* Varia Diversen - Zeeland op de Fiets

* MIDDELBURG FIETST *
Ga naar de inhoud
* Fiets Varia Middelburg e.o. >  Diversen.

* Tips, Artikelen, Thema's & Foto's welkom : info@zeelandopdefiets.nl
>  "MIJN WINTER" IN DE REGIO MIDDELBURG:

RENNER PATRICK RIDDERBOS  -  SEROOSKERKE (W) *

Beroep:  Aftersales manager bij Auto Renault Dijkwel in Ritthem.
Ridderbos is lid van ZRTC Theo Middelkamp.
Hij is in het bezit van een KNWU startlicentie en een KNWU volgerslicentie.

* Mijn winter start altijd begin oktober met de Kustmarathon Zeeland tussen Zoutelande en Burgh Haamstede. Het is een toertocht maar veel bikers zien het toch als een wedstrijd waarbij de tijdscore centraal staat, ook voor mezelf.

* Verder rij ik in de winterperiode zoveel mogelijk strandraces afgewisseld met soms een wedstrijd in de ATB competitie Zeeland. Maar de voorkeur ligt echter duidelijk bij strandraces.


* Deze wielerdiscipline is voor mij het mooiste wat er is. Heerlijk op het strand strijden tegen de elementen. Soms vraag je je af waarom je het ook alweer doet maar achteraf heb je dan toch een voldaan gevoel als je lekker hebt gereden. De zwaarste wedstrijd op mijn deelnamelijst was in 2019 de kusttocht Hoek van Holland - Den Helder. 135 km over het strand buffelen was afzien voor mens en materiaal.
In het (winter)seizoen 2023/2024 richt ik mij op de mtb beachrace competitie en de regio beachraces. Ik rij dan op een Canyon Beachracer, gebouwd door Velosport Middelburg,  https://www.velosportmiddelburg.nl/

* Sinds 2020 maakt Daan van Sint Maartensdijk ( www.becompetitive.nl ) mijn trainingsschema en samen zorgen we er voor dat ik elke winter weer verbetering laat zien. Doordeweeks train ik vaak op Zwift.


* Ik ben begonnen met wielrennen bij Theo Middelkamp, waar ik bij de jeugd, nieuwelingen en junioren heb gefietst. Daarna gestopt vanwege gestopt vanwege andere prioriteiten. Vele andere sporten gedaan waar onder basketbal, met mijn lengte van 2.04 m ging dat prima.

* Toch bleef de fiets mij aantrekken en in 2016 weer een MTB gekocht om eens te kijken of het nog steeds zo leuk was. In 2016 heb ik mijn eerste kustmarathon gereden en sindsdien ben ik elk jaar van de partij. Verder rij ik sinds 2017 de TMZ winter en zomer competitie. Vanaf 2018 begonnen met Nederlandse strandraces.
* Het belangrijkste fiets -  levens motto van Patrick is : fun is the most important thing *   (februai 2024)

> VANAF VRIJDAG 1 MAART FIETSTOURS IN MIDDELBURG.

* MET DE CITY BIKE TOUR DOOR DE HOOFDSTAD VAN ZEELAND.
Foto: Organisatie. Toeristen en Zeeuwen die Middelburg op de fiets willen ontdekken kunnen zich in 2024 weer melden bij een centrale organisatie. In de City Bike Tour gaan de sportieve deelnemers met Eveline van Kampenhout op pad voor een route van ongeveer 2,5 uur langs de highligts en de mooie plekjes in de hoofdstad van Zeeland. Ongetwijfeld zal er aandacht zijn voor de feiten en fabels uit het historisch verleden van Middelburg en de herkomst van gezegdes en uitdrukkingen uit die tijd. Voor de start krijgen de fietsers koffie of thee en een echte Zeeuwse bolus.  Meer info over reserveringen, kosten en start locaties: www.beleef-zeeland.nl   (februari 2024)


> DONDERDAG 14 MAART ZEEUWS KAMPIOENSCHAP ZWIFT

In 2024 wordt voor de derde jaar op rij het populaire Zeeuws Zwift Kampioenschap georganiseerd.
Veel wielerfanaten in Zeeland maken in de wintermaanden wekelijks de nodige kilometers op Zwift
en deze indoor fietsers kunnen zich tonen op donderdag 14 maart. De inschrijving is open tot 13 maart.

De Zeeuwse titelstrijd staat alleen open voor wielrenners die of in Zeeland geboren zijn of in Zeeland wonen. Voor de winnaar ligt een prachtige kampioenstrui klaar. Zoals gebruikelijk op Zwift wordt er gestreden in vier(4) categorieen te weten A, B, C en D. Het programma bestaat uit een korte tijdrit en een criterium van 30 km.

Programma:
A Categorie: 19:00 en 20:00          B Categorie: 19:01 en 20:01  
C Categorie: 19:02 en 20:02         D Categorie: 19:03 en 20:03


Voor de organisatie van het kampioenschap tekenen Middelburger Jarno Vader (foto), Robert, Jacob en Jens van het Zwift Cycling Team Zeeland. Hoofdsponsor van het Zwift kampioenschap 2024 is Dixhoorn Fiets Service in Yerseke.  Meer informatie: http://zeeuws-zwift-kampioenschap.nl/inschrijven   (januari 2024)


> VLISSINGSE SCHOOL KRIJGT ZEEUWS VERKEERSVEILIGHEIDSLABEL

Foto's: ROVZ.    * Op 3 november 2023 heeft gedeputeerde Harry van der Maas het Zeeuws Verkeersveiligheidslabel (ZVL) aan de Louise de Colignyschool in Vlissingen uitgereikt. De school is daarmee de 89 ste ZVL-school in Zeeland. De gedeputeerde gaf aan dat de leerlingen en docenten trots mogen zijn op een school die zich inspant om verkeersveiligheid onderdeel te maken van de lessen en daardoor het Verkeersveiligheidslabel heeft behaald.   (2023)


> BABBEL BAKFIETS TIJDENS DE STEGENTOCHTEN DOOR MIDDELBURG


* Foto : Stegentochten *
 Ontdek Middelburg van haar geheime kant tijdens een amusante, hilarische tocht door de steegjes.
 Voor een smakelijk hapje, verfrissende drankjes en een gezellig praatje
kun je onderweg terecht bij de Babbel Bakfiets van de Stegentochten.
 * Boekingen & Informatie : https://stegentochtenmiddelburg.nl/      (2023)
 
 

> DRUKKE & GEZELLIGE KUNST FIETSROUTE MIDDELBURG 2023


De Kunst Fietsroute Middelburg in september 2023 was een prachtig evenement met de topcombinatie cultuur en sportieve recreatie. Het organisatieteam was straalde tevredenheid uit op alle onderdelen: "Het was een topdag. Veel mensen die met het mooie weer op de fiets stapten om de Kunst Fietsroute te bezoeken. We hoorden lovende woorden over de kunst, de ontvangst op de locaties en de prachtige tocht om van locatie naar locatie te fietsen".* Kunstenaars uit Zeeland, Nederland en buitenland lieten hun werk zien op locaties met de blauwe vlag in het groene buitengebied van de hoofdstad en de omgeving. Er was een gevarieerde route van ca. 20 kilometer beschikbaar langs 28 plaatsen in Arnemuiden, Nieuw en Sint Joosland en Middelburg (foto). Het kunstaanbod was weer gevarieerd en werd gecompleteerd met activiteiten en demonstraties bij diverse deelnemers.
De Kunst Fietsroute Middelburg is een evenement van de Kunst en Cultuurroute Middelburg en wordt jaarlijks in het 3de weekend van september georganiseerd door Hanny Mallekote. Wil je meedoen met de editie 2024 staar dan een mailtje: post@hoedgezien.nl of kijk op www.hoedgezien.nl   (2023)


* REGIO MIDDELBURG OP NEELTJE JANS:
NK TEGENWINDFIETSEN 2 NOVEMBER 2023 AFGELAST WEGENS ZWARE WINDSTOTEN

* Zeeland kreeg een felle storm over zich heen op donderdag 2 november en dit weerbeeld zorgde voor onrust bij het NK Tegenwindfietsen op Neeltje Jans. Omdat ook zware windstoten in de weersvoorspelling zaten kwam de veiligheid ter discussie te staan. De organisatie en instanties besloten op het laatste moment de 8 ste aflevering van de titelstrijd te schrappen. Deze Re-Cycle editie zou in het teken staan van duurzaamheid en consuminderen.

Toelichting van de organisatie: "We hadden de day after toch echt moeite met het besluit om onze vergunning zo last minute in te trekken. De dag was super Eneco NKT waardig, veilig en voldeed aan alle voorwaarden. Dat hebben we toch nog even aangekaart in het belang van alle tegenwindkuiten, fans, pers en de volgende editie. Want die komt er. En dank nog voor al jullie begrip".   
 


* De Zeeuwse renster Mathilde Matthijsse (Grijpskerke / Regio Middelburg) won in 2015 en 2016.   
Bekjk de volledige erelijst vanaf 2013: https://www.facebook.com/NKtegenwindfietsen      (2023)

 

> DE BOEKFIETS BRENGT VOLOP LEESPLEZIER OP WALCHEREN


* Foto : de Boekfiets bij de Zeeuwse Bibliotheek in Middelburg *

Foto: Facebook. * De Boekfiets van Stichting Aanzet is een speciaal ontwikkelde bakfiets gevuld met kinderboeken, spelmaterialen en een muziekinstallatie. Er worden boeken voorgelezen, liedjes gezongen en beweegspelletjes gedaan met kinderen en ouders. Zo wordt het voorleesplezier op een nieuwe en leuke manier overgebracht aan jonge kinderen en hun ouders.   
 
De Boekfiets rijdt ook op Walcheren uit naar scholen, peuterspeelzalen, kinderopvanglocaties en bibliotheken. Naast gratis bezoeken aan vaste locaties maakt de Boekfiets op verzoek ook ritjes naar speciale locaties of bijvoorbeeld evenementen.
 

De Boekfietsers lezen voor met behulp van een vertelkastje en doen taalspelletjes met kinderen, ouders, verzorgers of grootouders. Het (voor)leesplezier wordt zo letterlijk naar de kinderen toe gebracht.
Info & Reserveringen: https://www.boekfiets.nl/regios/walcheren      (2023)


> MINISTER HARBERS GEEFT IN MIDDELBURG STARTSEIN VOOR DE MONO CAMPAGNE 2023


Bron: provincie Zeeland.   * In september is de najaars campagne van MONO weer gestart. De komende maanden wordt daarmee aandacht gevraagd voor de gevaren van smartphonegebruik in het verkeer.

Foto: Minister Harbers gaf samen met gedeputeerde Harry van der Maas en Carin Leijssen van Politie Zeeland/West-Brabant het startsein voor de campagne op de Schroebrug in Middelburg.
 
De MONO-campagne is bedoeld om weggebruikers, zowel automobilisten als fietsers, te wijzen op de gevaren van afleiding. De campagne is met name gericht op het gebruik van smartphones in het verkeer, omdat uit cijfers blijkt dat deze vorm van afleiding veel ongevallen veroorzaakt. Met de campagne en handhavingsacties worden weggebruikers bewust gemaakt van de gevaren van afleiding.
 
Samen met Harry van der Maas (gedeputeerde Provincie Zeeland/voorzitter Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Zeeland), Carin Leijssen (Politie Zeeland-West-Brabant), politieagenten van het team Walcheren en vrijwilligers van Veilig Verkeer Nederland ging minister Harbers in gesprek met fietsers om extra aandacht te vragen voor veilige deelname aan het verkeer.   (2023)> FIETSMAATJES ZOEKT NIEUWE VRIJWILLIGERS OP WALCHEREN


 
* Fietsmaatjes is in de Regio Middelburg op zoek naar nieuwe vrijwilligers.
Wil je meer informatie ontvangen over de landelijke opzet van Fietsmaatjes
die regionaal toegepast kan worden,
* Kijk dan op  https://www.fietsmaatjeswalcheren.nl/    (2023)> HELP JIJ MEE DE KINDEREN VAN HET AZC MIDDELBURG VEILIG NAAR SCHOOL TE LATEN FIETSEN?


* Als vrijwilliger geef je fietsles aan ouders en kinderen die in het AZC Middelburg wonen. Op afroep fiets je met ouders en kinderen mee naar en van school. Hierbij leg je de verkeersregels uit, benoem je gevaarlijke punten en geef je de plaats op de weg aan. Als vrijwilliger heb je enig overwicht en heb je het liefst enige kennis van de moderne taal. Werkdagen en  tijden gaan in soepel overleg.
 * lees meer over de functie Fiets Vrijwilliger op de website van Welzijn Middelburg:
https://www.welzijnmiddelburg.nl/vacatures/azc-middelburg-zoekt-een-fietsvrijwilliger     (2023)> PATRICK VADER (MIDDELBURG) ERELID ATB TEAM X-TREME


 * Middelburger Patrick Vader werd in januari 2023 benoemd als ere-lid van ATB Team X-Treme.
Patrick is in maart 2022 formeel afgetreden als voorzitter.  
 
Namens de club memoreerde Christien Struijk de vele hoogtepunten die tijdens de voorzittersperiode van Vader gedurende 15 jaar zijn gerealiseerd. Ze noemde o.a. de uitbreiding Patrick Tolhoek MTB parcours in 2009, de organisatie van een MTB wedstrijd van de Seniorgames (2009), de organisatie van het NK-MTB jeugd in 2011 en diverse LJC-MTB en NL-CUP wedstrijden. Tevens werden de MTB trainingsparkoersen het Schenge in Goes (2010) en Weyevliet in Vlissingen (2014) gerealiseerd onder impuls van Vader.


Struijk over de eigenschappen van Vader: "Hij is enthousiast, ondernemend, verbindend, gedreven, een doorzetter en heeft oog en oor voor de omgeving en wil vooral kansen zien en grijpen".   (2023)(2023)> GEMEENTE MIDDELBURG : MAATREGELEN TEGEN WILDPARKEREN FIETSEN IN CENTRUM


* Foto: gemeente Middelburg *
 
* Op de Middelburgse Markt is er steeds meer sprake van het wildparkeren van fietsen. Op vrijdagavonden en zaterdagavonden komt het vaak voor dat de doorgang van hulpdiensten wordt beperkt of zelfs belemmerd. Om deze gevaarlijke situaties tegen te gaan heeft gemeente Middelburg in 2023 diverse maatregelen genomen. Een zeer innovatieve maatregel is het zogeheten pop-up fietssysteem, dat werkt met beamers die via geprojecteerde kleuren op de straat aangeven waar wel en waar beslist geen fietsen mogen staan.

* Het pop-up fietssysteem zal ook in 2024 op drukke avonden projecteren op de hoek vanaf de Helm/Markt richting de Vlasmarkt en op de hoek van de Pottenmarkt. Juist die plekken zijn zeer belangrijke routes voor hulpdiensten. Stremmingen daarvan kunnen grote gevolgen hebben.
Als aanvulling op het systeem gaat de gemeente Middelburg handhaven zoals verwijdering van fout geparkeerde fietsen. Wanneer een fiets op een wijze is geplaatst die tot gevaarlijke situaties kan leiden of wanneer deze de doorgang hindert, wordt de fiets meteen verwijderd.

* In overige gevallen wordt aan elke te verwijderen fiets eerst een label aangebracht. Hierop staat dat de fiets wordt verwijderd wanneer deze niet binnen 1 uur is verplaatst. De kosten voor het verwijderen van fietsen worden op de overtreder verhaald.   (2023)* VANAF DECEMBER 2022 HERFSTTIJ DER MIDDELEEUWEN FIETSPAD
IN PARK TOORENVLIEDT MIDDELBURG


* Fotografie: Wij Zijn De Stad Middelburg *

* Sinds 7 december 2022 is er een nieuw fietspad in Middelburg, het Herfsttij der Middeleeuwenpad in Park Toorenvliedt.
Op 7 december 1872 werd Johan Huizinga in Groningen geboren. Precies 150 jaar later, op 7 december 2022, werd hij in Middelburg herdacht met het onthullen van de naam van het fietspad door park Toornvliet: Herfsttij der Middeleeuwenpad.* Wethouder Eduard Smit van cultuur en cultureel erfgoed verzorgde de presentatie van het nieuwe naambord in de Stromenwijk langs de Arnelaan. Johan Huizinga was tussen 1905 en 1942 achtereenvolgens hoogleraar geschiedenis in Groningen en  Leiden maar bracht veel tijd door op buitenplaats Toornvliet in Middelburg. Hij trouwde in 1902 met Mary Vincentia Schorer, dochter van de toenmalige burgemeester van Middelburg Leonhard Schorer, die op buitenplaats Toornvliet woonde.

* Drie plaatsen spelen een vooraanstaande plaats in zijn leven: Groningen, Leiden en Middelburg. Waar Leiden en Groningen veel aandacht besteden aan deze wereldberoemde historicus, grondlegger van de Nederlandstalige cultuurgeschiedenis, kandidaat voor de Nobelprijs voor de Literatuur in 1939, bleef Middelburg lang achterwege.
Herfsttij der Middeleeuwen is zijn meest bekende werk dat in 1919 verscheen en opgedragen was aan de nagedachtenis van zijn vrouw Mary Vincentia Schorer, die in 1914 op 37-jarige leeftijd overleed.* Het is volstrekt uniek dat er in Middelburg een straatnaam naar dit boek wordt vernoemd. De wijken Het Zand, Stromenwijk en Rittenburg kunnen daar enorm trots op zijn. Niets kleurt het park Toornvliet, het groene hart van de wijk, fraaier dan het herfsttij. (2022)


* NIEUWE SKATEBAAN AAN DE GEERSESWEG IN MIDDELBURG:
 
GEOPEND IN NOVEMBER 2022 DOOR WETHOUDER JEROEN LOUWS.  

* Fotografie : Wij Zijn De Stad ** SUCCESVOLLE DOORTRAPDAG 2021 IN MIDDELBURG MET HOGE WAARDERING


 
* Fietsen tot je 100 ste!
 
Dat is de slogan van Doortrappen waarbij in september 2021
 zestien deelnemers genoten van fiets en fitoefeningen bij Sportcentrum de Sprong in de hoofdstad.
 De fietsers trotseerden in de ochtend de regen om naar de locatie te komen
maar in de middag kwam gelukkig de zon nog tevoorschijn.
Het gemiddelde cijfer van de Doortrapdag : 8,3
(2021)


Terug naar de inhoud