* Patrick Tolhoek - Zeeland op de Fiets

* Z E E L A N D OP DE FIETS *
Ga naar de inhoud
* Podium Oud Renners  >  Patrick Tolhoek  (Yerseke).
* PATRICK TOLHOEK (YERSEKE) SUCCESVOL IN 1989:

* TWEE KEER DERDE IN TOUR DE FRANCE ETAPPE

* WINNAAR STADSPRIJS GERAARDSBERGEN 1989. De Bevelandse prof Patrick Tolhoek eindigde in de Tour van 1989 twee keer in de top 3.

Op 3 juli in de etappe van Luxemburg naar Francorchamps (foto) was Raul Alcala (PDM) de snelste na 241 km in 6.34.17. In Bordeaux op 8 juli waren de zegebloemen voor de Belg Etienne de Wilde van Histor Sigma Fina. Beide dagen kwam Tolhoek als derde over de finish.
In het eindklassement van de 76 ste editie belandde de coureur uit de ploeg van Jan Raas op de 99 ste positie op ruim 2 uur van winnaar Greg Lemond. De Amerikaan van ADR vocht op de slotdag in de tijdrit door Parijs een duel uit met zijn Franse rivaal Laurent Fignon die 8 sec tekort kwam.   3. Pedro Delgado op 3.34.
  
Patrick Tolhoek, zoon van oud beroepsrenner Ko en vader van prof Antwan, was in zijn jeugd liefhebber van atletiek bij AV56. Daarnaast voetbalde Patrick bij vv Yerseke en hij zat ook graag op de racefiets.
 
Op veertienjarige koos hij definitief voor de wielersport.
Hij droeg het shirt van Zrtc Theo Middelkamp en won vele prijzen in zijn thuisprovincie en in Belgische koersen.

 

 
Patrick Tolhoek werd in 1988 profrenner bij de Roland-formatie van Roger Swerts. In zijn eerste profjaar behaalde hij al goede prestaties met een vierde plaats op het NK en een zevende plaats in de klassieker Kuurne-Brussel-Kuurne. Nadat Roland stopte als sponsor kon Tolhoek een contract tekenen bij de Superconfex - Yoko - Opel formatie van ploegleider en provinciegenoot Jan Raas (SHeerenhoek).


Later stonden de sponsornamen Buckler, Colnago en Decca op het shirt van de profs.

Tolhoek kreeg toen te maken met een hardnekkig medisch probleem. Hij ondervond steeds meer last van een chronische blessure die het wielrennen alsmaar moeilijker maakte. Achteraf bleek het om een afgeknelde slagader te gaan die voorkwam dat er voldoende bloed in het linkerbeen kwam.

Na een succesvolle operatie in 1997 ging Tolhoek verder als mountainbiker. Niet zonder succes, want in 1998 werd hij Nederlands kampioen en werd hij zesde bij het WK. In 1999 werd hij derde op het NK en werd hij derde in de wereldbekerwedstrijd Big Bear. Het jaar 2000 werd het laatste jaar van zijn wielerloopbaan. Ook toen behaalde hij nog fraaie resultaten met onder andere een zesde plaats op het EK en eveneens een zesde plaats op het WK en een vijfde plaats in de wereldbekerwedstrijd Canmore. Zijn deelname aan de Olympische Spelen in Sydney liep uit op een teleurstelling. In deze wedstrijd moest hij vroegtijdig afstappen na een blessure.


* Uitslagen wegrenner Tolhoek *   

1988 :  Amstel Gold Race  55         Kuurne Brussel Kuurne  7      Ronde Lombardije   17      NK 4

1989 :     Brussel - Ingooigem  2   
Op 30 augustus 1989 won Tolhoek de 58 ste editie van de Stadsprijs Geraardsbergen.
In het Oost Vlaamse wielerdorp stonden Dean Woods (Team Stuttgart)
en Rudy Dhaenens (PDM) naast de Zeeuwse triomfator van Superconfex Yoko Opel.

1991 : GP Quest France Plouay  6      Circuit Frontieres  2.
 

 
* In de bossen van Westerschouwen op Schouwen Duiveland
is er een mountainbikeroute naar Patrick Tolhoek vernoemd ** Na het wielrennen richtte Tolhoek zich op een maatschappelijk loopbaan.

* Hij begon als docent gezondheidszorg en welzijn, toerisme en recreatie bij de Pontes Scholengroep in Goes.

* Daarnaast is Tolhoek actief als fitness instructeur bij Fitland in Goes en Indoor Cycling Kapelle.


Terug naar de inhoud