> RENNERS - Zeeland op de Fiets

Zeeland op de Fiets
Ga naar de inhoud
* Fiets Historie Zeeland  >  WielRenners.            * Tips  :  info@zeelandopdefiets.nl

De Zeeuwse fietsarchieven zitten vol spannende verhalen, sfeervolle foto's en enerverende evenementen.
Bijdrages voor Fiets Historie Zeeland : info@zeelandopdefiets.nl
SYLVESTER AARTS (KRUININGEN) EN JOOP ZOETEMELK

KNWU RONDE VAN BERGEN OP ZOOM 1985 MET ZEEUW PIERRE RAAS

 
Kopgroep door de Bosstraat in Bergen op Zoom.
vlnr:  Edwin Rovers, Theo Akkermans, John Cools, Pierre Blommerde, Pierre Raas en Chris Hollemans.PIET RENTMEESTER (YERSEKE) IN RONDE VAN NEDERLAND 1965
ZEEUWEN AD POLAK EN HEDDIE NIEUWDORP IN OLYMPIA TOUR 1978

Olympia Tour 18 mei 1978, etappe van Scheveningen naar St Willebrord, v.l.n.r. Henk Mutsaars, Arie Hassink, Zeeuwen Ad Polak, Heddie Nieuwdorp, Bert Oosterbosch, Rene van de Broek, Egbert Koersen en Peter Damen. Dagzege voor Arie Hassink van Amstel Bier. Ad Polak ging in het shirt van de Militaire ploeg als zesde over de streep en Heddie Nieuwdorp werd zevende.KO BLOK (WEMELDINGE) : IN 1973 PROFDEBUUT BIJ FRISOL
Ko Blok, geboren op 22 juni 1949 in Goes, debuteerde in 1973 bij de profs in het sponsorshirt van Frisol en reed 7 jaar als beroepsrenner. De Bevelander koerste in verschillende ploegen w.o. Ruysdael. Volgens Velo Retro was deze Nederlandse formatie in 1977 een mix van bekende namen waaronder Ben Janbroers, Wim Prinsen en Ko Hoogendoorn & een aantal jongeren zoals Martin Havik en Roelof Groen.


Deze groep werd aangevuld met vaste criteriumrijders o.a. de Zeeuw Ko Blok (foto), Aldert Jongkind en Ton Korrel. Assistent ploegleider was Frans Klardie uit Heemskerk die 1976 zijn laatste seizoen als beroepsrenner had gereden. De ploeg kwam eind april op de weg en zou een Nederlands programma rijden. Ko Hoogendoorn zegevierde in Leende en reed podium in Hoogerheide.


JOS SCHIPPER (DOMBURG) :
RITWINST IN VUELTA EN DRIE OVERWINNINGEN IN RONDE VAN KRUININGENAdri 'Jos' Schipper werd op 10 juni 1951 in Baarn geboren maar woont al lang in Zeeland. Hij was beroepsrenner van 1974 tot 1984. Zijn mooiste zege was ongetwijfeld de eerste etappe van de Ronde van Spanje 1978 in Gijon. En heel bijzonder, in die Vuelta werd Schipper 5e in het eindklassement. Op 4.28 van de Franse winnaar Bernard Hinault. Ook in de Nederlandse criteriums was Schipper vaak vooraan te vinden.  Foto : In Kruiningen kwam hij in 77, 78 en 84 als winnaar over de finish bij WC Rentoc.  


MOOIE ERELIJST DENISE GUNST (YERSEKE)

Denise Gunst (Yerseke) werd 9 keer kampioen van Nederland.
Hiervan pakte ze 5 jaar de wegtitel en bij het veldrijden kon de Bevelandse 4 seizoenen de gouden medaille in ontvangst nemen.Op haar zegelijst staan meer dan 100 koersen in binnen en buitenland. In 2012 won Gunst o.m. de Zuid Hollandse klassieker Omloop van Strijen (zie artikel). Verder triomfeerde ze in de Himmelfahrt Tour door Denemarken (links op onderste foto). Ondanks aanbiedingen van sterke wielerploegen koos ze toch voor een rechten studie. Gunst woont en werkt nu in Rotterdam.RONDE VAN DRENTHE 1976
MET WIL VAN HELVOIRT (ZUIDDORPE) EN HENK DE JONG UIT GOES

Foto: Facebook.
Wil van Helvoirt (Tilburg > Zuiddorpe/Zeeuws Vlaanderen) won op 17 april 1976 de zware kasseien klassieker Ronde van Drenthe.
De geboren Brabander in het sponsorshirt van Driessen Stoffen Optilon toonde zich na 156 km. de rapste van een viermans kopgroep die 14 seconden voorsprong had op het jagende peloton.


Henk de Jong (Goes / links op foto) eindigde op de vierde plaats.MIDDELBURGER DENNIS MESU (ZRTC THEO MIDDELKAMP / 3DE POSITIE)
IN RONDE VAN MIDDEN ZEELAND 1991 DOOR ZIJN WOONPLAATS OVER HET MOLENWATER

Foto : wielerverzamelaar Sjaak den Herder (Middelburg)De amateur editie van de Ronde van Midden Zeeland op 1 juni 1991 leverde winst op voor Rob Compas uit Venhuizen. Bij de huldiging in aankomstplaats Goes maakten Martijn van Moorsel (2) en Eric de Crom (3) het podium compleet. Peter Mol (Kapelle) was op de vijfde plaats de beste Zeeuw. Middelburger Dennis Mesu zat bij de 60 binnenkomers en kwam na 164 km. als 42 ste over de streep op bijna 10 minuten van de Noord Hollandse triomfator. Op de startlijst van de KNWU jury stonden 147 coureurs.


MIDDELBURGER SJAAK DEN HERDER HEEFT IN ZIJN WIELERARCHIEF
VEEL OPNAMES MET HET ONDERSCHRIFT THEO MIDDELKAMP

In 1947 behaalde Theo Middelkamp op 33 jarige leeftijd de wereldtitel in Reims.Op de ledenlijst van wielervereniging ZRTC Theo Middelkamp
staan elk seizoen renners uit heel Zeeland.

Terug naar de inhoud