* Historie Varia - Zeeland op de Fiets

* Z E E L A N D OP DE FIETS *
Ga naar de inhoud
* Wielrennen Historie Varia.           * Tips & Foto's :  info@zeelandopdefiets.nl

* KNWU CRITERIUMS IN ZIERIKZEE VANAF 1967 - SLOTKOERS AUGUSTUS 2019

De Ronde van Zierikzee ontbrak in 2022 voor het derde jaar op de wielerkalender en kwam vervolgens niet meer terug. Volgens de Stichting Wielersport Zierikzee lag de oorzaak niet bij de corona pandemie. De organisatie concludeerde namelijk dat in Zeeland steeds minder renners interesse toonden voor KNWU criteriums en zag de bui al hangen voor de wedstrijd in Zierikzee.

De eerste Ronde van Zierikzee werd verreden op 20 juli 1967. Sjef van de Burgh won de Duivelandse koers met Cees van Dorst en Bart Solaro eveneens in de top 3.


 23 augustus 2013     30 ste editie    1. Michel Stroosnijder  (Kruiningen)     
2. Ronald Roos (B)      3. Marco Brus. Podium laatste KNWU criterium elite/beloften op 23 augustus 2019:    
1.Tom Vermeer   (Maastricht)      2. Lars Oreel   (Goes)        3. Antonie van Noppen   (Ridderkerk)
* WESTRATE VERPAKKINGEN (MIDDELBURG)
SPONSORDE T.M. 2019 PROF WIELER TEAM ROOMPOT VAKANTIES


De Middelburgse onderneming Westrate, de veelzijdige specialist, was enkele jaren sponsor van de Nederlandse profwielerploeg Roompot Vakanties.
Bij Weststrate vertelden ze in 2009 heel erg van fietsen te houden. "We zijn al heel wat jaren verbonden aan de wielerploeg team Roompot. Ook in het nieuwe jaar zullen we weer te zien zijn op het shirt van de profs van team Roompot - Charles Cycling Team. In 2019 is onze vertrouwde 'W' weer op achterzakken van alle renners te zien".
De ploeg voor het slotseizoen 2019 werd voorgesteld tijdens de wielerzesdaagse in sportpaleis Ahoy te Rotterdam. De bijna 9000 toeschouwers konden in de Maasstad de renners en de nieuwe tenues van de Nederlands-Belgische ploeg goed bekijken. Het Weststrate logo stond vanaf de volle tribunes mooi in de schijnwerpers.
De Zeeuwse presentie bij Roompot Charles stond in 2019 op naam van Nick van der Lijke. Daarnaast koersten o.m. Lars Boom, Maurits Lammertink, Elmar Reinders, Pieter Weening en Jan-Willem van Schip in het oranje-zwart tenue van de Hollandse ploeg. De managers functie werd ingevuld door Rotterdammer Michael Zijlaard. Het logo van Team Roompot met sponsor Weststrate was vaak op tv te zien tijdens klassiekers en etappewedstrijden.  

* PROFTOPPER TADEJ POGACAR REED IN 2018 ZLM TOUR
MET DE ZEEUWEN TIMO DE JONG, LARS OREEL EN WESLEY MOL

De huidige proftopper Tadej Pogacar reed zijn eerste Nederlandse wedstrijd in Zeeland op 14 april 2018. De Sloveen startte op 19 jarige leeftijd in de ZLM Tour die toen was opgenomen in de Nations Cup U23. Pogacar eindigde na 178 km. in de middenmoot op de 28 ste plaats in het teamshirt van de continentale formatie Ljubljana Gusto Xaurum.
Pogacar reageerde bij de NOS op zijn debuut door Zeeland in 2018: "Het was erg saai. Er stond die dag geen wind en het was alleen maar vlak".

De wedstrijd in 2018 met start en finish in Goes leverde na bijna 4 uur koers winst op voor Matteo Moschetti (Polartec Kometa). De Belg Sasha Weemaes werd tweede gevolgd door de Duitser Max Kanter van Development Team Sunweb.
Tadej Pogacar begon in 2017 als prof bij ROG - Ljubljana Continental. Na zijn debuutjaar koerste hij in 2018 voor Continental Team Ljubljanna Gusto Xaurum.  In 2019 ging Pogacar als toptalent naar de World Tour formatie UAE Team Emirates. Zijn contract loopt t.m. 2027.  
* VAN AMATEURRONDE MIDDEN ZEELAND (1959) NAAR PROFKOERS TACX PRO CLASSIC VAN 2017-2019

* Foto : Beeldbank Zeeland:
Ploegentijdrit in 1965 vanaf de Markt in Middelburg over Walcheren.


Op 18 juli 1959 werd de eerste Ronde van Midden-Zeeland verreden.
Tussen de start en finish, beiden in Goes, legden de renners 200 km af over Zuid-Beveland en Walcheren.
Scherprechter in dat eerste jaar was de Kattendijksedijk tussen Wemeldinge en Goes.
De 21-jarige Miel Verstraeten uit Eede werd de Zeeuwse winnaar van deze eerste editie.

In 1965 werd vanuit Middelburg Centrum een ploegentijdrit verreden over Walcheren.  
Tussen 1998 en 2015 waren er enkele naam- en parcourswisselingen
maar van 2017 t.m. 2019 was de Ronde van Midden-Zeeland weer (tijdelijk) terug
bij haar roots onder de naam van de nieuwe hoofdsponsor Tacx.De UCI profklassieker Tacx Pro Classic Zeeland stond vanaf 2017 drie keer op het programma
met de start in Middelburg Centrum en de finish op Neeltje Jans.

* Lees meer op de speciale pagina "Van de Ronde van Midden Zeeland tot de Tacx Pro Classic".
* SLOTKOERS ZEEUWSE PROF MARCO MINNAARD IN 2019 DOOR THUISPROVINCIE
VAN MIDDELBURG NAAR NEELTJE JANS.
* Doorkomst in  centrum Oostkapelle met Marco Minnaard (links vooraan met witte schoenen) *

Voor Marco Minnaard was de Tacx Pro Classic op 12 oktober 2019,
zijn laatste wedstrijd in het profpeloton.

Na zes kontrakt jaren bij het Belgische Wanty Gobert
koos de Bevelander voor overname van het familiebedrijf Nutswerk in Kapelle.* Minnaard met zijn ouders bij Tour de France *

Onder barre weersomstandigheden streden de renners om de hoogste eer over een afwisselend parcours vanaf Middelburg. Het peloton kwam o.m. over de pittige Kattendijksedijk en ging via kronkelende bloemdijken naar de Zeelandbrug. Via Schouwen Duiveland werd Neeltje Jans bereikt. Na ruim 200 kilometer door Zeeland speelde de finale van de Tacx Pro Classic zich af op de Stormvloedkering.Marco Minnaard was in zijn afscheidskoers de beste Zeeuw op de 54 ste plaats
met een verschil van 46 seconden op sprintwinnaar Dylan Groenewegen van Jumbo Visma.

* TOUR DE FRANCE : ANTWAN TOLHOEK & MARCO MINNAARD IN 2018 LAATSTE ZEEUWEN

* Foto vlnr: Minnaard, ouders Tolhoek en Antwan tijdens Tour 2018 *

* De laatste Zeeuwse vertegenwoordigers in het Tour peloton waren in 2018
de Bevelandse streekgenoten Antwan Tolhoek en Marco Minnaard.

* Op zondag 29 juli werd in hartje Parijs de Brit Geraint Thomas als eindwinnaar gehuldigd. De in Cardiff geboren coureur van Team Sky kreeg de gele trui en koerste hiervoor ruim 83 uur door het Franse land.

* Tom Dumoulin (Tean Sunweb) leverde een sterke prestatie. De Limburger had op de tweede plaats maar 1.51 achterstand. Chris Froome (Team Sky) moest genoegen nemen met de derde positie met een marge van 2.24 op zijn winnende ploeggenoot.

* Antwan Tolhoek (Yerseke / Team Lotto NL Jumbo) werd 37 ste op 1.39.01. In het jongerenklassement eindigde de Bevelander op de zesde plaats achter de witte trui van Pierre Latour.

* Marco Minnaard (Wemeldinge / Wanty Groupe Gobert) noteerde de 64 ste positie met een verschil van 2.20.31 op Thomas. In de eind rangschikking stonden 13 Nederlanders.    

* De Ronde van Frankrijk was drie keer te gast in Zeeland.
In 1958 (Zeeuws Vlaanderen), 2010 (doorkomst Neeltje Jans) en in 2015 de etappe Utrecht - Zeeland / Stormvloedkering.  

* BEVELANDER RICO VAN DAMME
 WINT IN 2018 LAATSTE TMZ RONDE VAN ARNEMUIDEN

In Arnemuiden werden vier criteriums verreden onder de organisatievlag van de KNWU en TMZ.
Op 13 mei 1970 triomfeerde Jan Tiethof in een wedstrijd die was opgenomen in de nationale amateur wielercompetitie. Piet Kleine kwam als tweede binnen en Gerrit de Wit werd derde in het vissersdorp.
Rico van Damme (archieffoto) uit Yerseke won de laatste TMZ Ronde van Arnemuiden 16 juni 2018. De Bevelander versloeg in de sprint Middelburger Milan Vader (2) en Brabander Stefan Laurijssen (3).

* LAATSTE KOERS PROFRENNER BRAM TANKINK IN 2018 STARTTE IN MIDDELBURG.
* TACX PRO CLASSIC VAN ZEEUWSE HOOFDSTAD NAAR NEELTJE JANS.
* Laatste startblad in Middelburg in oktober 2018 *

Foto's: Organisatie. De klassieker Tacx Pro Classic op 13 oktober 2018 van Middelburg naar Neeltje Jans was de laatste wedstrijd van profrenner Bram Tankink. Voor de 39 jarige renner uit Haaksbergen een afscheid na 18 jaar in het beroepspeloton met mooie zeges op de erelijst.
Peter Schulting (31) won verrassend de afscheidswedstrijd van Bram Tankink na een wedstrijd van 4,5 uur. De 31 jarige renner uit het continentale team Monkey Town versloeg zijn drie medevluchters in een echte millimeter sprint op Neeltje Jans. De Belg Dries de Bondt werd tweede gevolgd door zijn landgenoot Jerome Baugnies. Slechts 52 coureurs haalden de finish, Tankink werd niet geklasseerd (dnf) in zijn slotkoers.

* Passage Stormvloedkering, Tankink links *
Bram Tankink in oktober 2018 over zijn situatie: "Het lichaam wil echt niet meer. Zes maanden geleden heeft mijn lichaam gezegd: ik stop ermee. Ik heb geprobeerd mezelf weer in gang te trekken, maar het was gewoon op. Ik heb zes maanden geleden weer een kleine gekregen, dus ik hoop dat mijn talent daar gebleven is, dat ik het heb doorgegeven". Op Twitter reageerde zijn ploeg Lotto NL - Jumbo op het vertrek van de routinier : "Hij is een onvervangbaar lid van het team. Een rolmodel, een superknecht, een motivator, wegkapitein en heel veel meer". (2018)
* TOPSPRINTER MARK CAVENDISH IN 2010 & 2015 MET TOUR DE FRANCE IN ZEELAND

* Foto: Zeeland op de Fiets / Lennard Andriesse.    Cavendish in 2de positie op Neeltje Jans 5 juli 2015 *

Mark Cavendish flitste 3 juli 2024 naar zijn 35 ste triomf in de Tour de France en staat bij het aantal etappezeges op de eerste plaats in het klassement. De 39 jarige Brit van de World Tour formatie Astana Qazaqstan Team versloeg n Saint Vulbas de hele meute in een prachtige en faire eindsprint waarbij ervaring een belangrijke rol speelde.

Fiets Historie Zeeland :  Cavendish kwam met de Tour de France twee keer in Zeeland.
* Op 4 juli 2010 eindigde hij in het sponsorshirt van Team HTC Columbia op de 175 ste plaats in het peloton op 2.37 van winnaar Alessandro Petacchi (Lampre Farnese Vini).
Het traject van 223 km. voerde vanaf Rotterdam via Schouwen Duiveland en de Bevelanden naar Brussel.

* In 2015 was de Brit weer present in het Zeeuwse wielerland. Op 5 juli sprintte Cavendish (Etixx Quick Step) naar de vierde plaats in de Tour etappe van Utrecht naar Neeltje Jans. Andre Greipel van Lotto Soudal was de snelste in de massasprint met 195 deelnemers na 166 km over Nederlandse wegen.   2. Peter Sagan    3. Fabian Cancellara.

* EERSTE JEUGD STER ZEEUWSCHE EILANDEN 9 MEI 2015 IN KOUDEKERKE
MET OLAV KOOIJ - IN 2024 PROF BIJ VISMA | LEASE A BIKE.

 

 
 
 
* WINST RENZO MORETTI (MIDDELBURG) EN OLAV KOOIJ (NUMANSDORP)

 
* Uitslagen knwu :  1 ste Jeugd Ster Zeeuwsche Eilanden 9 mei 2015 in Koudekerke *
 
 
Nieuwelingen meisjes:  1. Lotte Rotman    Kontich (B)      2. Quinty van de Guchte   Driewegen.
 
 
Junioren vrouwen:  1. Lenny Druyts   Wilrijk (B)    7. Celesta op den Brouw    Sint-Maartensdijk.
 
 
 
 Nieuwelingen jongens:   1. Tom Peters   Thorn    
 2. Pepijn Hillemans  Middelburg   (foto Facebook)      7. Lars Oreel   Goes
 
 
Junioren jongens:   
1. Jorn Volkers   Barendrecht     8. Jens Voet   Heinkenszand      9. Michael Hazen    SHeerenhoek.
 
 
 * Jeugd:
 
cat 1:  Dico van Os   Berkel Rodenrijs
 
 
 cat 2:  Renzo Moretti     Middelburg   (foto Facebook)
 
 cat 3:  Ryan de Bruijn   Bergen op Zoom
 
 cat 4:  Casper Noorloos   Kaatheuvel
 
 cat 5:  Lotte Jansen     Dordrecht
 
 cat 6:  
1. Boris Roomers  Rozenburg      2. Jurgen Mesu  Middelburg      12. Flavio Moretti   Middelburg
 
 cat 7:   1. Olav Kooij    Numansdorp        13. Hidde Greijdanus   Dishoek / Walcheren.  

* IN 2012 MEMORIAL OUD PROF JOS VAN DER VLEUTEN IN NIEUW EN SINT JOOSLAND


Op 11 augustus 2012 stond in Nieuw en Sint Joosland
voor de eerste keer de Memorial Jos van der Vleuten op de Zeeuwse wielerkalender.


De oud beroepsrenner woonde in het dorp met zijn vrouw Tanja van de Plasse. v.d.Vleuten, in 2011 plotseling overleden, koerste van 1965 tot 1973 in het sponsorshirt van o.m. Televizier Batavus, Willem II Gazelle en Goudsmit Hoff / foto). De geboren Brabander won drie etappes in de Ronde van Spanje en behaalde talrijke ereplaatsen in klassiekers, etappewedstrijden en criteriums.
* Podium eerste Memorial Jos v.d. Vleuten 2012 *   
A Amateurs:     1. Dennis Raadtgever         2. Johnny van der Klooster       3. Christian de Meijer.
* ZEEUWSE PROFRENNERS IN BEELD BIJ
FOTOTENTOONSTELLING "DE WIND BESLIST" IN 2012
*  Bron : PZC  2012  *

* PETER MOL WINT CRITERIUM IN BIGGEKERKE IN 1999

Peter Mol  (Kapelle) won het amateur criterium in Biggekerke op 21 augustus 1999.
Bij de huldiging stonden Johnny v.d. Klooster (2 / Lewedorp)
en Brabander Rudy van Vlimmeren (3) naast de Bevelandse triomfator.

* ROBERT DE POEL WINT 12 SEPTEMBER 1993 DELTA TOER ZEELAND* RONDE VAN VLISSINGEN : SLOTRACE IN 1992 VOOR BRABANDER ANTON TAK

 
In Vlissingen werd in 1936 voor de eerste keer een amateur criterium georganiseerd. Theo Hopstaken mocht de zegebloemen ophalen bij de huldiging.  J. de Hoogh (2) en C. Weys (3) stonden naast de winnaar.
 
Artikel PZC:  Op 11 april 1992 stond het Vlissingse KNWU slotcriterium op de affiche met Brabander Anton Tak als triomfator gevolgd door Sylvester Aarts en Davy Dubbeldam.
* Talentvolle Amateur Wielrenner ARJAN DEN RIDDER (Arnemuiden / foto)
op 19 jarige leeftijd na hartstilstand overleden op 29 mei 1989 ** 7 KNWU CRITERIUMS IN KOUDEKERKE : MARIO VAN VLIMMEREN WINT 1STE EDITIE 1980

In Koudekerke won Brabander Mario van Vlimmeren (foto) op 5 juli 1980 de eerste editie van het amateur criterium. Bij de huldiging stond hij naast de Zeeuwen Ad Polak (2) en Martin Stroosnijder (3).


Mario van Vlimmeren reed van 1981 tot 1986 bij de profteams HB Alarmsystemen, Elro Snacks en Transvemij van Schilt. De laatste zegebloemen in Koudekerke waren 15 augustus 1992 voor Francois Franse (foto) uit Kwadendamme. Tussen 1981 en 1985 waren er geen koersen in het Walcherse toeristendorp.
* IN DE JAREN 70 RONDE VAN SHEER ABTSKERKE VOOR TRIMMERS EN VOLKSKOERSERS
 
 * Op 14 juli in de jaren 70 organiseerden renners Henk de Jong en Hans Harinck
 de eerste ronde voor Trimmers en Volkskoersers *

* 'MIDDELBURGSE WIELERCOMITE' TIMMERT AAN DE WEG IN 1969 / 1970  

* ORGANISATIE BENEFIET KOERS VOOR PROF KEES RENTMEESTER.


* Bron : PZC    29 juli 1970 *
* ZEEUWEN JAAP HUISSOON (KOP) EN PIET RENTMEESTER (NAAST PERSWAGEN) IN 1960

* ZEEUWSE NIEUWELINGEN EN VROUWEN
BIJ AFWACHTINGSWEDSTRIJDEN RONDE MIDDEN ZEELAND 1959

 
Bij de eerste Ronde van Midden Zeeland op 18 juli 1959 werden in Goes afwachtingswedstrijden georganiseerd.
 
Op de Bergweg stond koersen gepland voor Nieuwelingen en Vrouwen.
 
* Nieuwelingen: J.Jansen uit Delft zegevierde na 1 uur en 45 minuten. J. Verburg (Kortgene) kwam als tweede binnen.
 
P. Hillebrand (Sint Laurens) werd vijfde en Ralph Overweel uit Middelburg kwam als zesde binnen.    
* In de vrouwengroep was er een vijfde plaats voor Verhelst uit Axel na de Belgische winnares Denise Bral.
* DRUKTE BIJ RONDE VAN YZENDIJKE 1939


* BAANWEDSTRIJDEN IN TERNEUZEN OP 25 AUGUSTUS 1935 MET TOPPER KEES PELLENAARS
* WIELERHISTORIE MIDDELBURG 5 AUGUSTUS 1934:
 
* GRASBAAN WIELRENNEN MET WINNAAR VAN DEN BERG UIT VLISSINGEN
* 8 OKTOBER 1933 WEGWEDSTRIJD MIDDELBURG - VEERE
* 8 oktober 1933        * Wegwedstrijd Middelburg - Veere.
* Winnaar:  J. de Smidt   Middelburg.
(Bron: Krantenbank Zeeland)
* EERSTE ZEEUWSE WIELER - WEGWEDSTRIJD IN HULST IN 1926

Bron : Sjaak den Herder  (Middelburg)
In het Zeeuwse sportarchief staat ruime informatie over de groei van de wielersport vanaf de twintiger jaren.

In Zeeland had Hulst de primeur van de eerste wegkoers. Op 31 augustus 1926 zegevierde Roger de Heer. De Belgische coureur versloeg zijn landgenoten De Meijer en Clapdorp. Het rennersveld bestond hoofdzakelijk uit Belgen.
In Hulst stonden ook enkele renners uit Zeeland aan de start.

Op 4 september 1927 vond de tweede editie plaats met 39 inschrijvingen. De Grote Prijs Hulst over 108 km. werd verreden rond de stad. Op het ronde bord stonden 6 omlopen van 18 km. De zegebloemen waren voor Odiel van Hevel (B)   2. Maurice Raes (B)   3. Frans Bonduel (B). Edmond Picavet zorgde met de negentiende plaats voor een Nederlandse top 20 klassering.

Op 5 september 1927 werd de wegwedstrijd Sas van Gent - Brussel - Sas van Gent georganiseerd met aankomst op de wielerbaan. De Belg Karel van Hassel was de rapste.  2. Leoplold Boone    3. Henri Demeyer. Een compleet Belgisch podium in Zeeland.

Op 31 augustus 1928 werd de GP Hulst gewonnen door Hector Marquinie voor Verstaeten en Deroeck.
In augustus 1931 was er weer koers in Hulst. De top 3 bestond uit Belgen:  
1. Cesar Bogaert   2. Constan Dyzers   3. Aime Dossche.
Er mochten toen alleen met toestemming van de overheid
wedstrijden op de weg geprogrammeerd worden.     
* 27 JULI 1924 OPENING WIELERBAAN GRENSSTRIJDERS / DE PISTE IN
ZEEUWS VLAAMSE KAPELLEBRUG  -  OPEN T.M. 1948

* ZEEUWSE WIELERVERENIGINGEN VANAF 1896


Terug naar de inhoud