* Dorpentocht Walcheren - Zeeland op de Fiets

* Z E E L A N D OP DE FIETS *
Ga naar de inhoud
* Toerfietsen  : Terre des Hommes Dorpentocht Walcheren : 25 ste editie in 2023.

 
 
* EDITIE 2024 OP DINSDAG 6 AUGUSTUS * 
* 25 JAAR DORPENTOCHT WALCHEREN : JAARLIJKS 2000 ZEEUWEN EN TOERISTEN OP DE FIETS.

* OPBRENGSTEN GAAN NAAR TERRE DES HOMMES PROJECT.


 
Al meer dan 25 jaar, op de eerste dinsdag van augustus: Dorpentocht Walcheren. Een fietsevenement van ca. 55 km over Walcheren. Ieder jaar is er een ander thema, andere stempelplaatsen en een andere route. De ongedwongen en gemoedelijke sfeer is kenmerkend voor het fietsevenement dat jaarlijks ongeveer 2.000 deelnemers trekt.

Er zijn 11 start en stempelposten verdeeld over de route. Bij deze posten kunnen de fietsers het routeboekje kopen dat tevens het bewijs van deelname is. Als de deelnemer 11 stempels heeft verzameld dan ontvangt hij/zij een medaille. De opbrengst gaat naar een gekozen Terre des Hommes project.

 

Op iedere stempelpost verkopen verschillende goede doelenorganisaties de boekjes, stempelen die en reiken de medaille uit. Zowel de organisaties als de stempelpost eigenaren kunnen als tegenprestatie iets verkopen en/of reclame maken.

 


De Dorpentocht Walcheren beoogt met het fietsevenement om op een sportieve en educatieve wijze bij mensen bewustwording te kweken en geld in te zamelen voor ideele instellingen en organisaties op het gebied van mensen in nood. Tot op heden gaan de opbrengsten naar de Stichting Terre des Hommes Nederland. Terre des Hommes richt zich op het wereldwijd bestrijden van onaanvaardbare vormen van kinderarbeid die de fysieke, morele en geestelijke ontwikkeling van kinderen schaden.

De eerste 11-Dorpentocht werd door de Fietsersbond, afdeling Vlissingen in 1987 georganiseerd. De opbrengst ging toen al naar Terre des Hommes. Hiervoor had men al 4 avond vierdaagsen georganiseerd. In totaal heeft de Fietsersbond elf 11 Dorpentochten uitgezet.
 
Vanaf 1997 zijn de fietstochten georganiseerd door een werkgroep namens de Terre des Hommes winkel Middelburg. In 2020 zou de 24 ste Dorpentocht Walcheren verreden worden, maar door Covid-19 zijn de jaren 2020 en 2021 uitgevallen.
 
Vanaf juni 2023 is de werkgroep opgegaan in de Stichting Dorpentoch Walcheren. Het bestuur bestaat uit zeven leden die gezamenlijk zorgdragen voor de organisatie van het fietsevenement. Naast een voorzitter, secretaris en penningmeester heeft het bestuur vrijwilligers voor de Communicatie, Marketing en Route & Locaties.

 

Het concept van het fietsevenement is in grote lijnen gelijk aan dat van 1997. De ongedwongen, gemoedelijke en gezellige sfeer, soms omschreven als kneuterig, kenmerken het evenement. Een ijzersterk concept waardoor het evenement ieder jaar weer een groot succes is. Deelnemers zijn afkomstig uit alle windstreken van ons land en zelfs uit het buitenland. Een groot aantal deelnemers doet al vele jaren mee, sommigen stemmen hun vakantie erop af.

De wereld om ons heen verandert snel. Om daarin mee te groeien zullen de komende jaren stap voor stap nieuwe elementen aan het event worden toegevoegd. Hiermee beogen we tevens nieuwe doelgroepen aan te spreken en te trekken.
 
Op onze website  www.dorpentocht-walcheren.nl  zijn de laatste nieuwsfeiten terug te vinden. Een vernieuwde website zal in de eerste helft van 2024 in de lucht komen.

 

Op dinsdag 6 augustus 2024 zal de 26 ste Dorpentocht Walcheren gepresenteerd worden. Dan weer een verrassend mooie route waar de eerste voorbereidingen voor zijn gestart. Op de website wordt het nieuwe jaarthema vermeld.
 
Maar we zullen niet alles verklappen. Kom het zelf ervaren en laat je verrassen in augustus 2024.
 
 Bron:  Marco Fossen   -   Voorzitter Stichting Dorpentocht Walcheren


  
*  25 STE EDITIE DORPENTOCHT WALCHEREN IN AUGUSTUS 2023:
 
1300 ZEEUWEN & TOERISTEN IN SOCIALE SFEER MET ZON EN VEEL WIND.
  
* GOEDE DOEL : TERRE DES HOMMES PROJECT : STOP KINDERARBEID IN MICAMIJNEN.
 

 
 
* De jubileum editie van de Dorpentocht ging op dinsdag 1 augustus 2023 naar o.m. de Dorpskerk Sint Laurens (foto),
 
Imkerij Poppendamme in Grijpskerke, Panorama Walcheren in Vlissingen.

 

 
* In Middelburg konden de fietsers rusten en kijken in de Oostkerk (foto) en Gemaal Boreel.
 
 * De afstand lag rond de 55 km en voerde vanaf 9.00 uur langs 11 stempelposten op Walcheren.
 * Dorpentocht 2010 *


* PZC 1998 *


 


Terug naar de inhoud