* Guillaume de Punder - Zeeland op de Fiets

* Z E E L A N D OP DE FIETS *
Ga naar de inhoud
* Podium Oud Renners > Guillaume de Punder (Biezelinge).
DE 48 JARIGE GUILLAUME DE PUNDER WOONT IN BIEZELINGE
EN REED VANAF 1988 BIJ DE NIEUWELINGEN - JUNIOREN & AMATEURS.


Guillaume, met welk gevoel kijk je terug op je wielerjaren:
= Ik heb een heel leuk en goed gevoel overgehouden aan mijn wielerjaren. Ik kon veel ontdekken en heb er veel van geleerd.  Daarnaast ontstonden er vriendschappen in en rond het peloton en ik heb nog steeds contact met renners van toen.


Waarom koos je voor de wielersport:
= Mijn vader fietste en koerste en ik keek graag naar Jan Raas (SHeerenhoek) en Joop Zoetemelk. Later had ik veel respect voor Patrick Tolhoek uit Yerseke. Toen begon ik het wielrennen steeds mooier te vinden.
Bij welke clubs/ploegen heb je gereden:
= Ik koerste altijd in het clubshirt van Theo Middelkamp. Voor een paar koersen zat ik op uitnodiging in de voorselectie van het Nederlandse juniorenteam.
Mijn wielerjaren lagen tussen 1988 en 1994. Later nog bij TMZ (Trimbelangen Midden Zeeland) een aantal seizoenen leuk gekoerst onder stimulans van oud amateur Dennis Raadtgever (Kapelle).


Hoe zagen je trainingen eruit:
= Trainings schema kreeg ik van Marius Westrate. Die was toen verzorger van het Nederlands team. Ik trainde eigenlijk vaak op karakter en vooral door wat adviezen van Francois Franse uit Kwadendamme.


Wat was voor je gevoel de mooiste wedstrijd:

= Winst als 1e jaars junior op de Doenkade in Rotterdam op 24 september 1991. (foto). Verder de klassieker Omloop van de Zuidwesthoek omdat ik toen samen met Rik Reinerink, Koos Moerenhout en Steven de Jongh in de kopgroep zat.

= Als eerstejaars amateur was het NK Ploegentijdrit erg belangrijk en geweldig voor mij. Daar kon ik me laten zien omdat ik in bloedvorm was. Rinus Verboom (Kloetinge) was toen mijn ploegleider.

= Ook een deelname topper was The Isle of Man samen met Patrick van Belzen, Peter Mol, Johan van Schaik en Wilfred Geijs. Begeleiders waren Eddie Bogaert en Wim Luitwieler.


Waar was je laatste koers:
= Laatste wedstrijd was het amateur criterium in Burg-Haamstede na een jaar met ontzettend veel pech.


Ben je nog betrokken bij de wielersport:
= Ben zeker nog betrokken bij de wielersport. Als sponsor bij koersen maar ook kleding bij de Club van Kapelle en ik ben lid van de TGV Toerclub Goes Vooruit. Verder voorzitter van de Kees Korstanje toertocht.


Hoe zie je de positie van het wielrennen in Zeeland:= Ik zie veel mooie dingen vanuit het Zeeuwse komen. De tweeling van Mick & Tim van Dijke en uiteraard Shirin van Anrooij. Ik heb vroeger veel met haar moeder Marietta gereden.
= Verder gaan we volgens mij nog meer horen van de talentvolle Rosita Reijnhout (foto) die vanaf 2023 bij Jumbo Visma koerst.


Heb je een algemeen advies richting jeugdfietsers:
= Ik heb geen directe adviezen voor jeugdrenners, daar zijn weer andere mensen voor. Als ik ergens mee kan helpen of iets positiefs kan uitleggen aan iemand met minder ervaring zal ik dat zeker niet laten.


Wat is je persoonlijke wielerwens voor de toekomst:

= Mijn wielerwens is dat ik de huidige Kees Korstanje toertocht kan omzetten naar een wieler klassieker van de TMZ. Dat is een grote droom van mij. De organisatie van dit fietsevenement bestaat uit Edwin Franse, Harry Gubbels, Gerben Franse en Guillaume de Punder (voorzitter).
= De stichting Kees Korstanje toertocht steunt jaarlijks als goede doel het Jeugdfonds sport en cultuur Zeeland.


Met welke bekende renner zou je een tochtje willen rijden:
= Mijn mooiste renner om samen eens een rondje te kunnen fietsen is toch wel Parijs Roubaix (2022) winnaar Dylan van Baarle (foto) van Team Jumbo Visma. Omdat ik nog meer kippenvel kreeg bij Dylan dan bij Mathieu van der Poel en dat was al extreem. Ik blijf Dylan bewonderen in alles!     (november 2022)


Terug naar de inhoud