* Davy Gunst - Zeeland op de Fiets

* Z E E L A N D OP DE FIETS *
Ga naar de inhoud
* Podium Oud Renners  >  Davy Gunst  (Yerseke).
* DAVY GUNST      (YERSEKE) *


* Met welk gevoel kijk je terug op je wielerjaren
Goed, ik heb veel mooie jaren mogen meemaken, veel mooie momenten. Wedstrijden betwist met grote namen die nu het mooi weer maken in de professionele wielersport. Deel uitgemaakt van Nationale selecties voor Nations cup wedstrijden (junioren en beloften). Op het WK voor Junioren koerste ik aan de zijde van Mathieu van der Poel. Daarnaast zat ik bij 4 van de grootste opleidingsploegen ter wereld tijdens mijn belofte periode.
Anderzijds natuurlijk een dubbel gevoel omdat mijn carriere bij de beloften zeer abrupt ten einde kwam waarbij de laatste 2 jaar eigenlijk gekenmerkt werden door tegenslagen. Waarbij ik mezelf nooit meer tot het uiterste heb kunnen drijven. eerst een wervelbreuk en bekkenbreuk en direct daarna hartritmestoornissen, deze laatste klachten betekenden het einde van mijn periode als wielrenner. Zonder tegenslagen had er misschien meer in gezeten maar dat zullen we helaas nooit weten.


* Waarom gekozen voor de wielersport
Eigenlijk zit de wielersport bij ons (Familie Gunst) in het bloed.
Mijn grootvader koerste in zijn jeugd nog met Jo de Roo en mijn vader reed tot zijn 37 ste wedstrijden o.m. voor verschillende Franse opleidingsploegen.

* Bij welke ploegen - verenigingen heb je gereden

2004-2011     ZRTC Theo Middelkamp
2012-2013    Willebrord Wil Vooruit
 2014    EFC Omega Pharma - Quickstep
2015    SEG Racing

2016   Rabobank Development Team  (foto boven)2017    An Post - Chain Reaction* Hoe zagen je trainingen eruit
Heel gevarieerd. duurtrainingen tot 7 uur en daarnaast een variatie in interval trainingen.
Tijdens mijn laatste jaren van mijn wielerperiode vertoefde ik veel in Spanje (Valencia en Girona) om hier specifiek aan de uitbouw van mijn carriere en mogelijkheden te werken.Foto : Zeeland  op de Fiets.nl / Lennard Andriesse

NK 27 juni 2015 in Emmen:
1. Stan Godrie     (Rabobank Development)
2. Fabio Jakobsen    (SEG Racing)
3. Davy Gunst    (SEG Racing)
108 renners geklasseerd.

* Wat was voor je gevoel je mooiste wedstrijd

Lastig, vooral omdat ik door de tegenslagen bij de beloften vooral goede herinneringen heb aan de juniorentijd. Hoogtepunten waren zeker mijn overwinning in de Ronde des Vallees en deelname aan het WK.

Daarnaast won ik een van mijn eerste koersen bij de elite/belofte waar ik met 10 man vooruit op de meet afkwam en onder andere Oliver Naesen (AG2R), Ludwig de Winter, Aime de Gendt (beiden Wanty Gobert) en Dries de Bondt (Alpecin-Fenix) vloerde.

Ten slotte waren een 3e plaats op het NK Beloften 2015 in Emmen (foto boven) en winst van de jongerentrui in Circuit Ardenais  enkele sportieve hoogtepunten.Foto : Facebook

* Waar was je laatste koers

Mijn laatste wedstrijd was in Portugal de Volta ao Alentejo (UCI 2.1). in deze koers kreeg ik te maken met hartproblemen, de uiteindelijke stoornis kwam aan het licht op een Linq Reveal welke in mijn borst geplaatst was ter registratie.
Gedurende de laatste etappe zette ik ploeggenoot Kasper Kasperkewiecz af in de laatste bocht bij de eerste 3. gezien mijn problemen was hij die dag de uitgespeelde man, vervolgens werd ik zelf nog 20 ste in de sprint.


* Ben je nog betrokken bij de wielersport

Zeker, ik ben ploegleider van de Junioren van Willebrord Wil Vooruit, daarbij ook het hele organiserende deel (inschrijven, hotels, planning, logistiek, etc). Vorig jaar heb ik daarnaast met enkele anderen de Elite/Beloften formatie van Willebrord Wil Vooruit een nieuwe impuls kunnen geven waardoor ook zij nu weer een mooie ploeg hebben.


* Hoe zie je de positie van het Zeeuwse wielrennen in 2021


We hebben natuurlijk enkele leuke renners, zoals Shirin van Anrooij (foto) en Antwan Tolhoek. Daarnaast talenten op (pro)continentaal niveau zoals Timo de Jong, Mick en Tim van Dijke en Milan Vader.
Echter is de vraag natuurlijk of zij dit aan het "Zeeuwse Wielrennen" te danken hebben of aan hun eigen doorzettingsvermogen/talent en ploegen van buiten de regio. Helaas is het jammer dat deze opleidingscultuur binnen Zeeland zelf nooit echt is doorgebroken. We hebben hier toch genoeg oud renners om de juiste omgeving te creeren en er is begeleiding om eventueel een team op (continentaal) niveau op de weg op te zetten.Middelkamp doet het echter natuurlijk wel leuk met de jeugd, WV Zeeuws Vlaanderen met de Nieuwelingen/Junioren, X-Treme voor de mountainbikers. Daarna is de stap richting topsport heel groot en ontbreekt helaas vaak het tussenstation en moet er jammer genoeg al snel worden uitgevlogen naar ploegen en trainings faciliteiten elders in het land of Belgie.* Heb je een algemeen advies richting jeugdfietsers


In eerste instantie moet vooral plezier centraal blijven staan bij jeugd. daarnaast is specifiek bezig zijn heel belangrijk, maar nog niet in overdrive gaan qua intensiteit in uren. Daar bedoel ik mee: blijf wel in het oog houden dat er ieder jaar wat betreft training nog iets extra gedaan kan worden in het kader van groeimarge.


* Wat is je persoonlijke wielerwens voor de toekomst

Mijn persoonlijke wielerwens is om in de toekomst een stap te zetten als ploegleider, dit naar continentaal niveau of hoger.

Daarnaast droom ik er nog altijd over om ooit een echte Zeeuwse wielerploeg op te zetten, waarbij Zeeuwen die er klaar voor zijn de kans krijgen zich op internationaal niveau te laten zien, dan wel aangevuld met enkele nationale/internationale talenten. Misschien ontstaat er een hernieuwde belangstelling in de toekomst.

Verder ben ik op dit moment gelukkig met wat ik doe bij Willebrord Wil Vooruit bij de Junioren. Het geeft veel voldoening om jongens te helpen bij het zetten naar een stap hogerop.


Terug naar de inhoud