* Varia Algemeen - Zeeland op de Fiets

* Z E E L A N D OP DE FIETS *
Ga naar de inhoud
* Varia Zeeland   >   Algemeen Diversen.     * Tips & Foto's :  info@zeelandopdefiets.nl* WIELERWEEK HULST VANAF 21 DECEMBER
MET VARIATIE VOOR JUNIOREN EN SENIOREN *


* Bekijk de evenementen van de Wielerweek in de agenda:
* FIETSMAATJES ZOEKT NIEUWE VRIJWILLIGERS IN ZEELAND

 Fietsmaatjes is in heel Zeeland op zoek naar nieuwe vrijwilligers.
Wil je meer informatie ontvangen over de landelijke opzet van Fietsmaatjes
die regionaal toegepast kan worden, kijk dan op  https://www.fietsmaatjeswalcheren.nl/   
(november 2023)* DRUKKE & GEZELLIGE KUNST FIETSROUTE MIDDELBURG 2023

De Kunst Fietsroute Middelburg in september 2023 was een prachtig evenement met de topcombinatie cultuur en sportieve recreatie. Het organisatieteam was straalde tevredenheid uit op alle onderdelen: "Het was een topdag. Veel mensen die met het mooie weer op de fiets stapten om de Kunst Fietsroute te bezoeken. We hoorden Lovende woorden over de kunst, de ontvangst op de locaties en de prachtige tocht om van locatie naar locatie te fietsen".Kunstenaars uit Zeeland, Nederland en buitenland lieten hun werk zien op locaties met de blauwe vlag in het groene buitengebied van de hoofdstad en de omgeving. Er was een gevarieerde route van ca. 20 kilometer beschikbaar langs 28 plaatsen in Arnemuiden, Nieuw en Sint Joosland en Middelburg (foto). Het kunstaanbod was weer gevarieerd en werd gecompleteerd met activiteiten en demonstraties bij diverse deelnemers.
De Kunst Fietsroute Middelburg is een evenement van de Kunst en Cultuurroute Middelburg en wordt jaarlijks in het 3de weekend van september georganiseerd door Hanny Mallekote. Wil je meedoen met de editie 2024 staar dan een mailtje: post@hoedgezien.nl of kijk op www.hoedgezien.nl  (2023)


* ZEEUWS VERKEERS VEILIGHEIDS LABEL VOOR VLISSINGSE SCHOOL

Foto: ROVZ.  Op 3 november heeft gedeputeerde Harry van der Maas het Zeeuws Verkeersveiligheidslabel (ZVL) aan de Louise de Colignyschool in Vlissingen uitgereikt. De school is daarmee de 89 ste ZVL-school in Zeeland. De gedeputeerde gaf aan dat de leerlingen en docenten trots mogen zijn op een school die zich inspant om verkeersveiligheid onderdeel te maken van de lessen en daardoor het Verkeersveiligheidslabel heeft behaald.   (november 2023)


* DE BOEKFIETS BRENGT VOLOP LEESPLEZIER IN ZEELAND


Foto: Facebook.  De Boekfiets van Stichting Aanzet is een speciaal ontwikkelde bakfiets gevuld met kinderboeken, spelmaterialen en een muziekinstallatie. Er worden boeken voorgelezen, liedjes gezongen en beweegspelletjes gedaan met kinderen en ouders. Zo wordt het voorleesplezier op een nieuwe en leuke manier overgebracht aan jonge kinderen en hun ouders.   
De Boekfiets rijdt uit naar scholen, peuterspeelzalen, kinderopvanglocaties en bibliotheken. Naast gratis bezoeken aan vaste locaties maakt de Boekfiets op verzoek ook ritjes naar speciale locaties of bijvoorbeeld evenementen.
De Boekfietsers lezen voor met behulp van een vertelkastje en doen taalspelletjes met kinderen en ouders, verzorgers of grootouders. Het (voor)leesplezier wordt zo letterlijk naar de kinderen toe gebracht. Info en Reserveringen:  https://www.boekfiets.nl/regios/walcheren  (september 2023)


* MINISTER HARBERS GEEFT STARTSEIN VOOR DE MONO CAMPAGNE 2023 IN MIDDELBURG

Bron: provincie Zeeland.  Op maandag 4 september is de najaars campagne van MONO weer gestart. De komende maanden wordt daarmee aandacht gevraagd voor de gevaren van smartphonegebruik in het verkeer.

Foto: Minister Harbers gaf samen met gedeputeerde Harry van der Maas en Carin Leijssen van Politie Zeeland-West-Brabant
het startsein voor de campagne op de Schroebrug in Middelburg.

De MONO-campagne is bedoeld om weggebruikers, zowel automobilisten als fietsers, te wijzen op de gevaren van afleiding. De campagne is met name gericht op het gebruik van smartphones in het verkeer, omdat uit cijfers blijkt dat deze vorm van afleiding veel ongevallen veroorzaakt. Met de campagne en handhavingsacties worden weggebruikers bewust gemaakt van de gevaren van afleiding.Samen met Harry van der Maas (gedeputeerde Provincie Zeeland/voorzitter Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Zeeland), Carin Leijssen (Politie Zeeland-West-Brabant), politieagenten van het team Walcheren en vrijwilligers van Veilig Verkeer Nederland ging minister Harbers in gesprek met fietsers om extra aandacht te vragen voor veilige deelname aan het verkeer.  (september 2023)* PATRICK VADER (MIDDELBURG) ERELID ATB TEAM X-TREMEMiddelburger Patrick Vader werd in januari 2023 benoemd als ere-lid van ATB Team X-Treme. Patrick is in maart 2022 formeel afgetreden als voorzitter.  
Namens de club memoreerde Christien Struijk de vele hoogtepunten die tijdens de voorzittersperiode van Vader gedurende 15 jaar zijn gerealiseerd. Ze noemde o.a. de uitbreiding Patrick Tolhoek MTB parcours in 2009, de organisatie van een MTB wedstrijd van de Seniorgames (2009), de organisatie van het NK-MTB jeugd in 2011 en diverse LJC-MTB en NL-CUP wedstrijden. Tevens werden de MTB trainingsparkoersen het Schenge in Goes (2010) en Weyevliet in Vlissingen (2014) gerealiseerd onder impuls van Vader.
Struijk over de eigenschappen van Vader: "Hij is enthousiast, ondernemend, verbindend, gedreven, een doorzetter en heeft oog en oor voor de omgeving en wil vooral kansen zien en grijpen".   (januari 2023)* VANAF DECEMBER 2022 HERFSTTIJ DER MIDDELEEUWEN FIETSPAD
IN PARK TOORENVLIEDT MIDDELBURG
 
 * Fotografie: Wij Zijn De Stad Middelburg *
 
Fotografie: Wij Zijn De Stad Middelburg.    Sinds 7 december 2022 is er een nieuw fietspad in Middelburg, het Herfsttij der Middeleeuwenpad in Park Toorenvliedt.
Op 7 december 1872 werd Johan Huizinga in Groningen geboren. Precies 150 jaar later, op 7 december 2022, werd hij in Middelburg herdacht met het onthullen van de naam van het fietspad door park Toornvliet: Herfsttij der Middeleeuwenpad.
 
 
 
Wethouder Eduard Smit van cultuur en cultureel erfgoed verzorgde de presentatie van het nieuwe naambord in de Stromenwijk langs de Arnelaan. Johan Huizinga was tussen 1905 en 1942 achtereenvolgens hoogleraar geschiedenis in Groningen en  Leiden maar bracht veel tijd door op buitenplaats Toornvliet in Middelburg. Hij trouwde in 1902 met Mary Vincentia Schorer, dochter van de toenmalige burgemeester van Middelburg Leonhard Schorer, die op buitenplaats Toornvliet woonde.
 
Drie plaatsen spelen een vooraanstaande plaats in zijn leven: Groningen, Leiden en Middelburg. Waar Leiden en Groningen veel aandacht besteden aan deze wereldberoemde historicus, grondlegger van de Nederlandstalige cultuurgeschiedenis, kandidaat voor de Nobelprijs voor de Literatuur in 1939, bleef Middelburg lang achterwege.
Herfsttij der Middeleeuwen is zijn meest bekende werk dat in 1919 verscheen en opgedragen was aan de nagedachtenis van zijn vrouw Mary Vincentia Schorer, die in 1914 op 37-jarige leeftijd overleed.
 
 
 
Het is volstrekt uniek dat er in Middelburg een straatnaam naar dit boek wordt vernoemd. De wijken Het Zand, Stromenwijk en Rittenburg kunnen daar enorm trots op zijn. Niets kleurt het park Toornvliet, het groene hart van de wijk, fraaier dan het herfsttij. (2022)  

Terug naar de inhoud