY RAAS - SIGI FEUCHT & WIM VANDERVEKEN WINNAARS
4 KERNENKLASSEMENT 2024 GEMEENTE TERNEUZEN.

* TMZ WEDSTRIJDEN : AXEL - ZUIDDORPE - ZAAMSLAG EN WESTDORPE.* Amateurs : Eloy Raas *
* D categorie : Sigi Feucht *
* SP groep : Wim Vanderveken *

* Tussenstand BEEBIKES KLASSEMENT t.m. criterium ZUIDDORPE 17 juni:

1 Dylan Soetens   Terneuzen   D 12
2 Kieran Versluis    Wissenkerke   A 11
3 Kees Raats    Roosendaal         SP 11
4 Arjan Fierloos    Kruiningen        D 11
5 Aron Coppoolse    Serooskerke    D 10
6 Vincent Bouwens    Roosendaal    SP 10
7 Job Blankenstijn    Kortgene    A 9
8 Davey Jansen   Heinkenszand         D 9
9 Jarco Oostdijk    Yerseke        SP/D 9
10 Danny Michielse (B)    Kalmthout   SP 9


Beebikes  -  race & mountainbike speciaalzaak uit Kapelle - schenkt een schitterende Turno Eline Fluid Smart trainer voor de renner die in 2024 aan de meeste TMZ wedstrijden deelneemt (ongeacht de categorie of waar je vandaan komt). Het seizoen startte op 6 april in de Ster Omloop van Nieuwland en zal stoppen op 5 oktober in Hulst. Tweedaagse wedstrijden tellen voor 1 deelname en bij gelijke stand wordt er geloot om de prijs.    (juni 2024)

* START TOUR DE FRANCE FEMMES OP 12 AUGUSTUS  IN ROTTERDAM

De Tour de France Femmes komt in augustus naar Nederland. Rotterdam is startplaats van de wielerronde op maandag 12 augustus. De eerste drie etappes van de Tour worden op Nederlandse bodem verreden, waarna nog vijf etappes in Frankrijk volgen.De ronde van Frankrijk voor vrouwen begint met het Grand Depart in Rotterdam op 12 augustus. De finish van de eerste rit ligt in Den Haag. Op 13 augustus worden twee etappes verreden: Een rit tussen Dordrecht en Rotterdam en een tijdrit door het centrum van de Maasstad.


Na een verplaatsing vanuit Rotterdam is Wielerstad Valkenburg de startplaats op 14 augustus. De etappe gaat over o.m. de Cauberg en in de Ardennen is veel klimwerk in het profiel opgenomen. De finish ligt in Luik.Shirin van Anrooij (Lidl-Trek) stond in 2023  niet op de startlijst van de Tour de France Femmes. In 2022 beleefde de renster uit Kapelle een prachtig debuut in La Grande Boucle.
Na acht etappes werd van Anrooij gehuldigd als winnares van het jongerenklassement. Foto: De Bevelandse mocht in finishplaats La Super Planche des Belles Filles de witte trui aantrekken.
Eindklassement:   1. Annemiek van Vleuten  (Movistar)   26.55.44      14. Shirin van Anrooij op 25.50.   Etappe resultaten:  90, 27, 25, 41, 104, 53, 17 en 22.   (mei 2024)

* ZILVEREN WIEL KNWU VOOR WILLEM HOOGESTEGER  (SHEERENHOEK) *

Fotobron: Facebook.  Tijdens de EPZ Omloop van Borsele ontving Willem Hoogesteger een KNWU onderscheiding. De trouwe wielerliefhebber mocht voor zijn verdiensten het zilveren wiel in ontvangst nemen. De oorkonde en de bloemen werden zaterdagmiddag 20 april uitgereikt op de Kuipersdijk in SHeerenhoek ter hoogte van de finishlijn en jurybus van de wielerdriedaagse EPZ Omloop Borsele.


Hoogesteeger heeft een lange staat van dienst opgebouwd binnen de wielersport. Hij was 39 jaar chauffeur van jurywagen 1 bij de EPZ omloop. Verder was de Bevelander oprichter van het plaatselijke wielercomit√© waarin de Regenboogkoers een belangrijk onderdeel vormde.   (april 2024)

* ZRTC THEO MIDDELKAMP 2024 :
STRIJDLUSTIG EN AMBITIEUS MET VEEL ZEEUWSE TALENTEN*  Bron : PZC   -   verslaggever Job de Feijter ** ZEEUWEN RICO VAN DAMME EN LARS OREEL BIJ BELGISCHE PLOEG CIBEL-CEBON

* Lars Oreel: achterste rij 2de links  -  Rico van Damme: zittend 1ste rechts *
Lars Oreel uit Goes zal in 2024 vaak Belgische wedstrijden rijden bij de nieuwe rood-gele formatie Cibel-Cebon. Voorheen reden de renners van deze ploeg met de sponsornamen Charlies Metalced op hun wielerkleding.
De ondernemingen Cibel en Cebon waren in het verleden ook te zien in het wielerpeloton. Ze zorgden voor de hoofdsponsoring van een succesvolle semiprof ploeg met Oliver en Lawrence Naesen, Joeri Stallaert, Benjamin Verraes en Wout van Aert. Oreel fietste in 2023 bij het Nederlandse continentale team Metec Solarwatt en boekte bescheiden resultaten.

Bij Cibel-Cebon krijgt Oreel met Rico van Damme ook een Zeeuwse ploeggenoot naast zich in wedstrijden en trainingen door Zeeland. De coureur uit Yerseke boekte bij Team Charlies Metalced in het recente seizoen prima resultaten in voornamelijk Belgische criteriums. Het ploegleiderswerk bij Cibel-Cebon is in handen van de ervaren Gaspard van Peteghem uit Belsele.   (februari 2024)


* RESTORE CYCLING VERWELKOMT LAURA KOSTER UIT YERSEKELaura Koster uit Yerseke debuteert in 2024 bij de Nederlandse formatie Restore Cycling. De 20 jarige Bevelandse nam 1,5 jaar geleden afscheid van het hardlopen, trok haar fietsschoenen aan en sprong op de racefiets.
In 2023 reed Koster regelmatig criteriums bij Trimbelangen Midden Zeeland (TMZ) en startte in regionale dameskoersen in Brabant en bij de zuiderburen. Deze formule beviel goed en smaakte naar meer. Ze leerde veel over het wielerklimaat en de koerstactiek binnen een peloton.

Koster draaide een nuttige en pittige voorbereiding: "In de winter heb ik vooral veel duurtraining gedaan en in het weekend wat mtb wedstrijdjes voor een wat intensievere prikkel en om wat aan de techniek te werken. Deze afwisseling vind ik in combinatie met de weg erg fijn. Als het slecht weer is pak ik dan ook snel de mtb om in het bos te gaan crossen. Ook heb ik meegedaan met een paar hardloop wedstrijdjes".


Medio februari ging ze 2 weken met de ploeg op trainingskamp naar Mallorca: "Het is een erg gezellige groep en heb veel zin om met deze meiden van start te gaan. Mijn doel voor komend seizoen is vooral ervaring opdoen op een hoger niveau en mezelf stap voor stap te ontwikkelen tot een betere renster. Ik ga er vooral van genieten".    (21 februari 2024)
Nederlands kampioen Senna Remijn gaat per 1 september bij de opleidingsploeg van Alpecin-Deceuninck koersen. De 18 jarige junior uit Wolphaartsdijk boekt al langer sterke resultaten in het veld en op de weg tijdens internationale (etappe) wedstrijden.
 
Remijn (Acrog Tormans) over zijn transfer: "Ik wil de komende tijd beide disciplines blijven combineren. Die kans krijg ik bij Alpecin-Deceuninck. Ik ben dankbaar voor deze kans en ik ben ervan overtuigd dat dit team me zal helpen ontdekken waar mijn kwaliteiten op de weg liggen en dat ik een nog betere cyclocrossrijder kan worden".    (januari 2024)

* JUNIORENTAK WILLEBRORD GAAT VANAF 2024
INTENSIEF SAMENWERKEN MET DEVELOPMENT TEAM HAGENS BERMAN JAYCO.

* ZEEUWSE PLOEGLEIDERS WWV : DAVY & MARCEL GUNST (YERSEKE)

* 40 RENNERS ZRTC THEO MIDDELKAAMP IN REGIOSELECTIE ZUID NEDERLAND


 
* Nieuwelingen: Luc Keijl     Sam Mullaert     Jarco Oostdijk     Tim Oosterwijk     Maike Tazelaar    Karsten Visscher    Sven Wisse Aaron Zootjes.
 
* Junioren:   Ruben Cappendijk     Niels den Hollander    Sander Janssens     Seb Melse     Teun Paaimans      Dennis Polfliet     Ben de Roos  Rinz van der Staal       Sven Verduijn     Berend Westerbeek      Nick Wisse.
 
* Beloften:    Stijn Baas        Bodhi de Baat       Arjen van Damme     Xander van Dijk     Thijs Eland       Bo van Elven     Stijn Honcoop Sem Hoppenbrouwers       Jurgen Mesu       Arno Piessens      Tim Piessens     Noel Rokven      Diego Sandee     Mees de Vos     Bas van Zuidam
 
 * Elite:    Kelvin Bakx     Frans Hoveijn     Sam van de Mierop     Thomas Verdonck
 
 * Continentaal:    Thijs de Lange   (Metec Solarwatt)         Wesley Mol   (Global 6 United)     (januari 2024)


* IN 2024 DRIE ZEEUWSE RENNERS BIJ CYCLINGCLASSNLDe Zeeuwse wielertalenten Senna Remijn (Wolphaartsdijk), Megan Arens (Kruiningen / foto) en Renzo Moretti uit Kapelle zijn opgenomen in de selectie 2024 van CyclingClassNL.
Martin Truijens (hoofd talentcoach van CyclingClassNL) ziet een mooie toekomst voor dit opleidingsproject van de KNWU waarin talentvolle renners en rensters worden klaargestoomd voor de volgende stap in hun carriere.
De renners komen regelmatig bij elkaar op de vakantieparken van Landal GreenParks o.m. bij Col du Vam in Drenthe en de Cauberg in Limburg. In een ontspannen setting werken de jonge renners van CyclingClassNL aan verschillende thema's zoals training, wedstrijdvoorbereiding, techniek, tactiek en voeding. In 2024 gaat CyclingClassNL naar de Landal parken Het Vennenbos, Hoog Vaals en Wirfttal in Duitsland.   (december 2023)


* WIELERSTICHTING VITESSE HEINKENSZAND ZOEKT NOG STEEDS VERSTERKING

Wielerstichting Vitesse zoekt nieuwe bestuursleden om ook in de toekomst de twee wedstrijden te kunnen voortzetten in Heinkenszand e.o.
 Edwin Talen hoopt op ruime versterking binnen de vrijwilligersgroep:  
"Om de wielerkoersen te organiseren vergaderen we ongeveer vier keer per jaar. Tijdens deze gezellige vergaderingen komt de planning, veiligheid, vergunningen en sponsoren aan bod.
Bij de wielerkoersen ben je als bestuurslid betrokken bij hand en spandiensten tijdens de koers, het verdelen van de premies, aanspreekpunt voor de jury van TMZ en zorg je er samen met de andere bestuursleden en vrijwilligers voor dat de koers veilig verreden kan worden. 1 keer per jaar organiseren we een leuke feestavond voor de bestuursleden en hun partners.

Ben jij een enthousiaste man / vrouw die graag zijn of haar steentje wil bijdragen aan de organisatie van de wielerkoersen in Heinkenszand? Dan zouden wij het erg leuk vinden dat je jezelf aanmeld om ons bestuur te komen versterken.
Twijfel je hierover neem dan ook contact op, je kan altijd een keer een vergadering bijwonen om de sfeer (en een hapje en een drankje) te proeven. Is je interesse gewekt? Stuur dan een berichtje naar: Edwin Talen,  edwintalen@hotmail.com "

 > Bekijk meer info over beide wielerevenementen:
 
* Klassieker Kapersprijs over Zuid Beveland:
 
* TMZ Kermis criterium door Heinkenszand:   
(november 2023)


* ERIK KINT NAAR JUNIOREN WILLEBRORD WIL VOORUIT

Foto: Facebook.  Erik Kint (Driewegen) zal in 2024 debuteren in de junioren selectie van de Brabantse wielervereniging Willebrord Wil Vooruit (WWV). Tijdens het afgelopen wegseizoen reed Kint ruim 50 koersen bij de nieuwelingen waarvan 26 x in de top 10.
Erik komt uit een echt wielernest. Moeder Baukje Doedee koerste bij o.m. Rabo Lady Force. Vader Fonny was ploegleider bij deze Zeeuwse formatie en fietst nog steeds criteriums onder de vlag van Trimbelangen Midden Zeeland (TMZ).   (oktober 2023)


 * ZEEUWS VLAMING HANS DEKKERS IN 2024 BIJ ELITE ZONDER CONTRACT

Foto : Facebook.  Hans Dekkers (Yzendijke) vertrekt bij de Belgische formatie Shifting Gears. De Zeeuws Vlaamse routinier over zijn beslissing:  "Na 6 jaar van show, fun, overwinningen en vriendschap zal ik Team Shifting Gears verlaten. In 2024 blijf ik rijden als elite zonder contract in combinatie met de wedstrijden van mijn zoon Jens Dekkers". Jens is jeugdrenner bij ZRTC Theo Middelkamp en staat regelmatig op het podium bij wegwedstrijden en veldritten.   (oktober 2023)* MEGAN ARENS (KRUININGEN) IN 2024 BIJ JUNIOREN RESTORE CYCLING TEAM

Megan Arens (Kruiningen) en Esmee Blok maken samen de overstap naar Restore cycling team. Voor beide talenten ontstaat zo een mooie samenwerking met Cycling Class Nederland (CCNL) waar beide talenten in 2024 onderdeel van uitmaken.

Megan is dit seizoen Nederlands Kampioen tijdrijden geworden en heeft daarna de gouden medaille gewonnen op het onderdeel tijdrijden op de EYOF in Slovenie. Esmee werd tweede tijdens het NK op de weg, waarmee ze zich ook plaatste voor de EYOF. Hier reed ze een fantastische wegwedstrijd en eindigde ze in de top 10.
Megan komt volgend seizoen voor het eerst onder de vleugels van CCNL. "Ik ben erg enthousiast over de professionele aanpak die CCNL biedt. Ik ben heel blij dat Mirjam en Rob van Restore zo open staan voor de samenwerking en samen met ons iets moois willen neerzetten volgend seizoen".

Esmee reed dit jaar ook al bij CCNL. "Voor mij is die professionele begeleiding erg belangrijk voor mijn ontwikkeling. Samen met de begeleiding van Restore en het mooie internationale wedstrijdprogramma dat zij bieden, verwacht ik volgend jaar bij de junioren weer een mooie stap te kunnen zetten".    (september 2023)


* BIJ DE KNWU ZEELAND KUNNEN JONGEREN VOOR EEN OPLEVING ZORGEN


* Tekst : Zeeland op de Fiets.nl  -  Witte Andriesse  (voorjaar 2023) *

Binnen de KNWU Zeeland verdwijnen veel amateur criteriums van de kalender. Vooral de laatste seizoenen zijn er weinig wedstrijden meer over. Waar zijn de tijden gebleven toen de wielerliefhebbers vrijwel wekelijks een koers konden bezoeken. Veel sportfanaten reisden destijds met bussen naar wedstrijden in heel Zeeland. Zeker in Zeeuws Vlaanderen hadden de toprenners een ruime achterban met actieve supportersclubs. Een wielerwedstrijd was voor veel dorpsbewoners in Zeeland het jaarlijkse sportieve hoogtepunt met sociale ontmoetingen en een gezellige beleving met sterke coureurs in het programmaboekje.

De ommekeer in Zeeland kwam begin negentiger jaren. Organisatoren in het Zeeuwse KNWU district hadden steeds meer moeite om een aantrekkelijk rennersveld samen te stellen. Daarnaast konden veel wieler comites hun begroting niet meer rond krijgen omdat plaatselijke winkeliers en regionale bedrijven alsmaar minder gingen sponsoren. Ook zagen de kaartverkopers weinig publiek bij de kassa passeren omdat er stevige concurrentie ontstond van andere sportevenementen.

De gevolgen waren best wel ingrijpend. Veel wielerorganisaties gooiden de handdoek en haakten teleurgesteld af. Bij de wedstrijden die konden overleven verdween de sportieve sfeer. Geen aansprekende deelnemers en afname van publiek zorgden voor een neerwaartse spiraal.


Een oplossing zal niet op korte termijn te realiseren zijn. Om te beginnen met de heropbouw is het noodzakelijk om het fundament nu al te verstevigen. Het kan nl. aantrekkelijk zijn om in Zeeuwse dorpen en steden jeugdfietsers op kop te zetten. Dus meer dikke banden wedstrijden en KNWU jeugdkoersen. Misschien dat dan de doorstroming op gang komt naar de nieuwelingen, junioren, etc. Deze formule zal ongetwijfeld meer toeschouwers lokken met enthousiaste organisatoren, medewerkers en sponsors. De huidige proftoppers zijn ook ooit begonnen bij de jeugd en konden doorgroeien omdat ze genoten van de sfeer en beleving.Dus jongeren, pak je fiets uit de schuur en laat je zien in de Jeugdronde in je woonplaats. Richting  www.zeelandopdefiets.nl  mag je resultaten, fotoreportages en verslagen doorgeven. Altijd leuk voor je supporters. Succes op je (race)fiets!   (mei 2023)Organisatie voorzitter Raymond Tolhoek (Zierikzee) gaf in juni 2022 bij Omroep Zeeland
een heldere uitleg over de nijpende situatie die sindsdien nog verslechterde.
 
"Wij gaan niet voor twintig coureurs een KNWU ronde houden.
Ik heb gehoord dat sinds corona het aantal licentiehouders is gehalveerd.
Toen ik zelf fietste in de jaren tachtig en negentig had je in Zeeland veertig of vijftig wedstrijden.
Hoeveel zijn er nog van over?
En bij de laatste criteriums, die van Sint Jansteen en Kruiningen,
stonden slechts dertien of achttien coureurs in de einduitslag".

* In 2023 waren er in Zeeland KNWU criteriums in
Oud-Vossemeer, Bruinisse, Sint Jansteen, Kruiningen en Burgh Haamstede *

* In 2024 worden ook weer KNWU wedstrijden georganiseerd in Zeeland.
Lees de verslagen onder thema 'Wielrennen Actueel'


Terug naar de inhoud