* Fiets Musea, Exposities & Verzamelingen.

* Tips voor deze pagina :  info@zeelandopdefiets.nl

* ZEEUWS VLAAMSE WIELERVERZAMELAAR EDWIN VAN IMMERSEEL

Bron : PZC juli 2022

Van Immerseel in de PZC juli 2022: "Bij De Omloop van De Braakman ging ik aan de finish op het dak van de auto van mijn vader staan om de sprint te kunnen zien. Daar is de besmetting met het wielerbacil ontstaan. Later reed ik naar iedere koers. Freddy Scheele en Henk Remijnsen organiseerden het Zeeuws-Vlaams Wielerweekend en toen Ton van Oosten als penningmeester stopte, werd ik eind van de jaren tachtig gepolst om in het bestuur te komen. Zo ben ik erin gerold".

* ANDRE HANNEWIJK (OVEZANDE)
HEEFT ZIJN INGEZAMELDE SPULLEN ONDERGEBRACHT IN EEN BOERENSCHUUR.

Bron : PZC 2021

* Zeeuwse Racefiets Collectie *

> Columbus Frame Huissoon Sport van oud renner Dirk Uyl (Poortvliet) <

* MIDDELBURGSE VERZAMELAAR SJAAK DEN HERDER
HEEFT VEEL 'ZEEUWSE' ATTRIBUTEN IN MUSEUM.

"EERSTE KENNISMAKING MET DE WIELERSPORT WAS IN 1959 BIJ NIEUWDORP
TIJDENS DE EERSTE RONDE VAN MIDDEN ZEELAND"

Tekst: Arnold Parre.

Een conversatie tussen twee Zeeuwse wielerliefhebbers:
Weet je dat er een wielermuseum bij jou in de buurt is, De ander:
Neen, ik ken wel wielermusea in Belgie, in Roeselare en Oudenaarde.

Neen, er is er een in Middelburg, aan de Langevieleweg.
Wat zijn de openingstijden, waar zijn de kaartjes te koop?

Finish in miniatuur
Neen, niets van dat alles. Het museum is ondergebracht in een gedeelte van een particulier woonhuis. Sjaak den Herder woont daar en verzamelt alles wat met wielrennen te maken heeft. Hij laat zo weinig mogelijk pottenkijkers toe of het moeten collega verzamelaars zijn. Soms toont hij zijn collectie op een modelbouwshow.

Hij mocht ook een gedeelte van zijn verzameling showen op Neeltje Jans. Hij bouwde de finish van de tweede Touretappe van 2015 op schaal na. Een minipijlerdam, de miniatuur dranghekken, een helikopter in de lucht, de miniwindturbines, de politie-escorte en de reclamekaravaan. Een aanstormend peloton van kleine plastic rennertjes in kleurrijke shirts vliegen op de eindstreep af. De miniploegbussen en ploegleiderswagens staan dan al keurig geparkeerd in de daartoe bestemde vakken.

Kennismaking
Sjaak den Herders eerste kennismaking met de wielersport was de eerste Ronde van Midden Zeeland op 18 juli 1959. Met zijn vader stond hij in de Quarlespolder bij Nieuwdorp. Den Herder was toen 12 jaar en meteen verkocht. "Het kleurrijke lint renners maakte een onuitwisbare indruk op me. Ik wilde weten wie die renners waren, hoe heette de winnaar, waar kwam hij vandaan".
Sjaak was trots dat een Zeeuw zegevierde.

Plaatjes en sigarenbandjes
Vanaf die tijd knipte Sjaak alle uitslagen uit. Ook ging hij wielerplaatjes sparen waarop de renners waren afgebeeld. "Ik kocht bij snoepwinkel Maranus in Middelburg Maple Leaf Chewing Gum, daar zaten Tour de France-plaatjes bij. Het waren portretfotos van renners met daaronder hun naam met een lauwertak".
Sjaak heeft heel wat weggekauwd om zijn verzameling uit te breiden. Na deze plaatjes kwamen de sigarenbandjes met afbeeldingen van renners. Trots toont hij zijn verzameling sigarenbandjes 66 x 29 mm met afbeelding van een renner. Dat was in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw, een tijd dat er nog flink gepaft werd.

Als Den Herder koersen bezocht liep hij altijd even langs de ploegleider of verzorger voor wielerkaarten op ansicht formaat. Soms werd de Middelburger op zijn wenken bediend als een hele set van een ploeg werd uitgedeeld. Dat maakte hij mee bij de Willem II-Gazelle ploeg. Dat was wat: in een klap de hele ploeg.

Nu bezit Sjaak duizenden kaarten van teams over heel de wereld. De Rabobank was ook altijd gul met wielerkaarten met afbeeldingen van de renners. Sjaak: "Bij Giant-Shimano moet je het setje kopen voor 12 euro"
Als het nieuwe seizoen begint, schrijft Den Herder de sponsorploegen aan. Een vijf eurobiljet stopt hij bij zijn schrijven voor de portokosten.

Ordners en kaartenbakken
Naast deze wielerparafernalia maakt Sjaak een compleet overzicht van wedstrijden. Zo heeft hij alle podiumplaatsen vanaf 1930 van alle Nederlandse criteriums op papier gezet. Ook de uitslagen van de Zeeuwse criteriums zitten keurig in ordners opgeborgen.
Ook is Sjaak auteur van wielerboekjes zoals "Het moet wel waaien" dat een eerbetoon is aan de Ronde van Midden-Zeeland.

Bij alle afbeeldingen van duizenden renners zit nog al wat bijvangst. Zoals bierglazen die zijn uitgegeven voor een bepaalde koers, bidons, wielershirts, routeborden, affiches en programmaboekjes en wielerboekjes zoals Revue der Kampioenen. Hij biecht op dat hij na een koers wel eens een tang tevoorschijn haalt om wat bordjes af te knippen. "Bij internationale wedstrijden moet je snel zijn, want die brengen heel wat werkploegen op de been om het parcours af te breken".
Maar de kern van de collectie zijn de kleine 1000 stalen en plastic wielrennertjes en de ansichtkaarten met Nederlandse en Belgische renners vanaf 1975.