* Omloop van de Braakman - Zeeland op de Fiets

* Z E E L A N D OP DE FIETS *
Ga naar de inhoud
* Wielrennen :
(Semi) Prof Klassieker Omloop van de Braakman door Zeeuws Vlaanderen. Topcompetitie KNWU.

KLASSIEKER OMLOOP VAN DE BRAAKMAN 2024:

PODIUM TIMO DE JONG (GOES) - WINST PLOEGMAAT MAX KROONEN.* In de loodzware klassieker Omloop van de Braakman door Zeeuws Vlaanderen waren de zegebloemen voor Max Kroonen die na een solo de hoofdprijs binnen haalde. De 23 jarige renner van VolkerWessels Cycling kon zaterdag 6 april de Zeeuwse kasseienkoers voor de tweede keer op zijn erelijst zetten.
De eerste wedstrijd in de Schwalbe Topcompetitie 2024 werd op gang gebracht door de Friezen Guillaume Visser en Marijn Frankes. Het aanvalsduo kreeg gezelschap van nog eens negen achtervolgers.

In de finale gingen vanuit de kop vier renners op avontuur: Max Kroonen, Tijmen Eising, Guillaume Visser en Timo de Jong. Kroonen, ploegmaat van de Jong, beschikte over ruime reserves en kon zijn demarrage succesvol voltooien. 
* Uitslag:   1. Max Kroonen   (VolkerWessels)  178 km.  4.07.50   gemiddelde 43.609 km.   2. Guillaume Visser  (Diftar) op 1.14   3. Timo de Jong  (Goes / VolkerWessels)  z.t.    4. Tijmen Eising  (Beat Cycling) z.t.      5. Coen Vermeltfoort   (VolkerWessels)  op 2.02   

6. Michiel Coppens  (Beat Cycling) z.t.      7. Rick Ottema (Diftar)  z.t.      8. Bart Kortleve  (Sensa Kanjers voor Kanjers)  z.t.    9. Philip Heijnen   (Parkhotel Valkenburg)  z.t.      10. Bert Jan Lindeman   (VolkerWessels)  z.t.* Jochem Kerckhaert (Schoondijke) 2de van links ** Jurgen Mesu (Middelburg) rechts met witte helm - rood shirt *

* Zeeuwen:  17. Jochem Kerckhaert  (Schoondijke / Beat Cycling)  op 2.02     24. Jurgen Mesu  (Middelburg / ZRTC Theo Middelkamp & Regio Team Zuid Nederland) op 4.30.   Slechts 35 elite / beloften haalden de finish in Philippine.  Winnaar Kroonen is tevens de eerste leider in de Schwalbe Topcompetitie.   

 


 * Bron Omroep Zeeland: Timo de Jong met Stefan Nijpjes in Philippine *

https://www.omroepzeeland.nl/nieuws/16414080/opnieuw-zege-kroonen-in-omloop-van-de-braakman-de-jong-eindigt-op-bekende-derde-plek    
* OMLOOP VAN DE BRAAKMAN : 56 STE EDITIE OP ZATERDAG 6 APRIL *

* ZEEUWEN op voorlopige startlijst KNWU *

Jochem Kerckhaert, Thijs de Lange, Timo de Jong, Thomas Baart,
Lars Oreel, Rico van Damme (bovenste foto). Jurgen Mesu (foto) en Bas van Zuidam.


* Volledige deelnemerslijst:
* Wedstrijdschema Schwalbe Topcompetitie 2024:

6 april    Omloop van de Braakman   1. Max Kroonen  (VolkerWessels Cycling)
28/04:    Fokker Slag om Woensdrecht
02/06:    Alfa Bier Limburg Trofee
01/09:    De Bruyn Metaal Omloop van Valkenswaard
08/09:     D&D Verhuur Eurode Omloop.* OMLOOP VAN DE BRAAKMAN 2023 *

* STREEKFAVORIET JARNO MOBACH (PHILIPPINE) IN KOPGROEP OVER KASSEISTROKEN.

* WINST VOOR MAX KROONEN (VOLKERWESSELS) - PLOEGGENOOT VAN TIMO DE JONG TIENDE.

Fotografie: Freddy Scheele.   Frank van Hulle, wethouder van de gemeente Terneuzen, stuurt rond 12.30 uur 150 renners op pad voor de opening van de Schwalbe Topcompetitie in KNWU verband. De opdracht richting coureurs telt 177 km. en bestaat uit 1 ronde van 45,7 km, 1 ronde van 47,7 km, 2 ronden van ieder 31,9 en 2 ronden van ieder 10,2 km.


De eerste aanvaller was de Duitser Marcel Frose (Team Sportforum) die er alleen vandoor ging en ruim 20 seconden pakte. Zijn avontuur duurde echter niet lang en nadat het peloton de snelheid verhoogde werd de solist ingerekend.
 
Bij de eerste kasseisprint, onderdeel van het Robbert de Greef kasseiklassement, nam de formatie VolkerWessels Cycling het initiatief met drie jongens in de top 3: Coen Vermeltfoort, Max Kroonen en Tijmen Eising.
 
Het klassement is vernoemd naar Robbert de Greef. Hij overleed aan de gevolgen van een hartstilstand bij de Omloop van de Braakman in 2019. Zijn naam blijft door dit klassement altijd met de Braakman verbonden. Tijdens de tweede sprint zaten de Zeeuwen Jarno Mobach en Timo de Jong in het voorste gelid achter snelste man Max Kroonen. De wedstrijdleider meldde in deze fase opvallend veel lekke banden.


Vooraan vormden 8 renners de vroege vlucht in de Hel van het Zuiden. Thuisrijder Jarno Mobach (Philippine) kreeg gezelschap van Tim Marsman, Max Kroonen, Martin Pluto, Martijn Rasenberg, Rick Ottema, Wouter van de Weerdhof en Bram Dissel. Hun voorsprong liep snel op naar 45 seconden. Bij de vijfde kasseisprint op de Smokkelweg was Jarno Mobach de rapste.
 
Na 45 km tijdens de eerste doorkomst in Philippine klokt de jury een marge van bijna 2 minuten voor de kopgroep die nog 5 ronden voor de boeg heeft. Het verschil blijft lang schommelen tussen 1.45 en ruim 2 minuten.


Na 2 uur koersen over de zonnige wegen door Zuid Zeeland staat er ruim 90 km op de tellers van de renners en volgers. In het peloton ontstaat later wat onrust met VolkerWessels Cycling op kop. Een eerste achtervolgende groep probeert nu wat van de achterstand goed te maken maar dat gaat niet overtuigend.
 
In de spits vloeien bij de meesten de krachten weg na een gezamenlijke inspanning die al 2,5 uur duurt. Wouter van de Weerdhof kan het tempo vooraan niet meer volgen en moet lossen. Ook Jarno Mobach en Martin Pluto kunnen zich niet meer handhaven in de kop.

De overlevers zijn Max Kroonen, Martijn Rasenberg, Rick Ottema, Bram Dissel en Tim Marsman. Echter hun voorsprong slinkt fors naar ongeveer 20 seconden. Een hergroepering hangt in de lucht. De koplopers blijven vechten en verdedigen hun positie overtuigend.
 
De 23 ste en laatste kasseisprint op de Boekhouteweg was voor Bram Dissel. Rick Ottema is de winnaar van het eindklassement. Ondertussen konden in de achtervolging Martin Pluto, Victor Broex, Lars Hohmann en Jarno Mobach elkaar vinden.* Foto: Edwin van Immerseel *In de slotfase op 10 km van de streep meldde de koersradio 9 leiders: Max Kroonen, Tijmen Eising, Martijn Rasenberg, Rick Ottema, Stijn Daemen, Bram Dissel Victor Broex, Lars Hohmann en Tim Marsman.
Max Kroonen (22) van VolkerWessels Cycling en ploegmaat van Timo de Jong won de eindsprint. Bij de huldiging stonden Rick Ottema (2 de / Allinq CT) en Stijn Daemen (3 de / Beat Cycling) naast hem op het podium in de Kasteelstraat in het Zeeuws Vlaamse mosseldorp.
4. Victor Broex (Metec)    5. Tim Marsman (Metec)       6. Martijn Rasenberg (A Bloc)       7. Lars hohmann (Metec)      8. Bram Dissel (BEAT) 9.  Tijmen Eising (VolkerWessels)      10. Timo de Jong (VolkerWessels / Goes).      

Zeeuwen : 10. Timo de Jong  (VolkerWessels Cycling) op 28 sec.   15. Lars Oreel  (Metec Solarwatt) op 31 sec.    35. Jarno Mobach (VolkerWessels Cycling) op 44 sec.     53. Thomas Baart  (Jegg Djr Academy) op 1.33       85. Wesley Mol  (Regioteam Zuid Nederland) op 3.43    109. Arjen van Damme  (Regioteam Zuid Nederland) op 6.15.   111 renners geklasseerd, 39 uitvallers.   (8 april 2023)


 * 55 STE EDITIE OMLOOP VAN DE BRAAKMAN OP ZATERDAG 8 APRIL 2023
MET START EN FINISH IN PHILIPPINE ** vertrek Waterpoortstraat  >  aankomst Kasteelstraat.

* parcours gaat weer over kasseistroken en polderwegen.

* deelnemerslijst met Zeeuwse (semi)profs bij continentale teams.


* Voorbeschouwingen *

* Startlijst met Zeeuwse Continentale renners *
Jarno Mobach  (VolkerWessels Cycling)  Philippine
Timo de Jong  (VolkerWessels Cycling)  Goes
Lars Oreel  (Metec Cycling)  Goes. (foto)
Wesley Mol  (Team Bike Aid / Regioteam Zuid)    Kloetinge.

KNWU Schwalbe Topcompetitie 2023:

zaterdag 8 april   Omloop van de Braakman door Zeeuws Vlaanderen   

30 april    Slag om Woensdrecht  West Brabant

7 mei    Ton Dolmans Trofee   

21 mei    Omloop der Kempen  

3 september    Omloop van Valkenswaard  

10 september    Eurode Omloop
'GOUDEN COMEBACK' OUD PROF NICK VAN DER LIJKE IN OMLOOP VAN DE BRAAKMAN

Foto : Bianca Mesu : Nick v.d. Lijke wint De Braakman voor Clubteams.Foto: Omroep Zeeland. Oud Zeeuw en ex profrenner Nick van der Lijke (Zevenhuizen) is terug in het wielerpeloton en heeft meteen de goede vorm te pakken.  In het clubshirt van ZRTC Theo Middelkamp won de Zuid Hollander de kasseien klassieker Omloop van de Braakman voor clubteams. Van der Lijke (30) kwam bij zijn comeback na 144 km. solo over de finish in Philippine nadat hij in de slotfase was ontsnapt uit een zevenmans kopgroep.

Van der Lijke bij de huldiging: "Ik wilde deze wedstrijd graag een keer rijden. Helemaal mooi dat ik heb kunnen winnen. Het ging wel lekker eigenlijk. Ze hadden een minuutje en toen werd het tricky. Ik dacht ik moet het gewoon proberen. Laatste keer dacht ik ‘maar kijken wie het wiel kan houden’. Daarachter zaten een hoop goede renners, dan moet je gewoon gaan. En dan hopen dat je een beetje ruimte krijgt. Dat lukte gelukkig".  

Van der Lijke in de PZC: "Ik ben pas begonnen als personal coach van wielrenners. Hoe kan je dat beter doen dan zelf het goede voorbeeld geven. Hoewel ik lang niet meer gekoerst had, wist ik dat ik een goede kans maakte hier. Stiekem hoop je hierop, maar dat is lastig in te schatten vooraf. Ik ben nu ongeveer anderhalve maand weer serieus aan het trainen. Dan is het toch een beetje aftasten. Het was immers van oktober geleden dat ik nog eens een wedstrijd had gereden".

Uitslag:   1. Nick van der Lijke (ZRTC Theo Middelkamp)   2. Bjorn Bakker (John Deere NWVG)     3. Roy Hoogendoorn (Willebrord WV)   4. Jelle Johannink (Sensa-Kanjers voor Kanjers)     5. Harm Celi (JEG-DJR)      6. Jelle ter Weeme (De Kannibaal)   7. Bruno Nakken (De Kannibaal)   8. Marijn Maas (JEGG-DJR)     9. Sjors Handgraaf (AW-Swabo)   10. Boris Romers (Willebrord WV)   11. Serginho Wilshaus (Jan van Arckel)      12. Kevin Noiojen (Dutch Food Valley CT)       13. Luuk Schuurmans (Volharding)      14. Markus Meerbeek (Westland WV)    15. Danny Kroeze (Dutch Food Valley CT)   Zeeuwen:  64. Casper Vos       79. Jurgen Mesu     (foto Bianca Mesu)
86 geklasseerden.   (16 juli 2022)
OMLOOP VAN DE BRAAKMAN:
TWEE ZEEUWSE NIEUWELINGEN IN TOP 20  -  WINST NOORD HOLLANDER JOERI SCHAPER

Foto: facebook. Bij de nieuwelingen klassieker Omloop van de Braakman waren de zegebloemen voor Joeri Schaper uit het Noord Hollandse Bergen. Na bijna 2 uur koers met 12 kasseistroken over o.m. de Timmermansweg/Smokkelweg was er volop spanning in de finale met de vijfmans kopgroep. Nederlands kampioen Schaper kwam toch wel verassend als eerste over de finish in Philippine. Bij de huldiging stonden Jente Derksen (2) en Antoine Quint (3) naast de triomfator.
4. Rens Schalk       5. Liam van Os        6. Phillip v.d. Kieboom       7. Hugo Paats     8. Job Nievelstein        9. Collin Westbroek       10. Wessel van Keulen.Foto Jan v.d. Veken.
Luca in de sprint van het eerste peloton verscholen achter de renner in lichtblauwe uitrusting en met oranje helm.  
In het Zeeuwse kamp behaalden drie jongens een klassering. Luca v.d. Veken (Sint Jansteen / foto) meldde zich als veertiende. Erik Kint uit Driewegen kwam op de twintigste plaats binnen. Thijs Theuns (Zierikzee) kon de 65 ste plaats noteren.   (16 juli 2022)OMLOOP VAN DE BRAAKMAN OP ZATERDAG 16 JULI

PROGRAMMA : NIEUWELINGEN & CLUBCOMPETITIE ELITE/BELOFTEN

Dit wegseizoen staat de Omloop van de Braakman twee keer op de nationale wielerkalender.

Op zaterdag 9 april was de Zeeuws Vlaamse wedstrijd onderdeel van de Schwalbe Topcompetitie (logo boven).

Klassieker De Braakman telde op zaterdag 16 juli mee voor de KNWU Clubcompetitie.
Met deze organisatie is de koers in Zuid Zeeland
de vervanger van de Omloop van de Houtse Linies die verder gaat als vrije wedstrijd.

Op 16 juli werd er ook een editie voor nieuwelingen georganiseerd.
* 6 ZEEUWEN IN (SEMI) PROF KLASSIEKER OMLOOP VAN DE BRAAKMAN 2022

* WINST ROEL VAN SINTMAARTENSDIJK  (foto)

* PODIUMPLAATS TIMO DE JONG (3)

* 153 HANDTEKENINGEN OP STARTBLAD.


Met de jarigen (19) Pim Funken en Yanick de Vos vertrok het peloton met 153 renners voor de 53 ste editie van de kasseiklassieker Omloop van de Braakman. De Zeeuwse Vlaamse wedstrijd vormt de opening van de Schwalbe Topcompetitie ondergebracht bij de KNWU.

Bij de start kwam de Zeeuwse inbreng van 6 coureurs: Timo de Jong (VolkerWessels), Jochem Kerckhaeert (Beat Cycling) en Thijs Koops van JEGG DJR Academy. De Regioselectie Zuid Nederland kwam met Jurgen Mesu, Rowdy Reunis en Rico van Damme naar Zeeuws Vlaanderen. In het peloton werden veel talen gesproken met coureurs uit Holland, Noorwegen, Duitsland, Portugal, Nieuw Zeeland, Australie en Belgie.Foto : Beat Cycling.

Vanaf de neutralisatie was de hoofdrol voor de wind. Er ontstonden direct waaiers op de open stukken met ruim 20 man in de eerste groep lichtjes afgescheiden op een verschil van 12 seconden.
Het naderen van de eerste van de 23 kasseisprints op de Paviljoenweg zorgde voor onrust. Bert Jan Lindeman (VolkerWessels) versloeg Rick Ottema en Stijn Daemen. Op de kasseien van de Bolderweg pakte Middelburger Jurgen Mesu de meeste punten voor het Robbert de Greef Kasseiklassement.
De eerste groep bestond toen uit 26 renners die een kleine voorsprong verdedigden. Door het hoge tempo in de wind en op de kasseien raakten veel renners in problemen. Vooraan meldde de wedstrijdleider een beperkte hergroepering met 55 man in het peloton. Thijs Koops uit Zoutelande zat toen al in de achterhoede.

Na 60 minuten liet Goesenaar Timo de Jong zich steeds vaker vooraan zien op de kasseien. Mede onder zijn impuls ontstond een kopgroep met 16 renners die na 40 km een voorsprong hadden van bijna 1 minuut.

In de vlucht zijn 3 Zeeuwen attent meegegaan : Rico van Damme, Timo de Jong en Jochem Kerckhaert (foto). Verder Kopecky, Appel, Weulink, Bierkens, Bogerd, Broex, Ottema, Kroonen, Lindeman, broers Daan en Roel Van Sintmaartensdijk, Dekker en Daemen.
Hun voorsprong schommelde even maar uiteindelijk reden de ontsnapten naar een mooie marge. In 2,5 uur werd 106 km afgelegd en hadden de coureurs nog 70 km voor de boeg.Foto : Omroep Zeeland Sport.

Op de 15 de kasseistreek liet Rico van Damme (Yerseke) zich zien op de derde plaats. Aansluitend werd vooraan het tempo opgeschroefd en deze versnelling was teveel voor o.a. Kerckhaert en Van Damme. Het Zeeuwse duo moest afhaken en liet zich terugzakken naar de achtervolgende groep.

De 12 "overlevers" in de spits hielden het tempo hoog en gingen onbedreigd richting finale met een voorsprong van ruim twee minuten. Op 40 km van de streep waren toen nog 60 man in koers.
In de spits moesten de meeste renners op hun tanden bijten om zich te handhaven. Stijn Appel en Meindert Weulink capituleerden en 10 leiders begonnen aan de laatste fase van De Braakman.

De spanning nam zienderogen toe bij de koplopers en volgers. Rick Ottema en Roel van Sintmaartensdijk gingen op avontuur en konden een bres slaan. Ottema was blijkbaar te overmoedig en knakte. Zijn vluchtgenoot moest solo verder maar kreeg versterking van Marien Boogerd. Het kopduo zwoegde naar 20 seconden voorsprong op de jagers Timo de Jong en Stijn Daemen.Foto : Schwalbe Topcompetitie.

De vluchters houden verrassend stand en de 20 jarige Roel van Sintmaartensdijk uit Zuidland wint na 2021 voor de tweede keer in Philippine. Marien Bogerd (Allinq) mag de tweede prijs ophalen en Timo de Jong zorgt op 22 sec. voor een Zeeuwse podiumplaats.
4. Stijn Daemen op 59 sec.      5. Daan van Sintmaartensdijk  z.t.      6. Max Kroonen  z.t.     7. Tim Bierkens  z.t.     8. Victor Broex  z.t.    9. Tomas Kopecky  z.t.     10. Rick Ottema  z.t.


Vanaf 2023 koerst Roel Van Sintmaartensdijk bij Circus ReUz Technord Development Team,
de opleidings formatie van world tour profploeg Intermarche Circus Wanty.


* Zeeuwen in de Braakman 2022 :  29. Rico van Damme  op 5.09       31. Jochem Kerckhaert  op 5.17
Jurgen Mesu, Thijs Koops en Rowdy Reunis haalden de finish niet *

Winnaar Robbert de Greef kassei klassement : Rick Ottema.  

De jury rapporteerde 31 geklasseerden.OMLOOP VAN DE BRAAKMAN OP ZATERDAG 9 APRIL 2022
OPENING SCHWALBE TOPCOMPETITIE

Route De Braakman:
In 2022 twee grote ronden via de kasseien van de Paviljoenweg, hierna 2 kleine omlopen ten zuiden van de N61 met 'kinderkopjes'.
Daarna nog 2 plaatselijke ronden van 10 km en de laatste kasseien van de Boekhouteweg.


Op de startlijst stonden o.m.
VolkerWessels Cycling met de Zeeuw Timo de Jong
en BEAT Cycling met Jochem Kerckhaert uit Schoondijke.

Thijs Koops uit Zoutelande koerst in het sponsorshirt van
JEGG DJR Academy.
\


Regioteam Zuid Nederland tekent met Jurgen Mesu, Rowdy Reunis en Rico van Damme
voor de Zeeuwse presentie.
Dit samenwerkingsverband wordt verder gevormd door
WCL Bergklimmers, TWC Maaslandster en TML Dommelstreek.
De ploegleiders bij TM zijn Michel Stroosnijder, Joop van Pel en Peter Godde.
*  OMLOOP VAN DE BRAAKMAN BIJ FIETS HISTORIE ZEELAND *


* DENNIS RAADTGEVER BESTE ZEEUW IN 40 STE EDITIE DE BRAAKMAN IN 2009 ** Tijdens de 40 ste editie in 2009 reed Dennis Raadtgever naar de beste Zeeuwse prestatie.
In een ijzersterke wedstrijd moest de Bevelander na een lekke band en valpartij genoegen nemen met de zevende plaats in Philippine.
De overwinning in 2009 kwam in handen van de 41 jarige Andre van Reek.
Bij de huldiging stonden Rene Hooghiemster (2) en Peter van Dijk (3) naast de triomfator van de jubileumklassieker.
* ZEEUWSE WINST IN 2004 NA HEVIGE STRIJD IN FINALE TUSSEN RAADTGEVER EN FRANSE

1. Dennis Raadtgever     2. Francois Franse       3. Tom de Meyer.

* 25 STE OMLOOP VAN DE BRAAKMAN 1994 :

WINST VOOR BRABANDER MARIO VAN VLIMMEREN ** THEO AKKERMANS WINT DE BRAAKMAN IN 1990 *


* BRABANDER FRANK PIRARD WINT IN 1986 *


* GERT JACOBS (WSV EMMEN) WINT 16 DE EDITIE IN 1985 *


* REGIORENNER CHARLES DE SMIT (HOOFDPLAAT) WINT DE BRAAKMAN IN 1971 *
* EERSTE OMLOOP VAN DE BRAAKMAN IN 1970
GEWONNEN DOOR WIM BRAVENBOER *


* Wim Bravenboer (7 september 1946) won in het teamshirt van Trico Noble - Acifit Accu
de Omloop van de Braakman op 4 april 1970.
De Hagenaar werd prof vanaf 1 augustus 1970 bij de Belgische formatie Mars Flandria *Terug naar de inhoud