* Varia diversen - Zeeland op de Fiets

* ZEELAND OP DE FIETS *
Ga naar de inhoud
* Varia Diversen          * Tips & Berichten : info@zeelandopdefiets.nl

* WELZIJN VEERE :
27 SEPTEMBER CURSUSDAG "VEILIGER FIETSEN OP EEN ELEKTRISCHE FIETS"

 
Veel actieve Veerse inwoners pakken elke dag de fiets voor een boodschap, visite of om een lekker stuk te fietsen door de polders. Tijdens het fietsen is het belangrijk dat men zich bewust is van de eigen positie in het verkeer. Zeker met de vele elektrische fietsen op de fietspaden. Daarom organiseert Welzijn Veere, in samenwerking met o.a. Sportdorp Oostkapelle, Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Zeeland (ROVZ) en Sport Zeeland het programma Doortrappen.
 
Dit programma is bedoeld om deelnemers van 50 jaar en ouder bewuster, veiliger en bedachtzamer te maken van hun positie en rol in het verkeer op de fiets. Tijdens deze Doortrappen dag krijgen de deelnemers informatie over fietsverkeersveiligheid en er worden praktische fietsfit oefeningen gedaan. Verder kan de fiets een gratis check up krijgen.


 
De Doortrappen dag zal plaatsvinden op dinsdag 27 september bij Camping de Pekelinge in Oostkapelle. De dag start om 9.30 uur met een kop koffie/thee en rond 15.30 uur wordt de dag afgesloten met een fietstocht van 15/20 km, georganiseerd door Sportdorp Oostkapelle. Aanmelden kan o.m. via info@welzijnveere.nl  of T. 0118-583687.   (28 juli 2022)
* ZATERDAG 22 OKTOBER REUNIE BIJ WIELER VERENIGING ROOSENDAAL
MET ZEEUWSE OUD RENNERS

zaterdag 22 oktober
Fiets Historie:     
Wieler Vereniging Roosendaal     Reunie   
WVR, opgericht in de periode 68 - 69 had ook Zeeuwse renners op de ledenlijst.

* MIDDELBURGS RAADSLID ARJAN BEEKMAN (CHRISTENUNIE):
"WIJ WILLEN GRAAG INVESTEREN IN DE FIETSVRIENDELIJKHEID VAN ONZE STAD"


Bron : Middelburgse & Veerse Bode juli 2022

* NIEUW VOOR ZEEUWEN EN TOERISTEN:  
* MINIBIEB "DE FIETS" IN MIDDELBURG
HEEFT WIELERBOEKEN IN DE COLLECTIE OVER O.M. DE TOUR DE FRANCE

Foto: Zeeland op de Fiets.nl   Wielersupporter en boekenliefhebster Annelien Andriesse (Middelburg) heeft een fietsroute uitgezet langs 15 mini biebs op Walcheren. Ze kwam op dit sportieve en educatieve idee tijdens haar fietstochten door Midden Walcheren en langs de kust. Andriesse fietst enkele keren per week door haar geboortestreek en kiest dan voor een gevarieerde rit door polders en dorpen. Ze bezoekt vaak een minibieb en maakt dan een leuke foto. Vervolgens dacht ze aan het bundelen van deze leuke voorzieningen waarin leesvoer beschikbaar is met volop variatie.


In de ruimte collectie zitten ook wielerboeken en tijdschriften met het thema wielrennen. Kom gerust vrijblijvend langs in de Pres. Wilsonlaan 160 in de Griffioen wijk. Hier is ook de uitgestippelde fietsroute langs de Walcherse mini biebs beschikbaar.

Annelien wil zich met haar initiatief richten op Zeeuwen en Toeristen. Ze hoopt dat de deelnemers tijdens hun fietstocht kennis zullen maken met de lectuur die de bibliotheken aanbieden. Voor de eigenaren zou dat een stimulans kunnen zijn om meer variatie in de collectie op te nemen zodat weer meer bezoekers interesse tonen.
 
De Middelburgse heeft haar project nauwkeurig voorbereid. Na het ontdekken van weer een minibieb zocht ze contact met de eigenaren of ze in het routeoverzicht opgenomen wilden worden. De meesten waren meteen enthousiast en zo ontstond een mooie tocht over Walcheren. De fietsers zijn natuurlijk vrij om zelf een route samen te stellen.Foto : Magazine De Middelburger.

 Annelien is benieuwd naar de reacties van de fietsers:  
"Het is altijd leuk om te weten hoe de mensen hun tocht hebben ervaren. Foto en verslagje zijn daarom hartelijk welkom".  
 Email :  annelienandriesse@gmail.com      Facebook : www.facebook.com/annelien.andriesse    (11 juli 2022)
* STAP OP DE FIETS EN DONEER  : IEDER KIND VERDIENT EEN FIETS

Foto : Team Jumbo Visma
Te veel kinderen in Nederland groeien vanwege armoede op zonder een fiets.
Kom daarom in actie, samen met Decathlon en Team Jumbo-Visma.
Doneer een bedrag en maak kans op mooie prijzen.
Voor de fietsliefhebbers zijn er door heel het land geweldige routes gemaakt en deze zijn gratis te downloaden.
Dus stap op de fiets en doneer.


Meer details over de actie Heel Holland Fietst:
Bekijk de fietsroutes in Zeeland:   

* GEMEENTE NOORD-BEVELAND IN TOP 3 VERKIEZING FIETSGEMEENTE 2022

Foto: Facebook.  In de verkiezing van Fietsgemeente 2022 heeft de gemeente Noord-Beveland een tweede plek behaald. Dit heeft de Fietsersbond bekend gemaakt. Samen met de twee andere gemeenten krijgt de gemeente Noord-Beveland een workshop aangeboden over fietsbeleving.
Wethouder Van der Maas, van openbare inrichting en verkeer en vervoer en wethouder van Belzen van toerisme en recreatie zijn blij met deze prijs: "We zijn trots op deze prestatie, maar hem prolongeren, zoals dat in de fiets/wielertermen gebruikelijk is, is een net zo mooie uitdaging. Daar gaan we de komende jaren als gemeente op inzetten. Kansen en uitdagingen zijn er genoeg en we zien ook zeker mogelijkheden om de komende jaren een stapje te maken op het podium". Andere Zeeuwse gemeenten in de top 100 van de Fietsersbond zijn Goes (13), Kapelle (75) en Tholen (94).    (17 juni 2022)* DIDI DE VRIES EN SANDER GRANBERG ZEEUWS KAMPIOEN SPRINTRACEFotografie: Jacco Quist.      Verslag: Sport Zeeland.
Op woensdagavond 8 juni werd het Open Zeeuws kampioenschap sprintrace gereden in Kapelle. Een evenement, waarbij 2 renners over een lengte van 110 meter zij aan zij reden door de finishstraat van de ZLM Tour. Nadat het peloton van de ZLM Tour de finishstraat voorbij was, stelden de renners van de sprintrace zich op. Door middel van een afvalsysteem werden de winnaars bepaald. Bij de vrouwen mocht Didi de Vries de prijs in ontvangst nemen. De winnaar bij de mannen was de getalenteerde Sander Granberg.   (8 juni 2022)* FIETSMAATJES ZOEKT VRIJWILLIGERS EN WIL STARTEN IN ZEELAND

Fotografie : Fietsmaatjes Nederland.  Ben jij degene die samen met buurtgenoten Fietsmaatjes in Walcheren start?
Fietsmaatjes fietst met mensen die er graag op uit gaan maar dat niet meer zelfstandig kunnen. Op steeds meer plekken in Nederland rijden onze duofietsen met vrolijke fietsmaatjes rond.
Maar nog niet in Zeeland. Tijd om daar verandering in te brengen. Fietsmaatjes.NL wil Fietsmaatjes voor iedereen in Walcheren bereikbaar te maken.


Fietsmaatjes is er voor mensen die niet meer zelfstandig kunnen fietsen. Bijvoorbeeld ouderen, mensen met een verstandelijke beperking of mensen die revalideren na een herseninfarct.
De gasten worden gekoppeld aan vrijwilligers die net zo graag op de fiets stappen. Gasten en vrijwilligers fietsen met elkaar in vaste duo. Samen trekken ze er op uit op een duofiets met elektrische trapondersteuning: een ebike waarbij je naast elkaar zit.
De visie achter Fietsmaatjes is even simpel als helder: ieder mens heeft behoefte aan en recht op beweging, frisse lucht en contact met medemensen. Door Fietsmaatjes hebben onze gasten meer sociale contacten, zijn vaker buiten in hun eigen omgeving en zijn meer in beweging.

Een succesvolle Fietsmaatjes-organisatie behoeft een goede kopploeg. Dan volgt het peloton als van zelf. Een groep enthousiaste vrijwilligers dus, daar begint het mee. Om te kunnen starten met Fietsmaatjes in Zeeland is Fietsmaatjes.NL op zoek naar enthousiaste initiatiefnemers.


Aanmelden of meer info aanvragen kan via info@fietsmaatjes.nl
of via de website www.fietsmaatjes.nl      (10 juni 2022)

* AANGENAME SENIOREN FIETSTOCHTEN ROND OOSTKAPELLE

Fotografie : Organisatie

Bij de eerste senioren fietstocht van Sportdorp Oostkapelle reden de 20 deelnemers een mooie recreatieve route over het zonnige Walcheren met onderweg veel toeristen op de binnenwegen.


Halverwege was er een verdiende tussenstop bij Zuivelhoeve Aagtekerke. Bij de start controleerde Robbert Boogaard Tweewielers de fietsen waarna iedereen met een veilig gevoel op pad ging.   (26 april 2022)


* PICO DE JAGER (WOLPHAARTSDIJK  > ABCOUDE) ZEEUWS ZWIFT KAMPIOEN 2022

Op vrijdag 28 januari werd voor het eerst een Zeeuws Zwift Kampioenschap gepresenteerd. De titelstrijd stond open voor Zeeuwen of fietsliefhebbers die geboren zijn in Zeeland. Jarno Vader uit Middelburg tekende voor de organisatie van het nieuwe fietsevenement. Er werd in 4 categorieen gereden. Op het speciale parcours stond 40 km. geprogrammeerd voor de 82 deelneemers. Na een spannende virtuele koers stond Pico de Jager (Wolphaartsdijk > Abcoude) op de eerste plaats in categorie A.    (29 januari 2022)

Uitslagen per categorie:

 * ANWB KINDERFIETSENPLAN ZEELAND:
CYCLEHUB MIDDELBURG INLEVERLOCATIE

In duizenden Nederlandse schuurtjes staan ongebruikte fietsen die kinderen voor wie een fiets niet vanzelfsprekend is, goed kunnen gebruiken. Heb jij een of misschien zelfs wel meerdere fietsen over? En zijn deze nog in een redelijke tot goede staat? Doneer ze dan en help een kind meters maken.
De fietsen die worden gedoneerd, knappen we samen met vrijwilligers op of demonteren we zodat we de onderdelen kunnen hergebruiken. Op deze manier krijgt je fiets een tweede leven. De opgeknapte fietsen voldoen aan alle voorwaarden voor een veilige fiets.
De ANWB is op zoek naar jongens en meisjesfietsen in redelijke tot goede staat, voor kinderen van 8-18 jaar. Dus fietsen met 24, 26 of 28 inch wielmaat.
In Middelburg is een inleverlocatie opgezet bij Cyclehub aan de Stadsambachtsweg (foto onder).   (1 oktober 2021)

Foto : ANWB / Vera Claessen fotografie
Terug naar de inhoud