* Varia - Zeeland op de Fiets

* MIDDELBURG FIETST *
Ga naar de inhoud
*  Toerfietsen  :  Varia.      > Tips, Agenda en Verslagen : info@zeelandopdefiets.nl* TOERCLUB THEO MIDDELKAMP : 500 EURO VOOR HOSPICE HET CLARAHOFJE GOES


Toerclub Theo Middelkamp, met fietsers uit de Regio Middelburg op de ledenlijst,
heeft eind november 2023 een cheque van 500 euro overhandigd aan een vertegenwoordiger van hospice het Clarahofje uit Goes.
De toerclub heeft een jaar lang de opbrengsten van de toertochten en donaties bij elkaar gelegd en noteerde dit mooie bedrag.
> Lees meer over Toerclub Theo Middelkamp:* FIETSTOCHTEN 2023 SPORTDORP OOSTKAPELLE:
 
GEMIDDELD 18 SENIOREN TOEREN OVER WALCHEREN DOOR REGIO MIDDELBURG
 
* De eerste tocht ging richting kaasboerderij Schellach bij Middelburg *

Fotografie: Organisatie.  Sportdorp Oostkapelle organiseerde ook dit jaar weer een 6 tal fietstochten in groepsverband. Dit voor de vitale senior uit Oostkapelle en omgeving: "We kunnen ook dit seizoen weer spreken van een succes gezien het gemiddeld aantal deelnemers van rond de 18 fietsers".
Dankzij de trouwe vrijwilligers (voorrijders), die de prachtige routes hebben uitgezocht en voorbereid, reden de deelnemers door de mooie omgeving van Walcheren en ook dit jaar een stukje Noord Beveland. De gemiddelde afstand lag rond de 30 - 40 km en halverwege was er een welverdiende tussenstop. De snelheid zat tussen de 15 a 20 km per uur.
 
 
 
De laatste seniorenfietstocht van het seizoen 2023 werd op 24 oktober verreden met droog en zelfs nog zonnig weer. 11 enthousiaste mensen gingen ervoor. Via Grijpskerke Biggekerke, Klein Valkenisse kwamen de senioren in Zoutelande waar in De Babbel werd genoten van een lekker bakje koffie met heerlijke appeltaart. Hierna met meewind en het zonnetje op de rug over de Westkappelse dijk en binnendoor over Aagtekerke terug naar Oostkapelle. Het was zeker een geslaagde tocht als afsluiter.
 
 
 
Het organiseren van deze fietstochten vervuld de behoefte om gezond bezig te zijn en geeft invulling aan het sociale aspect voor de senioren. Het samenkomen om te fietsen en bij te praten geeft bij elke rit een fijn gevoel. Ook in 2024 organiseert Sportdorp Oostkapelle fietstochten vanaf april.  Kijk voor meer informatie ook eens op  www.dokoostkapelle.nl     (2023)* FIETS LAND NEDERLAND  >  FIETS STAD MIDDELBURG OOK IN 2024

Een kwart van alle verplaatsingen in ons land gaat met de fiets. Dat is nergens in de wereld zo hoog. Ons land heeft bovendien meer fietsen dan inwoners.
 
Ook in Middelburg en omgeving pakken steeds meer inwoners hun stalen ros. Voor korte ritjes en langere tochten. Toch is er ook nog veel te winnen. Een derde van alle autoverplaatsingen in Nederland is korter dan 5 km. Naar je werk, de bakker of college: vaak een afstand die voor velen prima te fietsen is. Want voor die korte ritjes neem je echt net zo makkelijk de fiets.
 
Met de campagne "Da's zo gefietst!" krijg je net dat laatste zetje om die fiets te pakken. Want de fiets is goed voor je lijf, je portemonnee en de natuur. Dus als je in 2024 het gezellige centrum van Middelburg wil bezoeken, zeg dan vooraf tegen jezelf: "Kort ritje? Da's zo gefietst!". Kijk ook eens op  www.daszogefietst.nl    (2023)* OOSTKAPELLE FIETS4DAAGSE 2023 DRIE KEER DOOR MIDDELBURG


De 7de editie van de Oostkapelle fiets4daagse was er een met veel positieve elementen.
Mooi weer,  tevreden deelnemers,  meer betrokken bedrijven en een heuse fietsvlag als aandenken.

De dinsdag begon met wat bewolking, maar weinig wind. De fietsers startten vanaf Hotel Restaurant Anno Nu in de richting van Vrouwenpolder. Over de Veerse Dam richting Wissenkerke. In de buurt van Wissenkerke werd door een oplettende fietser een aantal lepelaars gespot. Onze uitzetter kon het bevestigen, want bij het maken van de routes waren ze ook al waargenomen. Via de binnenkant van de Veerse Dam ging het weer terug naar Oostkapelle.Tijdens de tweede dag was er gekozen om de binnenkant van Walcheren te laten zien. Waar de duinen en zee nooit ver weg zijn werden ze nu op afstand gehouden en was het vooral kronkelen langs met name de weilanden en de nieuwe natuur op midden Walcheren. De stop was ingericht bij kaasboerderij Schellach in de buurt van Middelburg. Dit is een vertrouwde plaats waar de fietsers altijd gastvrij worden ontvangen. De deelnemers stoppen altijd voor koffie of ze nemen een kijkje in de mooie winkel met diverse streekproducten en niet te vergeten de kaas.Via Middelburg, de Oostkerk en de Koepoort ging het over het hart van Walcheren terug in de richting van Oostkapelle. De wind was duidelijk aanwezig deze dag, maar de temperatuur was zeker aangenaam.Op donderdag ging de rit via Middelburg en het kanaal door Walcheren richting boulevard van Vlissingen. Iedereen genoot van de prachtige nazomer op Walcheren. Op de boulevard was het druk met fietsers en badgasten. Op de stempelpost bij BLVD was het zoeken naar een plaatsje onder de parasol. Na de gezellige boulevard ging de gevarieerde route onderlangs de duinen naar Dishoek, Zoutelande en thuishonk Oostkapelle.Bij de afsluitende dag zat Middelburg wederom in de route. Vanuit de hoofdstad kwam Lewedorp in beeld en werd het terras van Vliegveld Midden-Zeeland bereikt.
Na de pauze stuurden de fietsers naar de sluizen van Veere. De slotkilometers richting Oostkapelle leverden toen geen probleem meer op. De routeman zat de deelnemers op te wachten voor de laatste stempel. Hier kreeg de organisatie talrijke complimenten voor de mooie routes door Zeeland Fietsland. Iedereen heeft genoten zowel deelnemers als vrijwilligers. In september 2024 zal de organisatie de achtste editie van de Fietsvierdaagse Oostkapelle presenteren.     (2023)* RIDE4KIDS ZEELAND REED MET FIETSERS UIT (REGIO) MIDDELBURG
MARATHONTOCHT PYRENEEEN CHALLENGE OVER FRANSE COLS.

* LANDELIJKE OPBRENGST RUIM 300.000 EURO
TBV. BESTRIJDING METABOLE ZIEKTEN.

* EDITIE 2024 VAN 11 T.M. 13 SEPTEMBER.Ride4Kids Zeeland reed de 12de editie met de slogan 'Luctor et Emergo'
de Franse sponsor fietstocht Ride4Kids van 13 t.m. 15 september.
De start was vanaf de thuisbasis Camping Lestrois Vallees.


Programma 2023:
Dag 1 : Col des Tentes - Cirque de Troumouse
Dag 2 : Col de Borderes - Col du Soulor  - Col Aubisque  (2 kanten)
Dag 3 : Col du Tourmalet.     

* ROBERT VAN DER WAL (VLISSINGEN)
VERTELDE OVER ZIJN VOORBEREIDING OP DE RIDE4KIDS PYRENEEEN CHALLENGE *

"Ik neem deel aan Ride4Kids Pyreneeen Challenge sinds 2015 en heb sindsdien slechts 1 editie gemist (2022) vanwege het feit dat ik vanwege werk verhinderd was. Na afloop van iedere editie denk ik "het is mooi geweest" en nu wordt het tijd voor deelname aan een andere goede doelen evenement. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan en zodra de inschrijving voor de volgende editie in oktober weer mogelijk is schrijf ik me weer in.

Op dat moment begint voor mij, en natuurlijk ook voor mijn vrienden van Ride4Kids Team Zeeland. De fysieke voorbereiding maar natuurlijk ook, en dat is nog veel belangrijker het werven van sponsoren om zoveel geld als mogelijk geld bijeen te krijgen waarmee wetenschappelijk onderzoek naar metabole ziekten bij kinderen wordt gefinancierd. Dit is hard nodig want er is nog steeds geen medicijn om deze dodelijke ziekte te bestrijden, hierdoor wordt 70 procent van de kinderen die met metabole ziekte geboren wordt nooit volwassen en de helft haalt zelfs de leeftijd van 10 jaar niet eens.

 

Ons Zeeuwse team bestaat dit jaar uit 6 fietsers (Peter, Andre, Folkert, Cees, Anand en ondergetekende) en 5 vrijwilligers (Yvonne, Annette, Kirsten, Piet en Monique). Een kleiner team dan in het verleden, maar nog steeds een mooi team mensen die zich inzetten voor Stichting Ride4Kids. We hebben inmiddels 19.000 euro bij elkaar weten te krijgen via diverse, met name Zeeuwse, bedrijven die het goede doel een warm hart toedragen, maar ook d.m.v. donaties van familie, vrienden en collegas. Een bedrag waar we enorm trots op zijn en ons Zeeuwse team is in de afgelopen jaren het team geweest dat iedere keer het hoogste sponsorbedrag heeft weten bij te dragen.

In de 10 maanden voorafgaand aan het evenement train ik 5-6 keer per week. Dan wordt ik middels duurtrainingen, VO2max trainingen, tempoduurtrainingen etc. goed voorbereid op de inspanningen die ik moet leveren om het evenement goed te volbrengen. In het verleden is het mij uiteraard ook zonder deze gedegen voorbereiding gelukt om het evenement te volbrengen, maar uiteindelijk is het toch wel prettig om beter en sterker aan het evenement te beginnen en minder vermoeid op de top aan te komen. Ik heb op dit moment (eind augustus) alweer 8.569 km in de benen sinds 1 januari 2023, dus ben goed voorbereid".   (2023)


* VERRASSENDE FIETSTOUR DOOR TOERISTENSTAD MIDDELBURG

Toeristen en Zeeuwen die Middelburg op de fiets willen ontdekken kunnen zich melden bij een centrale organisatie. In de Guided City Bike Tour gaan de sportieve deelnemers met Eveline van Kampenhout op pad voor een route van ongeveer 2,5 uur langs de highligts en de mooie plekjes in de hoofdstad van Zeeland. Ongetwijfeld zal er aandacht zijn voor de feiten en fabels uit het historisch verleden van Middelburg en de herkomst van gezegdes en uitdrukkingen uit die tijd. Voor de start krijgen de fietsers koffie of thee en een echte Zeeuwse bolus.    
* Meer info over reserveringen, kosten en start locaties: www.beleef-zeeland.nl *    (2023)* CYCLE FOR HOPE IN ZEELAND:
RONDJE NEDERLAND DOOR REGIO MIDDELBURG OVER ZEELANDBRUG.

* OPBRENGST 115.000 EURO VOOR STICHTING DE HOOP DORDRECHT.


Op zaterdag 24 juni 2023 was de finish van Cycle for Hope bij Dorp De Hoop in Dordrecht. De 72 deelnemers fietsten in estafettevorm 48 uur door Nederland en hadden 1200 km op de teller. Samen haalden ze met hun inzet 115.000 euro op voor de Inloophuizen van Stichting De Hoop. De route was een hele uitdaging met flinke kuitenbijters zoals de muur van Emmen, de Camerig en de Keutenberg.Na de pittige kilometers door de zuidelijkste provincie trok de karavaan over een vlak parcours door West-Brabant. De voorlaatste etappe werd afgewerkt tussen Etten-Leur en het Bevelandse Kamperland. Vanuit de start met een opkomende zon knalden de fietsers richting het Brabantse Hoogerheide. Daarbij trotseerden ze de verharde klimmetjes van het WK-veldrijden 2023. Vanaf Noord Beveland reden de fietsers over de Zeelandbrug in een hoog tempo richting aankomst in Dordrecht.
Organisator Jeroen Reijm vertelt bij de finish: "De teams hebben een topprestatie geleverd! We hopen dat elke fietser genoten heeft tijdens Rondje Nederland en een prachtige ervaring rijker is. Namens de inloophuizen hartelijk dank voor jullie inzet".De Hoop helpt mensen op weg naar een nieuw leven. Mensen die niet meer weten hoe ze verder moeten, door verslaving of psychische problemen, krijgen bij De Hoop uitzicht op een nieuw bestaan. Cycle for Hope steunt hen, door geld in te zamelen voor het werk dat niet wordt vergoed, zoals de inloophuizen in Dordrecht en Vlissingen.
Enthousiast geworden om zelf ook een Rondje Nederland mee te fietsen? De voorinschrijving voor Rondje Nederland 2024 is al geopend: https://deelname.cycleforhope.nl/project/rondje-nederland-2024    (2023)


* TIP VOOR FIETSENDE ZEEUWEN EN TOERISTEN:
SERVICECENTRUM ZUSTERPLEIN MIDDELBURG MET FIETSENSTALLING
(2023)* ALLIANTIE SAMEN FIETSEN : OOK IN 2024 MEER BEGRIP OP HET FIETSPAD

Ook in 2024 zullen weer veel mensen de fiets uit de schuur pakken. Ook in Middelburg en omstreken.
Bij de 'Alliantie Samen Fietsen' worden fietsers
en andere weggebruikers opgeroepen rekening met elkaar te houden.

De NTFU, ANWB, Fietsersbond, Fietsplatform, KNWU, VeiligheidNL en Veilig Verkeer Nederland werken in de Alliantie Samen Fietsen aan meer begrip en samenwerking op het fietspad. Er zijn ergernissen op het fietspad, zeker zodra we allemaal tegelijk erop uit trekken. Maar wijzen naar de ander is niet de oplossing, vinden alle organisaties uit de Alliantie Samen Fietsen.
 
Hoe moet het dan wel? Wees vooral vriendelijk voor elkaar. Dus geef elkaar de tijd en ruimte om te passeren of in te halen. En groet of geef een bedankje als je er langs mag. Uit onderzoeken blijkt dat communicatie altijd belangrijk is. Gebruik daarom een fietsbel, geef richting aan, maak oogcontact en pas ook je snelheid aan.De NTFU geeft via een gedragscode toerfietsers aan hoe ze veilig en vriendelijk wandelaars, fietsers en automobilisten kunnen passeren. Zeker in een groep is het belangrijk dat toerfietsers goed opletten. Veel groepen rijden daarom met een wegkapitein. Dat is iemand die erop toeziet dat iedereen zich aan de verkeers- en gedragsregels houdt.   (2023)* 43 JARIGE TOERCLUB WALCHEREN INTRODUCEERDE IN 2023 'DE STAARTRIJDER'

In 2022 kon tijdens een training van Toerclub Walcheren een lid de groep niet bijhouden en werd gelost.
Gelukkig had een ander lid dit door en zijn zij samen naar huis gereden.

Het bestuur vindt dit incident TCW onwaardig en wil dergelijke situaties in de toekomst voorkomen: "Wij willen daarom dat er tijdens de trainingen en tochten een sterke rijder/rijdster als laatste man/vrouw gaat rijden. Deze dient voor aanvang van de rit aangewezen te worden. Hij/zij draait niet mee en waarschuwt de koprijders als het te snel gaat. Mocht iemand zich tijdens een rit wat minder in vorm voelen, geef dit aan en ga in het 2e of 3e wiel zitten. Blijf elkaar in de gaten houden".  Toerclub Walcheren, opgericht 17 januari 1980, is aangesloten bij de NTFU. De fietsgroep heeft bijna 60 toerders uit de regio Koudekerke/Vlissingen en Middelburg op de ledenlijst. In het verleden fietsten de Middelburgse burgemeesters Chris Rutten en Koos Schouwenaar in het clubshirt van TC Walcheren hun kilometers door Zeeland.   (2023)


Terug naar de inhoud