* Roompot Wielerteam - Zeeland op de Fiets

* MIDDELBURG FIETST *
Ga naar de inhoud
* Fiets Historie     >  Wielerploeg 'Team Roompot'

* Zeeuwse renners : Nick van der Lijke (Middelburg)  -  Brian van Goethem  -  Antwan Tolhoek  en  Johnny Hoogerland.

* NICK VAN DER LIJKE (MIDDELBURG) BIJ 'TEAM ROOMPOT' *

 
Fotografie : Facebook & Middelburg Fietst.    De Nederlandse wielerformatie Team Roompot behaalde tussen 2015 tot 2019 mooie resultaten in etappewedstrijden en eendagskoersen. In de middenmoot en subtop kon de ‘oranje’ ploeg wedijveren met andere pro continentale teams.


Voor meerdere renners vormde Team Roompot een springplank naar een hoger niveau. Dylan Groenewegen (Lotto NL Jumbo), Taco van der Hoorn (Team Jumbo Visma), Antwan Tolhoek (Lotto NL Jumbo) en Brian van Goethem (foto / Lotto Soudal) promoveerden naar de World Tour.* Presentatie Team Roompot in Ahoy Rotterdam tijdens de Zesdaagse januari 2015 *Team Roompot werd in 2015 opgericht door Michael Zijlaard (teammanager) en de oud profs Michael Boogerd, Erik Breukink en Jean-Paul van Poppel. In 2013 zagen deze Hollandse ex beroepsrenners kansen voor een nieuw 100% Nederlands profteam. Het moest dan wel een ploeg worden met een sterke eigen identiteit, een no-nonsense karakter en een sportief twee sporen beleid: jonge talenten de kans geven zich te ontwikkelen als beroepsrenner en scoren met de meer ervaren coureurs uit eigen land. De ploeg zag het levenslicht in 2015. Mede dankzij de steun van hoofdsponsor Roompot Vakanties, cosponsor Nederlandse Loterij en meer dan dertig andere partners.


 
* In de renners bus kwam de Zeeuws inbreng op naam van
Brian van Goethem, Nick van der Lijke (foto boven), Antwan Tolhoek en Johnny Hoogerland (onderste foto) *

In het eerste seizoen werd Roompot uitgenodigd voor bijna alle voorjaarswedstrijden. Ze konden op een wildcard starten in de meeste topklassiekers behalve Milaan-San Remo en Parijs-Roubaix. Het team koerste overal heel aanvallend en kreeg veel complimenten.

De eerste topsuccessen werden genoteerd in augustus 2015. Maurits Lammertink won de slotrit van de Ronde van de Limousin. Dylan Groenewegen was de rapste in de semiklassieker Arnhem Veenendaal Classic over de Veluwe.
 
Amsterdammer Groenewegen sprintte ook naar de bloemen in de Brussels Cycling Classic. Op 16 juni 2016 zorgde Pieter Weening voor de eerste World Tour zege. Hij won de zesde etappe in de Ronde van Zwitserland.  De ploeg kon elke seizoen ongeveer 5 zeges op de scorelijst zetten.21 augustus 2019    Veenendaal - Veenendaal Classic over de Veluwe:
1. Zak Dempster     (Israel Cycling Academy)    190 km   4.11.38
2, Martijn Budding   (Beat Cycling)        3. Nick van der Lijke   (Roompot Charles).

Naamgever Roompot Vakanties, met Zeeuwse roots in Kamperland en Goes, stopte eind 2019 met de hoofdsponsoring van de Nederlands-Belgische wielerploeg.  Volgens de succesvolle vakantie onderneming had dit besluit niets te maken met de prestaties van de renners: "Het gaat om een beleidskeuze die losstaat van sportieve resultaten of van de samenwerking van de afgelopen jaren, een samenwerking die steeds in een uitstekende verstandhouding is verlopen".

De ploeg zelf was uiteraard teleurgesteld: "Als wielerteam kunnen we die keuze betreuren, maar we zijn in de eerste plaats erkentelijk voor de jarenlange steun aan en het vertrouwen in ons project. Aan de vooravond van het nieuwe seizoen, bij de start van Roompot - Charles Cycling Team, wisten we dat de kans bestond dat de eenjarige contracten niet verlengd zouden worden. Dat is nu eenmaal inherent aan het businessmodel en die keuzes moeten we ook respecteren".

Het teammanagement wilde de handdoek nog niet gooien en zette alles in op de zoektocht naar een nieuwe hoofdsponsor die noodzakelijk was voor het voortbestaan van het team: "Tegelijk moeten we realistisch en transparant zijn, in de eerste plaats voor onze renners en medewerkers. Als zij nu een nieuwe stap in hun carriere kunnen zetten, zullen wij hen allerminst iets in de weg leggen. Wij zullen wij er alles aan doen om onze Roompot periode op een positieve manier af te sluiten en de reputatie die we de voorbije jaren hebben opgebouwd alle eer aan te doen".* De laatste kilometers werden gemaakt op dinsdag 15 oktober 2019 in de Sluitingsprijs Belgische Putte-Kapellen *

1. Piotr Havik     (Beta Cycling)     3.54.42
2. Luke Mudgway     (Evo Pro Cycling)
3. Lionel Taminiaux     (Wallonie Bruxelles)
4. Michael Van Staeyen     (Roompot Charles)
5. Jelle Mannaerts      (Hubo Titan Cargo).  * Selectie Roompot Charles in slotseizoen 2019 *

* Na het tijdperk Roompot Vakanties kon Nick van der Lijke in 2020 een contract tekenen bij
Riwal Cycling en vanaf 2023 fietst de oud Middelburger bij Leopard TOGT.* Bronnen: verslagen en foto's  >  PZC & WielerBladen en Archieven.

Terug naar de inhoud