* Milan Vader 2022-2023 - Zeeland op de Fiets

* MIDDELBURG FIETST *
Ga naar de inhoud
* Wielrennen 2022 & 2023 : Milan Vader  (Middelburg).

>  Ploeg : Team Jumbo Visma.


* EREPRIJS 2023 ZEEUWSE WIELERSPORT VOOR MILAN VADER *


* Foto: presentator Piet Eversdijk (links) in gesprek
met Sporza verslaggever Karl Vannieuwkerke *

Bij de eindejaars meeting voor de Zeeuwse wielersport in Heinkenszand werden de ereprijzen 2023 uitgereikt: Middelburger Milan Vader (beste renner), Anne Terpstra (beste mountainbiker) en de Zeeuws Vlaamse vrijwilligers Edwin van Immerseel en Freddy Scheele die bij veel wielerwedstrijden de fotoreportages verzorgen.

* Theo Middelkamp Trofee : Milan Vader  (Middelburg).
* Bart Brentjens Trofee : Anne Terpstra   (Zierikzee).
* Patrick Tolhoek Trofee :
Edwin van Immerseel  (Terneuzen) & Freddy Scheele  (Hoek).

Cyclemotion was met 130 fietsliefhebbers in de Stenge zaal tevreden over de toeloop. De inmiddels populaire wieleravond werd in 2012 voor de eerste keer georganiseerd met Witte Andriesse (Middelburg Fietst) als initiatiefnemer/organisator.   (28 december 2023)


 TOUR OF GUANGXI : MILAN VADER WINT WORLD TOUR ETAPPEWEDSTRIJD 
 
Fotograafie: Organisatie.  Milan Vader kon in oktober 2023 de Chinese World Tour wedstrijd Gree-Tour of Guangxi op zijn erelijst zetten. De renner uit Middelburg won zondag de Koninginnenrit en pakte met deze prestatie de rode leiderstrui. In de resterende twee ritten verdedigde Vader met succes zijn toppositie. Het werd dus ver van huis de eerste profzege voor de 27 jarige beroepsrenner uit de hoofdstad van Zeeland. Het is meteen de eerste keer dat een Zeeuwse coureur een World Tour etappekoers wint.
 
 
2. Remy Rochus (Cofidis) op 6 sec.    3. Ethan Hayter (Ineos Grenadiers) op 11 sec.    4. Hugh Carthy  (EF Education EasyPost) op 14 sec. 5. Tim Wellens  (UAE Team Emirates) op 16 sec.
 
 
* Zeeuwen: 57. Tim van Dijke op 5.32    98. Antwan Tolhoek op 24.21     102. Mick van Dijke op 27.08.
 
 
* Punten:  1. Dries De Bondt  (Alpecin Deceuninck) 58 pnt    11. Milan Vader  15 pnt.
 
 
* Ploegen (18):   1. Cofidis    11. Team Jumbo Visma  13. Lidl-Trek.   (17 oktober 2023)

 
 
 
Vader kon nauwelijks bevatten wat hij meemaakte in China:  "Dit is echt geweldig, ik kan niet meer wensen op dit moment. Hoe de ploeg ervoor heeft gevochten deze week. Dat het allemaal zo uitpakt is echt onwerkelijk. Dit scenario heb ik altijd in mijn hoofd gehouden na de val in de Ronde van het Baskenland in april 2022. De artsen gaven destijds aan dat ze al blij waren dat ik überhaupt weer op een fiets kon zitten. Mijn motivatie was zo groot om weer terug te keren op mijn oude niveau".
 
 
De laatste etappe rond Guilin was nog even spannend. Oscar Onley, de nummer 11 in het klassement op 22 seconden, was mee geslopen in een vijfmans Belgisch getinte kopgroep die twee minuten voorsprong pakte. De teamgenoten van Milan Vader herstelden de situatie en op 45 km van de streep was de samensmelting een feit. Op dat moment kon leider Vader aan zijn triomftocht beginnen richting eindzege. Zijn jarige ploegmaat Olav Kooij (22) etaleerde zijn snelle benen en won de achtste rit in de massasprint met de tijd 3.34.50.  2. Juan Sebastian Molano  (UAE Team Emirates)   3. Ethan Hayter  (Ineos Grenadiers)    4. Arvid de Kleijn  (Tudor Pro Cycling)     5. Dusan Rajovic  (Bahrain Victorious)    
Zeeuwen: 31. Milan Vader     32. Tim van Dijke     88. Mick van Dijke op  24 sec.     89. Antwan Tolhoek op 24 sec.  (17 oktober 2023)
 
 


 
Milan Vader heeft in de Tour of Guangxi op de valreep van het wegseizoen een klinkende zege behaald in de World Tour. Hij realiseerde een verrassende dubbelslag. De 27 jarige Middelburger van Team Jumbo Visma won de koninginnenrit en werd na de vierde koersdag als nieuwe leider gehuldigd. Vader liet op de slotklim naar Mashan Nongla Scenic Spot met een indrukwekkende versnelling zijn opponenten achter zich. Alle tegenstanders in een uitgedund peloton, w.o. Tim Wellens, Matteo Jorgenson en Ethan Hayter, reed hij overtuigend en vol overgave uit het wiel. De Fransman Remy Rochas kwam nog dichtbij maar Vader hield knap stand en kwam met 2 seconden voorsprong als een verbaasde triomfator binnen. De klim naar de finish had een lengte van ruim drie kilometer met een gemiddelde stijging van 6,6 %. 
* Zeeuwen:  66. Antwan Tolhoek op 5.05     67. Tim van Dijke op 5.08    85. Mick van Dijke op 7.55
 
 
* Algemeen klassement:   1. Milan Vader       2. Remy Rochas op 6 sec.      3. Hugh Carthy op 14 sec.
 
 
De PZC had Vader na zijn zege aan de lijn: "Deze komt uit het hart. Het is lang onzeker geweest of ik ooit nog kon fietsen na de zware val in Baskenland in 2022. Misschien zou ik wel in een rolstoel terechtkomen. Omdat ik bijna twee weken in coma heb gelegen, is die onzekerheid deels aan mij voorbij gegaan.
 
 
Ik zeg altijd: ik heb het eigenlijk het makkelijkste gehad. Voor mijn ouders, mijn vriendin llse en mijn broertje Damy is die onzekerheid veel zwaarder geweest. Daarom heb ik veel aan hen gedacht. Eigenlijk heel de dag toen we als ploeg besloten om voor mij te rijden. Ik dacht vlak voor mijn demarrage: ik ga dit voor mijn familie doen. De laatste honderden meters dacht ik alleen nog: als ik maar ná de finish van mijn fiets val en niet vlak ervoor. Het zuur zat tot achter mijn oren.
 
 
Ik zit nu (zondagmiddag) nog vol in deze wedstrijd. Nu ik deze overwinning heb, wil ik ook het klassement winnen. Tijd om te feesten is er niet, maar deze pakken ze me niet meer af. Het roept heel veel op. Dan denk ik aan mijn vader die in het ziekenhuis in Bilbao aan mijn ziekenhuisbed stond toen ik in coma lag. Hopend dat het allemaal goed zou komen met zijn zoon. Dat is wel heftig".  
 
 
Ploegleider Maarten Wynants was ook opgetogen: "Ik ben sprakeloos. De winst van Olav Kooij was al een beetje onverwacht, maar deze misschien nog meer. We mikten met Milan op een plek in de top 10, aangezien hij niet helemaal fit aan de start stond. Het is dan erg mooi om hem hier te zien winnen, ook als je kijkt naar zijn harde val van vorig seizoen en het hele revalidatieproces. Milan kreeg een vrije rol vandaag en we hadden afgesproken dat hij de favorieten zou volgen en dat heeft hij op een fantastische manier gedaan". (15 oktober 2023)
 
 
 MILAN VADER OP 15 MINUTEN IN ITALIAANSE KLASSIEKER GRAN PIEMONTE

 
Bij de Italiaanse klassieker Gran Piemonte zegevierde Andrea Bagiolo in zijn thuisland na een wedstrijd van 3 uur en 20 minuten. De 24 jarige coureur van Soudal Quick Step won na een pittige finale de sprint van een viermans kopgroep. In het vrij korte traject van 152 km zaten wel 1780 hoogtemeters richting aankomstplaats Favria.
 
Uitslag:   1. Andrea Bagioli  (Soudal Quick Step / foto)   2. Marc Hirschi (UAE Team Emirates)   3. Alex Aranburu  (Movistar)    4. Filippo Ganna   (Ineos Grenadiers) op 11 sec.   5. Rui Costa  (Intermarche Circus Wanty) op 11 sec. Beste Nederlander:  43. Bauke Mollema op 3.30   128. Milan Vader op 14.59. 133 renners hebben de najaarsklassieker uitgereden.   (5 oktober 2023)


MILAN VADER SUCCESVOL IN SLOWAKIJE : EINDPODIUM & WINNAAR BERGTRUI

Middelburger Milan Vader kon in de Ronde van Slowakije zijn puike vorm omzetten in mooie resultaten. De 27 jarige coureur van Team Jumbo Visma nestelde zich op de derde plaats in de eindstand. Daarnaast pakte Vader in de openingsetappe de bergtrui, ontpopte zich als klimgeit en werd na de slotrit in Puchov als winnaar gehuldigd van het kom klassement.


Foto: De Zeeuw reed op de eerste dag naar zijn beste prestatie toen hij als vierde eindigde. Vader draaide mee in een veertien mans kopgroep met verder o.m. zijn landgenoten Koen Bouwman en Bart Lemmen. De aanvallers trapten naar een voorsprong van maximaal twee minuten. De aanvallers bleven echter niet bij elkaar. Remi Cavagna profiteerde van de verdeeldheid vooraan en koos voor een solo. De 28 jarige Fransman van Soudal Quick Step reed ruim 40 km alleen en ging na 172 km als solo winnaar over de finish. De overige rit noteringen van Vader waren 34 ste, 11 de, 22 ste en op de afsluitende zondag een zeventiende positie.De Belgische formatie Soudal Quick Step domineerde de hele meerdaagse met vijf ritzeges.   Eindklassement:   1. Remi Cavagna  (Soudal Quick Step)   18.28.30      2. Stefan Kung  (Groupama FDJ) op 2.16     3. Milan Vader  (Jumbo Visma) op 2.20    4. Mulu Kinfe Hailemichael  (Caja Rural Seguros RGA) op 2.20   5. Bart Lemmen  (Human Powered Health)   29. Timo de Jong  (Goes / VolkerWessels Cycling) op 5.57.  De jury rapporteerde 102 binnenkomers waaronder 14 Hollanders. 
 Bergklassement:  1. Vader met 16 punten voorsprong.
 
 Punten:  1. Tim Merlier 52 pnt.    6. Vader 29 pnt.
 
 Ploegen (18):    1. Soudal Quick Step      2. Team Jumbo Visma      3. Groupama FDJ.

 
Ploegleider Robert Wagner over de etappewedstrijd door Slowakije:  "We hebben ons hoofddoel behaald door op het eindpodium te finishen met Milan. Daarnaast is het mooi dat we zowel de bergtrui als de jongerentrui winnen. Dat hebben de mannen knap gedaan. Samenvattend hebben we ons in elke rit getoond en gestreden met onze jonge renners. Zij werden goed ondersteund door de ervaren mannen, wat onder meer resulteerde in een podiumplaats voor Colby in de tweede etappe. We kunnen tevreden huiswaarts keren".   (17 september 2023)
* Selectie Team Jumbo Visma in Ronde van Slowakije:
Milan Vader (Middelburg, 3de van links)      Koen Bouwman     Gijs Leemreize    Timo Roosen
Loe van Belle     Jesse Kramer     Colby Simmons.
* Ploegleider : Robert Wagner.MILAN VADER MIST WK MTB IN GLASGOW


De KNWU meldde de absentie van Milan Vader op dinsdag 8 augustus:
"Milan Vader mist WK Mountainbike door ziekte.
De 27-jarige nummer tien op de Olympische cross-country race in Tokio
zal helaas niet afreizen naar Glasgow.  Beterschap, Milan".    (8 augustus)RONDE VAN TSJECHIE : TOP 30 MILAN VADER IN EINDKLASSEMENT

Milan Vader kon een sterk optreden in de Ronde van Tsjechie bekronen met een top 30 positie in het algemeen klassement. Op de slotdag verbeterde de klimmer van Team Jumbo Visma nog 7 posities en eindigde op 14,5 minuut van de 22 jarige Duitse triomfator.
 
Eindstand:  1. Florian Lipowitz   (Bora hansgrohe)   16.32.10     2. Ben Zwiehoff   (Bora hansgrohe) op 2.20    3. Jakub Otruba  (ATT Investments) op 2.44    4. Kamiel Bonneu  (Team Flanders Baloise) op 2.45     5. Tijmen Graat  (Team Jumbo Visma) op 2.53   30. Milan Vader  (Team Jumbo Visma) op 14.26. De jurygroep van de UCI kon 97 coureurs in de rangschikking zetten.
 
> Puntenklassement:  1. Florian Lipowitz  61 pnt.     8. Milan Vader   18 pnt.
     > Ploegen (19):   1. Bora hansgrohe     2. Team Jumbo Visma.    (30 juli 2023)Bij de laatste etappe van Sumperk naar Sternberk kon thuisrijder Adam Toupalik (Elkov Kasper / foto) de hoofdprijs ophalen bij de huldiging. De 27 jarige Tsjech zegevierde na 176 km. met fors klimwerk en 4,5 uur koers. Milan Vader kwam op de kasseien als achtste binnen op 22 seconden. Provincie en ploeggenoot Tim van Dijke kreeg in de slotrit dnf achter zijn naam.   (30 juli 2023)In een zware bergetappe van Moravska naar Cervenohorske kwam Milan Vader als 33 ste aan op 8.19 van zijn winnende ploeggenoot Johannes Staune Mittet (foto). Het 21 jarige Noorse talent had na 161 km en ruim 4 uur koers 2 seconden voorsprong op zijn eerste concurrent Florian Lipowitz van Bora hansgrohe.   3. Rein Taaramae  (Intermarche Circus Wanty) op 10 sec.   4. Samuele Zoccarato  (Green Project Bardiani CSF Faizane) op 44 sec.   33. Milan Vader op 8.19. De 27 jarige Middelburger stijgt 32 plaatsen in het klassement naar de 37 ste positie.  De 22 jarige Duitse ritwinnaar Lipowitz blijft klassementsleider. (29 juli 2023)2de etappe van Olomoue naar Pustevny over 166 km. Winst voor de 22 jarige Duitser Florian Lipowitz (foto) van Bora hansgrohe met de tijdnotering 4.06.39.  2. Per Strand Hagenes  (Jumbo Visma) op 2 sec.    3. Anders Holland Johannessen  (Uno X) op 23 sec.   4. Adam Toupalik  (Elkov Kasper) op 25 sec.     5. Ben Zwiehoff  (Bora hansgrohe) op 25 sec. 70. Milan Vader op 5.36     (28 juli 2023)In de eerste etappe van Prostejov naar Unicov won Milan Vader een tussensprint. Met de behaalde bonificatie seconden staat de Middelburger nu vierde in het algemeen klassement op 7 seconden van leider Hamar Einhorn (foto).
Deze 25 jarige Israelische coureur van Israel Premier Tech sprintte ook naar ritwinst op de licht hellende finishstrook. 2. Milan Fretin (Team Flanders Baloise)  3. Luke Lamperti  (Trinity Racing)    4. Jonas Koch  (Bora hansgrohe)   5. Stian Fredheim  IUno X)   17. Milan Vader.  
Op de openingsdag van de Ronde van Tsjechie zaten in het eerste gedeelte van de rit veel hoogtemeters. Johannes Staune-Mittet (Jumbo Visma) en Matej Zahalka (Elkov Kasper) tekenden voor de vlucht van de dag maar het aanvalsduo kon geen beslissing forceren. Het peloton ging vervolgens in gesloten formatie richting aankomst.  (27 juli 2023)* Training Milan Vader in Zeeland -
april 2023 *

MOUNTAINBIKERS MILAN VADER & MATHIEU VAN DER POEL
ZOEKEN ROUTE RICHTING OLYMPISCHE SPELEN 2024 IN PARIJS.* Bron Wielerflits.nl 26 april 2023
VOLTA LIMBURG CLASSIC : MILAN VADER OP 14 MINUTEN - WINST KADEN GROVES

Foto: facebook. Vanaf de openingsfase werd hard gekoerst. Verschillende pogingen zagen er wel indrukwekkend uit maar een beslissing bleef vooralsnog achterwege. Met Nog 90 km te gaan reed een sterke kopgroep met Goesenaar Timo de Jong door de Limburgse heuvels. Bij de Bemelerberg was hun voorsprong al opgelopen naar zestig seconden.

Timo de Jong (VolkerWessels), Tim Marsman (Metec Solarwatt), Marien Bogerd (Allinq), Pascal Keup (Lotto-Kern Haus), Julian Borresch (Saris Rouvy Sauerland), Abram Stockman (TDT-Unibet), Meindert Weulink (ABLOC CT), Johannes Staune Mittet (Jumbo-Visma), Colby Simmons (Jumbo-Visma), Rune Herregodts (Intermarche-Circus-Wanty), Jacob Scott (Bolton Equities Black Spoke) en Kaden Groves (Alpecin-Deceuninck) draaiden hun kilometers maar hun voorsprong bleef beperkt. Later konden Eenkhoorn, van Gils en Menten van Lotto Dstny nog aansluiten vooraan.

De weersomstandigheden, wind, regen en kou, zorgden voor een enerverend koersverloop van de 48 ste editie. Op de klim van de Koning van Spanje reden vijf renners in de kopgroep. Nederlands kampioen Pascal Eenkhoorn, Maxim van Gils, Kaden Groves, Edgar Oscar Onley en Rune Herregodts klokten een verschil van 33 seconden op 50 km. van Eijsden. Timo de Jong was aangewezen op achtervolgen in de jagende groep.
In de spits ondernam Groves een solopoging maar kwam niet weg. Wel moest Onley toen afhaken vooraan maar de vier overlevers bleven een hoog tempo hanteren. Ook Herregodts kende moeilijke momenten, voelde zijn krachten afnemen en loste. Op 30 km. noteerde het kop trio een marge van  1.16.
Op de slotklim bij de doorkomst in Moerslag ging Groves in de aanval en Eenkhoorn moest eraf. Van Gils (23) en Groves (24) verzorgden de eindsprint op de kasseien in Eijsden.

Op het podium stonden drie nationaliteiten: de Australische sprintwinnaar Kaden Groves (foto boven), de Belg Maxim van Gils (2) en de Hollander Pascal Eenkhoorn als derde binnenkomer. Timo de Jong hield stand in een verbrokkelde achtervolgingsgroep. De Zeeuw kwam als achtste binnen op 3.14 van Groves. (1 april 2023)

Uitslag:   1. Kaden Groves   (Alpecin Deceuninck)   193 km.   4.57.18     2. Maxim van Gils  (Lotto Dstny)  z.t.     3. Pascal Eenkhoorn (Lotto Dstny) op 1.32    4. Rune Herregodts  (Intermarche Circus Wanty)  op 2.33     5. Milan Menten  (Lotto Dstny) op 3.15

Zeeuwen :  8. Timo de Jong op 3.18    34. Milan Vader op 14.08     36. Nick van der Lijke op 14.08    DNF: Thijs de Lange en Jochem Kerckhaert. 45 renners geklasseerd. (1 april 2023)COPPI E BARTALI : MILAN VADER IN TOP 25 EINDKLASSEMENT

Renners en ploegleiders van de Belgische formatie Soudal Quick Step
genoten van een dubbelslag op de laatste dag van de Coppi e Bartali.


In het eindklassement waren de mooiste bloemen voor de 23 jarige Zwitser Mauro Schmid (foto) van Soudal Quick Step. 2. James Shaw (EF Education EasyPost) op 16 sec.  3. Ben Healy  (EF Education EasyPost) op 22 sec.  4. Mark Padun  (EF Education EasyPost) op 1.07 5. Leo Hayter  (Ineos Grenadiers) op 1.19.  Eerste Nederlander: 11. Thijmen Graat (20 jaar) op 2.12.   21. Milan Vader op 4.58. De jury klasseerde 119 coureurs.  Ploegenklassement: 1.EF Education EasyPost   2. Team Jumbo Visma.  (25 maart 2023)

De Fransman Remi Cavagna (Soudal Quick Step) noteerde met een gemiddelde van 50.270 de snelste score in een tijdrit van 18,6 km rond Carpi. 2. Michael Hepburn  (Team Jayco Alula) op 18 sec.    3. Ben Healy  (EF Education EasyPost) op 19 sec.  4. Joel Suter  (Tudor Pro Cycling) op 26 sec.  5. Leo Hayter  (Ineos Grenadiers) op 27 sec. 50. Milan Vader op 1.55 met gemiddeld 46.275 km. (25 maart 2023)Bij de vierde rit verloor Milan Vader op de 28 ste plaats 2.15 en staat in het klassement 21 ste op 3.44. In Fiorano Modenesse was de winst na 159 km. golvende kilometers voor de 30 jarige Fransman Alexis Guerin van Bingoal WB. Na ruim 4 uur wedstrijd  kwam Mauro Schmid als tweede binnen op 3 sec. gevolgd door James Shaw in dezelfde tijdscore. Tijmen Graat (Jumbo Visma / foto) kreeg op de 12 de plaats de eervolle vermelding "Beste Hollander" op 17 seconden van de triomfator.  (24 maart 2023)In de derde klim etappe rond Forli was Milan Vader de beste Nederlander. Hij kwam na 3,5 uur koers als achtste binnen op 25 seconden van de 22 jarige Ierse ritwinnaar Ben Healy van EF Education EasyPost. In het klassement is Vader naar de achttiende positie gestegen met een marge van 1.26 op leider Mauro Schmid (Soudal Quick Step / foto). Bij de pittige omloop van 139 km. met volop hoogtemeters kwam Domenico Pozzovivo op de tweede plaats binnen en Mark Padun werd als derde geklokt.  (23 maart 2023)Milan Vader staat na de heuveletappe met pittige colletjes op de 24 ste plaats in het algemeen klassement op 1.26 van de Zwitserse leider Mauro Schmid (23) van Soudal Quick Step. Vader kwam in de rit van Riccione naar Longiano als 27 ste binnen op 1.14. De Amerikaanse dag winst ging naar Sean Quinn (EF Education Easypost / foto) die na 4 uur en 18 minuten zijn eerste profzege behaalde. 2. Mauro Schmid  z.t.   3. Walter Calzoni  (Q365 Pro Cycling)    4. James Shaw  (EF Education Easypost)  z.t.   5. Gianluca Brambilla (Q365 Pro Cycling) op 3 sec.  (22 maart 2023)In een heuvelrit tijdens de eerste dag van de Coppi e Bartal zegevierde een tijdrijder. De 27 jarige Fransman Remi Cavagna (foto) van Soudal Quick Step bekroonde een solo van 15 km met de overwinning in finishplaats Riccione. Zijn Zwitserse ploeggenoot Mauro Schmid zorgde als tweede binnenkomer op 32 seconden voor dubbel feest in de formatie van teambaas Patrick Lefevere. De Nederlander Rick Pluimers (22) uit Enter van de nieuwe ploeg Tudor Pro Cycling meldde zich in dezelfde tijd op de derde plaats.  4. Loe van Belle   (Jumbo Visma)  z.t.   5. Natnael Tesfatsion  (Trek Segafredo)  z.t.
In de vlucht van de dag die na 25 km tot stand kwam zaten vijf renners waaronder de 29 jarige Belg Lennert Teugels van Bingoal WB. Na de hergroepering zette Teugels nog even door maar toen Remi Cavagna vanuit de volggroep aansloot moest hij capituleren. De Franse 'specialist tegen de klok' hanteerde solo een hoog tempo en kon 40 jagers achter zich houden.
Milan Vader reed in de finale attent en sprintte in het eerste peloton naar de negende plaats op 32 seconden. De jury klasseerde 149 coureurs.   (21 maart 2023)* STRADE BIANCHE :  SOLOWINST THOMAS PIDCOCK.  TOP 35 MILAN VADER

Na de 17 de editie van de gravelrace Strade Bianche kreeg de Brit Thomas Pidcock (foto) veel complimenten en schouderklopjes. De 23 jarige topper van Ineos Grenadiers kon een krachtige en lange solo door Toscane verzilveren met de hoofdprijs. In finishplaats Siena noteerde het multi talent een voorsprong van 20 seconden op de achtervolgers. In de Italiaanse wereldbeker klassieker ging 63 km over grindwegen door elf sectoren.
De vlucht van de dag werd dapper ingevuld door Sven Erik Bystrom (Intermarche-Circus-Wanty), Alessandro De Marchi (Israel Premier Tech) en Ivan Romeo van Movistar. Het aanvalstrio pakte zeven minuten maar rond halfkoers verdween ze uit beeld.
 
De finale was voor de ontketende Tom Pidcock. Hij liet alle metgezellen achter zich in een afdaling en reed in een prachtige stijl naar een mooie voorsprong. Toen het verschil met de jagers steeds minder werd deed Pidcock een beroep op zijn reserves. Deze instelling leverde topsucces op want de taaie achtervolgers gaven zich over en zagen Pidcock weer verder wegrijden. Niemand kon in het wiel komen van de indrukwekkende solist.

Uitslag:  1. Thomas Pidcock   (Ineos Grenadiers)  4.31.41     2. Valentin Madouas  (Groupama FDJ) op 20 sec.    3. Tiesj Benoot   (Jumbo Visma)  op 22 sec.     4. Rui Costa  (Intermarche Wanty Gobert) op 23 sec.   5. Attila Valter   (Jumbo Visma) op 23 sec.* Foto : Sporza TV : Jumbo Visma op jacht naar de vluchters.
 
Milan Vader kwam als 34 ste binnen op ruim twee minuten van de triomfator. Met deze score was de Middelburger de tweede Nederlander achter Mathieu van der Poel (Alpecin Deceuninck) op de 14 de plaats. De UCI jury rapporteerde 128 finishers.  (4 maart 2023)
* TWEE PLOEGGENOTEN MILAN VADER WINNEN IN BELGISCHE OPENINGSWEEKEND

Foto: Edwin van Immerseel.   Milan Vader (Jumbo Visma) zag dat het uitgekiende aanvalsplan van zijn ploeg topsucces opleverde in twee Belgische klassiekers. De geel-zwarte brigade van teambaas Richard Plugge koerste in de Omloop Het Nieuwsblad vanaf de startfase heel attent en nam telkens het heft in handen. In de laatste heuvels rond Geraardsbergen en de Bosberg pakte de 30 jarige Dylan van Baarle het initiatief en reed met een indrukwekkende solo naar de zegebloemen.Foto: Edwin van Immerseel.   De vroege vlucht werd ingevuld door 7 renners die zeven minuten voorsprong scoorden maar toch vrij snel werden ingelopen. Tim van Dijke (foto) zat rond half koers in een veertienmans kopgroep met daarin zes renners van Jumbo Visma. Naarmate de wedstrijd vorderde moest van Dijke een grotere achterstand incasseren. De Bevelander had wel kunnen werken voor zijn ploegmaats en beleefde een mooie topkoers waarin hij de impact van alle heuvels kon voelen. Belangrijk in zijn groeiproces richting toekomst.
Uitslag Omloop Nieuwsblad:   1. Dylan van Baarle   (Jumbo Visma)  207 km   4.54.49     2. Arnaud de Lie   (Lotto Dstny) op 20 sec.    3. Christophe Laporte (Jumbo Visma)  z.t.    114. Tim van Dijke op 12.22.  Geklasseerd: 125 renners.

Een dag later was Team Jumbo Visma weer dominant op Belgische bodem. In Kuurne – Brussel – Kuurne, zonder Zeeuwen, ontsnapte Tiesj Benoot in de slotfase uit een vijfmans kopgroep. De Belg kon na lang blessureleed in 2022 weer eens scoren en verzilverde zijn solo met de overwinning. Zijn teamgenoot Nathan van Hooydonck werd tweede gevolgd door Matej Mohoric van Bahrain Victorious.  (27 februari 2023)
* TOP 40 MILAN VADER IN VOLTA ALGARVE

Bij de vijfdaagse Volta Algarve werd de Colombiaan Daniel Felipe Martinez van Ineos Grenadiers als eindwinnaar gehuldigd. De 26 jarige klimspecialist moest voor zijn zege ruim 20 uur koersen door het zuiden van Portugal. Zijn ploeggenoot Filippo Ganna kwam op de tweede plaats maar 2 seconden tekort. De jonge Belg Ilan Van Wilder (Soudal Quick Step) moest als derde man 15 seconden toestaan op de triomfator.  4. Tobias Foss (Jumbo Visma) op 22 sec.    5. Stefan Kung   (Groupama FDJ) op 26 sec. De 36 jarige routinier Bauke Mollema  (Trek Segafredo / foto) noteerde als beste Hollander de achtste plaats op 49 sec.    

Zeeuwse renners:
33. Milan Vader op 7.18    
Etappe resultaten:  20, 35, 32, 32 en 81.    
54. Tim van Dijke op 22.43.

Ploegen (25):  
1. Ineos Grenadiers   2. BORA hansgrohe   3. Intermarche Wanty Gobert    11. Team Jumbo Visma.    (19 februari 2023)
 


* MILAN VADER IN TOUR DOWN UNDER 2023:

* VAL IN FINALE SLOTETAPPE.     TOP 25 IN EINDKLASSEMENT.


Voor Milan Vader zat in de Tour Down Under het venijn in de staart.
Tijdens de finale van de slotetappe ging de Zeeuw onderuit
en verspeelde kostbare seconden die hij niet meer kon goedmaken richting finish.

Vader (26) kon zijn sterke koersweek dus niet bekronen met een topklassering in het eindklassement.
In de koninginnenrit van Unley naar Mount Lofty reden in eerste instantie 13 renners in de spits waaronder Timo Roosen, ploegmaat van Vader. Na een nieuw gevormde negenmans kopgroep noteerden de volgers op 8 km van de streep de onvermijdelijke samensmelting.
 
De slotfase werd ingevuld door een uitgedund peloton met vrijwel alle favorieten. Mede dankzij goed ploegwerk zat Vader op de voorposten van het peloton. Op ongeveer 2 km van de aankomst sloeg het noodlot toe voor Vader. Na zijn tuimeling verdween de spits van de koers uit het zicht van de onfortuinlijke Zeeuw. Vooraan zorgden Simon Yates, Jay Vine en Ben OConnor voor een tempoversnelling en na 112 km kwam de dagzege op de erelijst van Yates.


Ploegleider Addy Engels (foto) over deze domper:  "Heel jammer. Het zag er allemaal goed uit. De jongens deden het super en ondersteunden Milan tot het allerlaatste moment. Ik had echt het idee dat hij de benen had om zich de top tien in te rijden, maar helaas hielp die ongelukkige val zijn klassement om zeep. Milan zat in het wiel van Yates. Die maakte een move om aan te gaan, maar daardoor ging Milan over zijn achterwiel. Dat is pech. Op een paar kleine wondjes na lijkt de fysieke schade mee te vallen. Na alles wat Vader heeft meegemaakt mag hij heel trots zijn op wat hij hier heeft laten zien. Hij heeft de bevestiging gekregen dat hij fysiek kan wat hij kan, al uit zich dat nu niet in een uitslag".


Eindklassement Tour Down Under 2023:
Winst voor de 27 jarige Australier Jay Vine (foto) van UAE Team Emirates)  16.07.41     
2. Simon Yates op 11 sec.     3. Pello Bilbao op 27 sec.     4. Magnus Sheffield op 57 sec.      5. Mauro Schmid op 58 sec.    

Zeeuwse renners:    25. Milan Vader op 2.46       Klasseringen:  51, 92, 37, 8, 16 en 43.     
66. Tim van Dijke op 15.04.    

Ploegenklassement met 20 teams:   
1. UAE Team Emirates       16. Team Jumbo Visma.     (22 januari 2023)

Adelaide : Criterium Schwalbe Classic met 134 deelnemers.
1. Caleb Ewan    (Australie / foto)     52 km.   1.02.35
2. Jordi Meeus   Bora hansgrohe
3. Kaden Groves    Alpecin Deceuninck
16. Milan Vader     Team Jumbo Visma
(14 januari 2023)

* MOOIE RENTREE MILAN VADER IN CRO RACE 2022

Voor zijn toch wel snelle rentree in het wielerpeloton ging Milan Vader in september 2022 naar de Kroatische etappewedstrijd CRO Race. Met de klasseringen 77, 35, 126, 27, 70 en 38 noteerde de helemaal herstelde Zeeuw de 70 ste plaats op 36 minuten van eindwinnaar Matej Mohoric (Bahrain Victorious). Na het uitrijden van de CRO race ging Vader met een goed gevoel de voor renners stille winter in. (oktober 2022)

 
* ZWARE VAL MILAN VADER IN RONDE VAN HET BASKENLAND 2022

Milan Vader moest in zijn debuutjaar 2022 bij Jumbo Visma een zware tegenvaller incasseren. In de vijfde etappe van de Ronde van Baskenland van Zamudio naar Mallabia kwam de Middelburger hard ten val. De 26-jarige renner van Team Jumbo Visma duikelde in een afdaling over de vangrail heen. In het ziekenhuis in Bilbao moesten de artsen voor zijn leven vechten maar Vader was vrij snel in stabiele toestand. De medici rapporteerden breuken aan ruggenwervels, sleutelbeen en schouderblad.
Vader reed In Baskenland in dienst van kopman Primoz Roglic. De onfortuinlijke Zeeuw stond na de vierde etappe op de 32 ste plaats in het algemeen klassement.  (april 2022).


* TOP 50 IN GRAVELKLASSIEKER STRADE BIANCHE

Strade Bianche 2022:   winst voor de 23 jarige topper Tadej Pogacar (UAE Team Emirates). De Sloveen (foto) had na 184 km de tijdscore 4.47.49.  2. Alejandro Valverde (Movistar) op 37 sec.    3. Kasper Asgreen   (Quick Step Alpha Vinyl Team) op 46 sec.    4. Attila Valter  (Groupama FDJ) op 1.07     5. Pello Bilbao  (Bahrain Victorious) op 1.09.  Eerste Nederlander:  39. Joris Nieuwenhuis  (Team DSM) op 8.14    50. Milan Vader  (Jumbo Visma) op 8.23. De UCI jury rapporteerde 87 binnenkomers in Siena.    (maart 2022)* MILAN VADER (MIDDELBURG) T.M. 2024 BIJ TEAM JUMBO VISMA
 
Team Jumbo Visma ziet brede kansen voor Milan Vader in de professionele wegploeg van de Nederlandse topformatie.


Sportief directeur Merijn Zeeman (foto) is dan ook blij met de komst van de Zeeuw. "Het is een mooi project en al een mooi traject geweest. Milan wordt al jarenlang begeleid door Tim Heemskerk, 1 van onze performance coaches. Daarom zijn we ook intensiever in contact geraakt. Hij is met ons mee geweest op trainingskamp en heeft een aantal fysieke testen en persoonlijkheidstesten gedaan. We hebben hem echt goed leren kennen. We zien heel veel potentie in hem. Hij is fysiek buitengewoon getalenteerd. Hij is technisch gezien heel goed op de fiets. Ook zijn persoonlijkheid spreekt ons heel erg aan. Milan is iemand die heel veel bereidheid heeft om in zichzelf te investeren en goed kan samenwerken.

Tot en met het middengebergte, daar denken we dat zijn kwaliteiten liggen. Hij is explosief bergop. In zo’n wedstrijdprogramma willen we hem dingen gaan leren. Hoe snel pakt hij het op, het rijden in een world tour peloton. Dat is iets dat we echt nog moeten gaan zien. Daarbij gaan we ook de World Cup-kalender van het mountainbiken bekijken en de kampioenschappen die daarbij horen. En hoe we daar een goede afwisseling in gaan vinden.”


Vader ziet een mooie wielertoekomst voor zich:  "Het is gaaf om voor Team Jumbo-Visma te mogen rijden. Het is in mijn ogen het toonaangevende team van dit moment. Het is leuk dat het een Nederlandse ploeg is. Daardoor voelt het een beetje als thuiskomen. Koersen op de weg is relatief nieuw voor mij. Vroeger heb ik wel op de weg gekoerst, maar niet heel veel.

Het team heeft veel kennis en ervaring in huis, dus dat gaat goed komen. Ik vind het mooi dat bij Team Jumbo-Visma alles is gericht op performance. Ik verwacht er veel en snel te kunnen leren en me er goed te ontwikkelen als atleet. Een groot doel worden de Olympische Spelen in Parijs in 2024. Ik hoop daar op de mountainbike een medaille te pakken. Team Jumbo-Visma is de perfecte optie om mij daarbij te helpen".    (september 2021)

Terug naar de inhoud