* NK Tegenwindfietsen - Zeeland op de Fiets

* Z E E L A N D OP DE FIETS *
Ga naar de inhoud
* NK Tegenwindfietsen op Neeltje Jans over de Stormvloedkering.
*  NK TEGENWIND FIETSEN  *
 
Hoe sterk is de eenzame fietser…  die kromgebogen over z’n stuur tegen de wind…  zichzelf een weg baant…
 
Zanger Boudewijn de Groot staat nooit op de inschrijflijst van het Nederlands Kampioenschap Tegenwindfietsen op Neeltje Jans maar zijn populaire songtekst is wel jaarlijks van toepassing op de situatie tijdens de titelstrijd op de Oosterscheldekering aan de Zeeuwse kust.


* NK TEGENWINDFIETSEN 2 NOVEMBER 2023 AFGELAST WEGENS ZWARE WINDSTOTEN *

* DEELNEMERSLIJST MET OUD PROFS THOMAS DEKKER EN LAURENS TEN DAM
EN REGIOTOPPER JAN DE JAGER UIT WOLPHAARTSDIJK.Zeeland kreeg een felle storm over zich heen op donderdag 2 november 2023 en dit weerbeeld zorgde voor onrust bij het NK Tegenwindfietsen op Neeltje Jans. Omdat ook zware windstoten in de weersvoorspelling zaten kwam de veiligheid ter discussie te staan. De organisatie en (overheids) instanties besloten op het laatste moment de 8 ste aflevering van de titelstrijd te schrappen. Deze Re-Cycle editie in 2023 zou in het teken staan van duurzaamheid en consuminderen.


Toelichting van de organisatie:
 
2 november:  "We hebben de ontwikkeling van storm Ciarán nauwlettend in de gaten gehouden en helaas is de wind naarmate de dag zo hard geworden dat we niet kunnen starten. Veiligheid van een ieder heeft onze grootste prioriteit. We hadden er ontzettend veel zin in, maar hebben in samenspraak met verschillende partijen en met pijn in ons hart dit besluit moeten nemen".

4 november :  "We hadden de day after toch echt moeite met het besluit om onze vergunning zo last minute in te trekken. De dag was super Eneco NKT waardig, veilig en voldeed aan alle voorwaarden. Dat hebben we toch nog even aangekaart in het belang van alle tegenwindkuiten, fans, pers en de volgende editie. Want die komt er. En dank nog voor al jullie begrip".De Zeeuwse renster Mathilde Matthijsse (Grijpskerke) won in 2015 en 2016.

Bekjk de volledige erelijst vanaf 2013: https://www.facebook.com/NKtegenwindfietsen* Voorbeschouwing Wielerflits.nl  ERELIJST : 2015 EN 2016 WINST MATHILDE MATTHIJSSE (GRIJPSKERKE)


* Bron: Wielerflits.nl
* NK TEGENWINDFIETSEN 6 FEBRUARI 2022 : SPEKTAKEL EN EMOTIE OP NEELTJE JANS.

* JURJUN VAN DE VELDE (LEIDEN) EN LISA SCHEENAARD UIT EINDHOVEN WINNEN GOUD.

* PROVINCIE ZEELAND VIERDE BIJ DE PLOEGEN.


Fotografie: Organisatie.   Tijdens de zevende editie van het NK Tegenwindfietsen op Neeltje Jans moesten geoefende fietsers en recreanten weer flink afzien en op de tanden bijten om de finish te kunnen halen.

Het was voor alle enthousiaste bikkels een loodzware uitdaging. Op een gewone fiets zonder versnellingen over de Oosterscheldekering met gemiddeld windkracht 7 en uitschieters tot stormkracht 9. Maar de meesten behaalden een zege op zichzelf en versloegen de Zeeuwse wind onder aanmoediging van hun supporters.
In het traject van 9 km. zaten toch enkele "meevallers". In deze zgn. Matseditie lag de finish maar liefst 1,5 meter eerder. Verder hadden de volhouders in een speciale bocht de wind mee gedurende 1,5 seconde.Hoofdorganisator Robrecht Stoekenbroek zag dat de fietsers het ongekend zwaar hadden ondanks de kleine tegemoetkomingen: "Vooral de combinatie van de wind, kou en striemende regen maakte het misschien wel de pittigste ooit. En voor velen bleken de 8,5 km toch ook heilzaam na 2 jaar corona, want deelnemers gaven toe het lekker te vinden de afgelopen periode even letterlijk van zich af te fietsen".

Bij de mannen zegevierde de 25 jarige Jurjun van der Velde uit Leiden met de tijdscore 20.22. Lisa Scheenaard (Eindhoven) bleek de rapste vrouw in 22.53 min. In de categorie ploegen eindigde de provincie Zeeland als vierde.     * UITSLAG NK TEGENWINDFIETSEN 2022 *


PLOEGEN

* Team provincie Zeeland met links gedeputeerde Jo - Annes de Bat ** VROUWEN

* MANNEN* HISTORIE NK TEGENWINDFIETSEN *

* EDITIE 20 NOVEMBER 2016 *

* 2020 *
* 2019 *
* 2018 *Terug naar de inhoud