* Profronde Middelburg - Zeeland op de Fiets

* MIDDELBURG FIETST *
Ga naar de inhoud
* Fiets Historie in de Hoofdstad van Zeeland :

Eerste & Laatste Prof Ronde Middelburg in augustus 1951 op Molenwater parcours.


* BRABANDER PIET VAN AS (foto) WINT EERSTE PROFRONDE MIDDELBURG IN OP 25 AUGUSTUS 1951

* TOP 15 JAN VAN GELDEREN (SLUISKIL)

Bronnen.  
Verslag : Brabants Nieuwsblad 26-8-1951  -  Foto : van As wielersport


De eerste ronde van Middelburg voor profs is een eclatant succes geweest. 'n Massa publiek woonde haar bij en de wedstrijd zelve was er een van uitstekende kwaliteit, met tal van hoogtepunten, en opmerkelijk goede prestaties van Piet van As, die zegevierde, de nieuwbakken prof Jos Suijkerbuijk uit Breda, die jammer genoeg door een val werd uitgeschakeld en de Belg Mekeirel, wiens solorace de Zeeuwen tot geweldig enthousiasme wist te brengen. Hij legde beslag op de tweede plaats.


SLOT WAS BUITENGEWOON SPANNEND

Slechts vijfentwintig beroepsrenners had het organiserende comite, dat de zaken uitstekend voor elkaar had - de afzetting was perfect en de politie zorgde voor de rest - op het ruim 1 kilometer lange parcours willen toelaten. Op zichzelf was dit slechts een gering aantal, maar het was goed gezien van het bestuur van "Uit het volk, voor het volk" om zich tot dit kwantum te beperken. In de eerste plaats waren valpartijen nu praktisch niet te vrezen op dit knusse, gezellige traject rondom het "Molenwater" - een idyllisch plekje in de aloude Zeeuwse hoofdstad - en voorts konden de deelnemers zich nu eens extra met elkaar meten voor de dikke geldprijzen en premies, die als een weldadige gouden regen uit de portemonnees der enthousiasten Zeeuwen op hen neerdaalden.


INSPIREREND

Vooral de manier waarop die premies ter beschikking werden gesteld, had een inspirerende uitwerking op de renners. Zij werden 148 km lang als het ware opgezweept door de handig uitgekiende wijze waarop de gevers die premies uitloofden. Dit heeft tot resultaat gehad, dat de Middelburgse wielersportliefhebbers met deze eerste koers voor beroepsrenners een evenement hebben voorgeschoteld gekregen, zoals men slecht een enkele keer per seizoen te genieten krijgt. De profs hebben zich daar in de Zeeuwse hoofdstad van hun allerbeste zijden laten zien en daarmede een beste beurt gemaakt, zowel voor henzelf als voor de Zeeuwen die deze wedstrijd nog lang zal heugen en als een puike herinnering aan een spannend wielergebeuren zullen bewaren.


WAT EEN SPANNING

Zij hebben er met z'n allen een geweldig spannende koers van gemaakt. Dat wil heel wat zeggen in 'n wedstrijd van die afstand en op zulk een betrekkelijk klein circuit, dat 140 maal gereden moest worden. Van begin af is er met een zeer hoog tempo gefietst, zo zelfs dat niet zelden de 40 km per uur ver overschreden werden en toen aan het einde de gemiddelde snelheid werd bepaald, bleek deze over de gehele afstand circa veertig kilometer per uur te bedragen.


SNEL BEGIN

Het begon in razend snel tempo, waarbij vooral Wim van Est zich liet gelden. De Brabander stelde zich als eerste kandidaat voor het veroveren van een knalpremie, waartoe een ronde moest worden uitgelopen. De Sint Willebrorder reed wat hij kon en aanvankelijk kon men menen, dat hij zou slagen, maar toen guitigaards een niet minder dikke premie uitloofden voor de renner, die Wim van Est weer zou inlopen, was Wim's kans verkeken. Eerst flitsten Piet Evers en Ko Geerts weg, maar zij werden door de groep tot de orde geroepen. Vervolgens meldden zich vijf anderen aan: Suijkerbuijk, Evers, Vinken, van As en Roks. Laatstgenoemde viel spoedig terug, wegens een mankement aan zijn fiets, de vier genoemden gingen echter resoluut door op zoek naar van Est, die voor de aanvang gehuldigd was.


HET BLEEF DROOG

Nu en dan zeilden donkere wolken over het strijdperk, maar het bleef droog. Toen een kleine honderd ronden achter de rug waren en van Est intussen zijn uitlooppoging in rook had zien opgaan, lagen de vier die na van Est te hebben "gehaald" door waren gegaan, t.w. van As, Suijkerbuijk, Evers en Vinken reeds een flink stuk voor op het peloton.

Plotseling lieten Vinken en Evers zich in de groep terug vallen, zodat van As en Suijkerbuijk het samen op moesten knappen. Welnu, dat hebben ze op verdienstelijke wijze gedaan. Suijkerbuijk bewees ook als prof best mee te kunnen. Hij gaf steeds een hoog tempo aan, en daar de verstandhouding met van As niets te wensen overliet, bovendien het peloton dat tempo niet kon of wilde opbrengen, zagen de twee hun voorsprong zienderogen toenemen. In de 103e ronde was hun poging geslaagd en zij konden de grote premie in ontvangst nemen.


ERG JAMMER

Hoe jammer was het voor Suijkerbuijk, dat hij een ronde later vlak voor de jurytent in het wiel van de voor hem rijdende Ko Geerts haakte. Beide kwamen ten val en beide waren meteen uitgeschakeld.

Wie gemeend had, dat de koers hiermede haar spannende karakter verloren zou hebben, vergiste zich. Want plotseling kwam daar de Belg Mekeirel naar voren. Moederziel alleen bond hij de strijd aan tegen van As en het peloton, maar vooral tegen van As, op wie ook de Belg immers een ronde achter was geraakt. Men beschouwde diens vlucht als een dwaze poging.

Weldra bleek echter het tegendeel 't geval. Een enorme snelheid, gepaard aan energie ontplooiend, draaide de stoere Belg. enthousiast aangemoedigd door de sportieve Zeeuwen, ronde voor en ronde na, steeds winst boekend op zijn tegenstanders, waarvan er verschillende niet meer dat hoge tempo van tevoren eruit konden persen. Toen nog vier ronden restten was Mekeirel's poging geslaagd! Hij wilde toen meteen doorgaan, maar toen vond van As het welletjes en de Roosendaler sprong hem achterna en met hem de overgebleven dertien renners.

Tot het laatst toe bleef de gedunde groep nu verder bijeen en in de sprint had van As niet veel moeite om de Belg achter zich te houden.


* Uitslag Profronde Middelburg 25 augustus 1951 *

1 Piet van As, Roosendaal,   148 km in 3 uur 47 min. 20 sec.      2 Mekeirel, Sleidinge (B).    Op een ronde: 3 Hub. Vinken, Geleen;     

4 Wim van Est, St. Willebrord;         5 Thijs Roks, Sprundel;         6 Piet Evers, Wormerveer;         7 J. de Groot, Leiden;     8 G. Spackaert, Eeclo (B);        9 M. Buuron, B.o.Zoom;       10 G. Loos, A'dam;     11 E. Grift, Soest.      Op 2 ronden: 12 P. Braspenninckx, Zundert;       13 Jef Janssen, Elsloo;       14 Jan v. Gelderen, Sluiskil  (foto)  
Op 3 ronden:  15 Jac. Mangelaars, Hoogerheide.

> Bron : PZC 20 april 1999:Terug naar de inhoud