> DIVERSEN - Zeeland op de Fiets

Zeeland op de Fiets
Ga naar de inhoud
* Fiets Historie Middelburg >  Diversen / Algemeen.                * Tips en Foto's : malus@zeelandnet.nl

De Middelburgse fietsarchieven zitten vol spannende verhalen, sfeervolle foto's en enerverende evenementen.
Bijdrages voor Fietshistorie Middelburg:  malus@zeelandnet.nl  
MIDDELBURGSE RENNERS IN RONDE VAN KORTGENE 1978

* Deelnemerslijsten A & B Koers in 1978 met Zeeuwse / Middelburgse renners in Kortgene.


Foto's : AndrĂ© Hannewijk.   Op 7 augustus 1982 werd voor de eerste keer een KNWU amateur wedstrijd verreden in Kortgene. De top 3 werd ingevuld door Ronnie Karelse, Rinus Verboom en Peter Hoondert. Bij de slotuitgave in 2014 stonden Stefan Laurijssen, John Padmos en Erik Boer op het podium. De organisatoren in het Noord Bevelandse dorp konden jaarlijks veel criterium specialisten uit Zuidwest Nederland op de startlijst zetten.


TWEEDE ETAPPE DELTATOER ZEELAND 1993
DOOR ARNEMUIDEN OVER 'T SPOOR RICHTING WOLPHAARTSDIJK


OP DE FIETS DOOR MIDDELBURG CENTRUM IN DERTIGER JAREN

Bekijk meer foto's :
Bron : Zeeuws Archief en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed / Wij zijn De Stad Middelburg.ZEEUWSE PROFS ANTWAN TOLHOEK & MARCO MINNAARD
TRAINDEN VOOR TOUR DE FRANCE 2018 IN DE REGIO ARNEMUIDEN
ANTWAN TOLHOEK EN MARCO MINNAARD REDEN IN HUN VOORBEREIDING OP DE TOUR DE FRANCE 2018 REGELMATIG EEN RONDJE WALCHEREN. HET BEVELANDSE DUO STOPTE DAN BIJ VLIEGVELD MIDDEN ZEELAND VOOR EEN BAKJE KOFFIE MET APPELTAART. EEN BEPROEFDE COMBINATIE VOOR WIELRENNERS EN TOERFIETSERS.

In de PZC stond in 2018 een artikel over de trainingsroute van Tolhoek en Minnaard over Walcheren :
RIJWIELHANDEL DE TOERIST IN MIDDELBURG IN 1962
Bron :
Beeldbank van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.
"MIDDELBURG OP DE FIETS" ONTMOETTE KONING WILLEM ALEXANDER
BIJ GIRO 2016 IN APELDOORN

Foto's: Witte en Lennard Andriesse (Middelburg)
In mei 2016 was de Ronde van Italie te gast in Gelderland. Duizenden wielerliefhebbers kwamen naar het warme en gezellige Apeldoorn voor de opening van de Giro. De renners moesten meteen flink in de beugel in een tijdrit over een afstand van 9,8 km. De zege bleef met een score van 11.03 in Nederland. Tom Dumoulin (foto) van Team Giant Alpecin pakte de eerste roze trui van de editie 2016. Primoz Roglic werd tweede in dezelfde tijd en Andrey Amador werd als derde geklokt.De eindzege van de 99 ste editie kwam in handen van Vincenzo Nibali van Astana. Esteban Chavez en Alejandro Valverde mochten ook naar het podium. Beste Nederlander in Milaan was Steven Kruijswijk (Team Lotto NL Jumbo) op 1.50. In 2016 stonden geen Zeeuwen op het startblad van de Giro.Koning Willem Alexander bezocht de Nederlandse Giro start in Apeldoorn. WA ging langs bij verschillende teams en maakte een praatje met enkele renners en ploegleiders. In de avonduren werd in Apeldoorn een wielercafe georganiseerd met o.m. organisator Cees Priem uit Wemeldinge (middelste foto).  


IN 2014 VERWIJDERING FIETSPAALTJES IN MIDDELBURGSE WIJK VEERSE POORT

In het voorjaar van 2013 werd de "Paaltjesnota Middelburg" die gemaakt was door de vrijwilligers van de Fietsersbond aan wethouder Chris Simons overhandigd. Hij beloofde er werk van te maken. Het duurde wel even voordat alle neuzen in de Bike Friendly City dezelfde kant uit stonden.
Foto Fietsersbond:
Op woensdag 15 januari 2014 werd het eerste rood witte fietspaaltje in de nieuwe woonwijk Veerse Poort door de wethouder eigenhandig verwijderd. In 2014 en 2015 zijn, gefaseerd per wijk, ruim honderd fietspaaltjes in Middelburg verwijderd.
De Fietsersbond toonde zich tevreden over de verwijdering in de hoofdstad:  "Hiermee zal het aantal eenzijdige fietsongevallen significant verminderen, waardoor de fietsveiligheid in de stad wordt vergroot. Als Fietsersbond zijn wij erg blij met dit behaalde succes. Uiteindelijk is er vruchtbaar met de gemeente samengewerkt".   MIDDELBURGSE FIETSERS IN HULST BIJ EERSTE ZEEUWSE WEGWEDSTRIJD IN 1926
Bron : Sjaak den Herder  (Middelburg)  

In het Zeeuwse sportarchief staat ruime informatie over de groei van de wielersport vanaf de twintiger jaren.

In Zeeland had Hulst de primeur van de eerste wegkoers. Op 31 augustus 1926 zegevierde Roger de Heer. De Belgische coureur versloeg zijn landgenoten De Meijer en Clapdorp. Het rennersveld bestond hoofdzakelijk uit Belgen. Daarnaast stonden enkele Hollanders / Middelburgers aan de start in Zeeuws Vlaanderen.

Op 4 september 1927 vond de tweede editie plaats met 39 inschrijvingen. De Grote Prijs Hulst over 108 km. werd verreden rond de stad. Op het ronde bord stonden 6 omlopen van 18 km. De zegebloemen waren voor Odiel van Hevel (B)   2. Maurice Raes (B)   3. Frans Bonduel (B). Edmond Picavet zorgde met de negentiende plaats voor een Nederlandse top 20 klassering.

Op 5 september 1927 werd de wegwedstrijd Sas van Gent - Brussel - Sas van Gent georganiseerd met aankomst op de wielerbaan. De Belg Karel van Hassel was de rapste.  2. Leoplold Boone en 3. Henri Demeyer. Een compleet Belgisch podium in Zeeland.
 
Op 31 augustus 1928 werd de GP Hulst gewonnen door Hector Marquinie voor Verstaeten en Deroeck.
 
In augustus 1931 was er weer koers in Hulst. De top 3 bestond uit Belgen:  1. Cesar Bogaert   2. Constan Dyzers   3. Aime Dossche. Er mochten toen alleen met toestemming van de overheidsinstanties wedstrijden op de weg geprogrammeerd worden.    

Terug naar de inhoud