* Baloise Ladies Tour - Zeeland op de Fiets

* Z E E L A N D OP DE FIETS *
Ga naar de inhoud
* Wielrennen in Zeeland:

Vrouwen Etappewedstrijd Baloise Ladies Tour vanaf 2021.
voorheen BeNeLadies Tour.JUBILEUMEDITIE BALOISE LADIES TOUR START 17 JULI IN ZEEUWS VLAANDEREN

De tiende editie van de Baloise Ladies Tour start volgend jaar in Zeeland. De vijfdaagse van 17 t.m. 21 juli vormt de laatste voorbereidingswedstrijd voor de Olympische Spelen in Parijs. Het parcours van de etappekoers loopt voert over Nederlandse en Belgische wegen en gaat door drie provincies: Zeeland, Oost- en West-Vlaanderen.De proloog op woensdag 17 juli wordt in het Zeeuws Vlaamse Hulst verreden. De organisatie over deze keuze: "Hulst heeft zich de laatste jaren opgeworpen als een gemeente met een groot hart voor het wielrennen. Denk maar aan de Vestingcross (logo) die is uitgegroeid tot een absolute topwedstrijd in het veldrijden. Het vrouwenwielrennen heeft nu ook de weg naar Hulst gevonden".

Voor donderdag 18 juli is een rit gepland tussen twee kustplaatsen. Vanuit Breskens gaat het peloton na de start door Zeeuws Vlaanderen naar Knokke-Heist waar de finish ligt op De Wandelaar. Deze korte strook is slechts 100 meter lang maar overbrugt 7 hoogtemeters met een gemiddeld klimpercentage van 8,2 procent.

Zulte blijft de Baloise Ladies Tour trouw. Deze wielergemeente is op vrijdag 19 juli al voor de vierde keer de start en aankomstplaats waarbij men in de grote ronde een deel van de Vlaamse Ardennen zal aandoen. De finale in de lokale ronden levert altijd een mooie strijd op waarbij een massasprint tot de grootste kansen behoort.

Op zaterdag 20 juli wordt in Zwevegem de dubbel verreden. Eerst een ochtendrit waarbij ook Henegouwen wordt aangedaan. In de vooravond volgt dan een individuele tijdrit die wellicht beslissend zal zijn voor het eindklassement.

De ontknoping van deze vijfdaagse volgt op zondag 21 juli in Deinze. Zowel de start als de finish liggen op de Markt. Het wordt nu al uitkijken wie op de nationale feestdag de opvolgster wordt van de Nederlandse Lucinda Brand van de formatie Lidl-Trek.  (december 2023)


BALOISE LADIES TOUR 2023:
 
PROLOOOG OVER BOULEVARD VLISSINGEN  -  EINDZEGE LUCINDA BRAND (LIDL-TREK)

De 34 jarige Lucinda Brand uit Dordrecht werd in het Belgische Deinze als eindwinnares gehuldigd van de negende Baloise Ladiues Tour. De proloog werd verreden in Vlissingen op een mooi parcours rond en over de Boulevard.

In de finale kwam de eindwinst van leidster Brand niet meer in gevaar. Voor de renster van Lidl-Trek verliep de slotetappe ideaal. Vijf rensters, Jelena Eric, Sofie Van Rooijen, Maria Arzuffi, Femke De Vries en Aniek Van Alphen, sloegen al in de tweede van acht ronden de handen in elkaar. Drie van dit vijftal bleven in de laatste rechte lijn nipt uit de greep van Brand die de sprint van het peloton naar haar hand zette. Na het bekijken van de fotofinish werd de ritzege toegekend aan Jelena Eric die een zuchtje sneller was dan Femke De Vries. Arzuffi eindigde derde.Lucinda Brand werd eindwinnares met 24 seconden voorsprong op Emma Norsgaard (Movistar) en Anna Henderson van Jumbo Visma 4. Jenny Rissveds  (Team Coop Hitec Products) op 52 sec.    5. Eugenia Bujak  (UAE Team ADQ) op 1.25. 90 rensters in algemeen klassement.

Brand, ex-wereldkampioene veldrijden, won ook het puntenklassement (rood) en werd uiteraard beste Nederlandse (oranje). Lea Curinier (wit, beste jongere), Marion Norbert Riberolle (groen, beste Belgische) en Sofie Van Rooijen (geel, rushesklassement) mochten de overige truien aantrekken bij de laatste huldiging.

 
* Zeeuwse resultaten Baloise Ladies Tour 2023 *


Maureen Arens (20) uit Kruiningen van AG Insurance Soudal Quick Step koerste naar de negende plaats in het eindklassement op 1.41 van Lucinda Brand. Klasseringen: 36 (proloog Vlissingen), 28, 25, 33, 15 en 32.De Thoolse Britt de Grave voltooide de etappewedstrijd door haar thuisprovincie en over Belgische wegen. De jonge renster van GT Krush Rebellease noteerde op de 90 ste positie een verschil van bijna 14 minuten op winnares Brand. Uitslagen: 101 (proloog Vlissingen), 101, 64, 75, 85 en 39.  Rosita Reijnhout is in Zulte niet meer gestart voor de tweede etappe.

Jongeren:  1. Lea Curinier  (Team DSM Firmenich)   3. Maureen Arens.

 Ploegen (20):   1. Team DSM Firmenich      4. AG Insurance Soudal Quick Step      15. GT Krush Rebellease.     (16 juli 2023)
CHARLOTTE KOOL WINT PROLOOG OVER BOULEVARD VLISSINGEN

Fotografie : Edwin van Immerseel


 
De Nederlandse Charlotte Kool (Team DSM-Firmenich / foto) zette in het rustige Vlissingen de winderige proloog over 2,6 kilometer naar haar hand. De 24-jarige Nederlandse, twee jaar terug in Knokke ook al winnares van een etappe, was een zuchtje sneller dan Lucinda Brand (Lidl-Trek / foto onder).


 
De Zweedse Jenny Rissveds klokte de derde tijd. Ook zij was een handvol duizendsten van een seconde sneller dan de Nederlandse Lieke Nooijen. De Duitse Lisa Klein, tweevoudig eindwinnares van de Baloise Tour, maakte de top vijf vol.  Kool startte donderdag in Zwevegem in de paarse leidertrui. 
Zeeuwse deelneemsters :  
36. Maureen Arens op 15 sec.    63. Rosita Reijnhout op 19 sec.     101. Britt de Grave op 27 sec.
 

 
* BALOISE LADIES TOUR 2023 DOOR ZEELAND

* PROLOOG IN VLISSINGEN EN ETAPPE BRESKENS - KNOKKE HEIST


De negende editie van de Baloise Ladies Tour werd in 2023 verreden van woensdag 12 tot en met zondag 16 juli. Net als vorig jaar gold deze vijfdaagse voor de wereldtop in het vrouwenwielrennen als de laatste voorbereidings wedstrijd voor de ronde van Frankrijk voor vrouwen. Het parcours van de Baloise Ladies Tour ging opnieuw door Nederland en Belgie en deed drie provincies aan: Zeeland, Oost- en West-Vlaanderen.
Net als in 2017 werd de proloog in Vlissingen afgewerkt.

Zwevegem ging op de tweede wedstrijddag door als een nieuwe start en aankomstplaats. In deze West Vlaamse streek kregen de rensters een attractief parcours voor de wielen geschoven.

Zulte bleef de Baloise Ladies Tour trouw. Reeds voor de derde keer was Zulte de start- en aankomstplaats van een etappe die opnieuw voor een deel de Vlaamse Ardennen aandeed.Op zaterdag stond er opnieuw een leuk tweeluik op het programma.
Het Zeeuws Vlaamse Breskens was de nieuwe startplaats van de voormiddagrit
in een grensoverschrijdende rit tussen twee kustplaatsen  
waarbij de aankomststreep lag in Knokke Heist.In de vooravond werd in de Belgische badplaats ook een individuele tijdrit afgewerkt.
Foto:  Lucinda Brand klokte de snelste tijd.

De ontknoping van deze vijfdaagse volgde op zondag in Deinze.
BALOISE LADIES TOUR 2022:
 
EINDWINST ELLEN VAN DIJK (35)  -  MAUREEN ARENS (19) IN MIDDENMOOT

Foto: Trek Segafredo.   Na de slotrit rond Deinze werd de 35 jarige Ellen van Dijk als eindwinnares gehuldigd. In het algemeen klassement had de routinier van Trek Segafredo na vijf koersdagen 21 seconden voorsprong op Lorena Wiebes (Team DSM)  en een marge van 62 seconden met ploeggenote Audrey Cordon Ragot.   4. Georgie Howe   (Keukens Redant) op 1.24     5. Pfeiffer Georgi  (Team DSM) op 1.49.


De Zeeuwse Maureen Arens (AG Insurance NXTG / foto) kon goed meekomen in het profpeloton. De Bevelandse belandde in de vijfdaagse op de 58 ste plaats met een tijdverschil van 8.18 op Van Dijk. De jury rapporteerde 86 rensters in het eindklassement.
 
Puntenklassement en Rushes: Lorena Wiebes     
Jongeren:  Pfeiffer Georgi.     
Ploegen (18):    1. Trek Segafredo    11. AG Insurance NXTG Team / Maureen Arens.     (17 juli 2022)

 

Lorena Wiebes kon op de laatste dag voor de vierde keer het zegegebaar maken. De sprintster van Team DSM won in Deinze na bijna 3 uur wedstrijd over de warme Vlaamse wegen.  2. Daria Pikulik  (Atom Deweloper)    3. Mylene de Zoete  (AG Insurance NXTG)    4. Amber v.d. Hulst  (Liv Racing Xstra)   5. Alison Jackson   (Liv Racing Xstra)   63. Maureen Arens op 16 sec.   (17 juli 2022)ELLEN VAN DIJK WINT TIJDRIT OP ZATERDAGAVOND

In de tijdrit door Knokke Heist reden 89 deelneemsters een omloop over 15,6 km. Ellen van Dijk (foto organisatie) was de rapste met gemiddeld 47.836 km. per uur. Maureen Arens eindigde in de middenmoot op de 42 ste positie. Met een gemiddelde van 41.600 km. was haar achterstand op Van Dijk 2.56.   (16 juli 2022)MAUREEN ARENS DOOR THUISPROVINCIE IN ETAPPE VANUIT CADZAND

Foto : Organisatie > Vrouwen Peloton door Zeeuws Vlaanderen.
Foto : Twitter > Burgemeester Marga Vermue van gemeente Sluis tussen de "leiderstruien"

Op zaterdag startte de ochtendetappe in Zeeland. In het Zeeuws Vlaamse Cadzand begon het peloton aan een vlakke rit over Hollandse en Belgische kustwegen. Na enkele demarrages die werden geneutraliseerd door de DSM formatie kwam de massasprint steeds dichterbij. Na 82 km. was het wederom Lorena Wiebes die triomfeerde na een koers die net geen 2 uur duurde. Maureen Arens kwam netjes in het peloton binnen op de 42 ste plaats.   (16 juli 2022)
TWEEDE RITZEGE LORENA WIEBES OP BELGISCHE BODEM
MAUREEN ARENS 56 STE  -  DEMI VAN DIJKE DNF

Foto: Organisatie.   De Nederlandse topper Lorena Wiebes heeft weer een zege binnen gehaald in de Baloise Ladies Tour. De 23 jarige renster van Team DSM won vrijdag de zonovergoten etappe met start en finish in Herzele. Na 114 km. toonde Wiebes haar sprintkwaliteiten en dirigeerde de negen concurrentes in de kopgroep naar de troostprijzen. Het was in de Vlaamse Ardennen een pittige dag voor de vrouwen. In het ritprofiel stonden vier heuvels aangegeven met de beklimming van de Ten Bosse, Langendries, Berendries en Eikenmolen. Tijdens de openingsfase ging Georgie Howe in de aanval. De renster van Keukens Redant kreeg 50 seconden maar moest buigen voor het tempogeweld van de achtervolgers. In de finale probeerden vanuit de spits Ellen van Dijk en Audrey Cordon Ragot nog weg te komen maar hun poging strandde.   Uitslag:    1. Lorena Wiebes     114,6 km  2.54.57    2. Ellen van Dijk     3. Daria Pilulik   4. Marthe Truyen    5. Lily Williams.
 
De Zeeuwse Maureen Arens (56 ste) zat in het peloton dat op 3.52 binnen kwam.
Provinciegenote Demi van Dijke kon het niet bolwerken en kwam op de dnf lijst met 15 rensters.  Gestart: 112 rensters - 15 uitvallers.     (15 juli 2022)LORENA WIEBES SPRINT NAAR ZEGE IN BELGISCHE ZULTE

Foto: Organisatie.  Lorena Wiebes (23) van Team DSM (foto) won de eerste etappe rond het Belgische Zulte en nam de blauwe leiderstrui over van haar landgenote Ellen van Dijk.
Tijdens de openingsfase van de rit over 128,6 km koos Marieke de Groot van Isorex Cycling voor een solo. Ze reed al na vijf kilometer weg uit het peloton en koerste alleen over de kasseien van de Huisepontweg en de Nokereberg. Met nog 77 kilometer voor de boeg werd de Nederlandse echter ingelopen.
 
Vervolgens kwamen drie rensters in de spits. De Italiaanse Scandolara (Aromitalia-Vaiano) kreeg in de zomerzon gezelschap van Laurance Typhaine (Arkea Pro Cycling)) en Loes Sels van Proximus Alpha motorhomes Doltcini). Het koptrio werkte goed samen maar in het peloton hielden DSM en Trek Segafredo alles onder controle. Op 8 km van de aankomst rapporteerde de jury een hergroepering.

Een massasprint moest de beslissing brengen en daarin was Lorena Wiebes na 128 km. de rapste.   2. Mylene De Zoete (AG Insurance NXTG Team)    3. Amber Van der Hulst (Liv Racing XSTRA)    4. Daria Pikulik  (Atom Deweloper)   5. Rasa Leleiuyte  (Aromitalia Basso Bikes Vaiano).

Zeeuwen:  51. Maureen Arens     98. Demi van Dijke.   112 rensters geklasseerd. In het jongeren klassement staat Arens vijfde achter leidster Pfeiffer Georgi (Team DSM).   (14 juli 2022)ELLEN VAN DIJK (TREK SEGAFREDO) WINT PROLOOG

Op de openingsdag van de Baloise Ladies Tour won Ellen van Dijk (Trek Segafredo) de proloog. De 35 jarige wereldkampioene was in Utrecht de snelste op het parcours door de Leidsche Rijn over een afstand van 3,9 km. Van Dijke klokte met een gemiddelde van ruim 45 km per uur een tijd van 5.08. Lorena Wiebes (Team DSM) kwam 11 seconden tekort. Haar ploeggenote Esmee Peperkamp strandde op 14 seconden     4. Audrey Cordon Ragot  (Trek Segafredo) op 14 sec.      5. Pfeiffer Georgi  (Team DSM) op 15 sec.Fotografie: Philippe Seys.

Zeeuwse rensters:    
21. Maureen Arens op 28 sec. gemiddelde 41.786 km. per uur.       
      105. Demi van Dijke op 59 sec. gemiddelde 38.256 km.    (foto 2de van links)   

Quinty van de Guchte (Keukens Redant) en Shirin van Anrooij (Trek Segafredo) stonden aanvankelijk op de inschrijflijst
maar beiden ontbraken bij de start van de proloog.  (13 juli 2022)
* BALOISE LADIES TOUR 2022
MET TOPPERS DOOR ZEEUWS VLAANDEREN

* THUISWEDSTRIJD MAUREEN ARENS EN DEMI VAN DIJKE

De organisatoren van de Baloise Ladies Tour konden pronken met een mooie startlijst waarop 23 nationaliteiten stonden.
In de achtste editie waren talrijke toppers te zien w.o. Ellen van Dijk, Elynor Backstedt, Chloe Hosking en Jeanne Korevaar.

De Nederlandse veldrijdsters Ceylin del Carmen Alvarado, Annemarie Worst en Denise Betsema wilden in de BLT hun conditie verbeteren in hun voorbereiding op het winterseizoen.

Daarnaast waren maar liefst negen nationale kampioenen present in de meerdaagse door Belgie en Nederland : Liane Lippert (Duitsland), Alice Towers (Groot-Brittanie), Audrey Cordon Ragot (Frankrijk), Frances Janse van Rensburg (Zuid-Afrika), Tereza Neumanova (Tsjechie), Alice Sharpe (Ierland), Wikturiak Pikulik (Polen), Nora Jencusova (Slovakije) en Malin Eriksen (Noorwegen).

Demi van Dijke (Borsele / Isorex No Acqua)
en Maureen Arens (Kruiningen / AG Insurance NXTG)
reden door hun thuisprovincie in de Baloise Ladies Tour.Demi van Dijke:  "Ik heb voor de Baloise Tour een 4 tal weken niet gekoerst. Een week gerust en daarna een trainingsblok ingelast. Zaterdag 9 juli reed ik de Zevenheuvelen Omloop en op 10 juli de Belgische UCI koers Districtenpijl. Deze wedstrijden benaderde ik als training en tevens voorbereiding voor de Baloise Tour".

Organisator Geert Stevens (foto facebook) was in zijn nopjes met de bezetting: "In het groeiproces van onze wedstrijd vonden we de tijd rijp om onze ambities bij te stellen. De belangstelling voor het vrouwenwielrennen blijft toenemen en dat deed ons besluiten om de Baloise Ladies Tour met 1 dag uit te breiden. Het enthousiasme bij de locaties, de sponsors, de ploegen en niet het minst bij ons organisatieteam is groot. Utrecht, Zulte, Sluis en Knokke Heist blijven aan boord. Herzele en Deinze zijn nieuwkomers die hun strepen in het wielrennen hebben verdiend.

Ik vind het dan ook een grote eer om te kunnen samenwerken met steden en gemeenten die het vrouwenwielrennen mee helpen op de kaart te zetten. Dat we de Baloise Ladies Tour verder kunnen uitbouwen is mede te danken aan het partnership met Baloise Insurance. Samen accentueren we het belang van de ‘vrouw in de (wieler)sport".      (Bron: Website Organisatie)Rittenschema 2022:

Woensdag 13 juli:   proloog in Utrecht.
Donderdag 14 juli:    Eerste rit: Zulte - Zulte
Vrijdag 15 juli:   Tweede rit: Herzele - Herzele


Zaterdag 16 juli:
Derde rit A: Cadzand - Knokke Heist


Programma in Cadzand:
9.30 uur Ploegenpresentatie op het Maritiem Plaza aan de jachthaven van Cadzand-Bad.
10.45 uur   start etappe naar Knokke Heist.

Parcours:
Vanaf Boulevard de Wielingen - Ringdijk Noord - Lange Strinkweg - Bastingweg - Scheldestraat - Gemaal Cadzand-Bad - Kanaalweg - de Hickmanbrug in Retranchement en vervolgens naar de zuiderburen om daar te finishen in Knokke-Heist.

Bekijk route en doorkomsttijden Zeeuws Vlaanderen:Derde rit B: individuele tijdrit in Knokke Heist
Zondag 17 juli: Vierde rit: Deinze - Deinze.* BENE LADIES TOUR VANAF 2021 BALOISE LADIES TOUR
 
De BeNe Ladies Tour, de vierdaagse van de Lage Landen voor profs, heet vanaf 2021 de Baloise Ladies Tour. Het Belgische assurantie bedrijf Baloise Insurance zal in 2021 haar naam aan de meerdaagse verbinden, die jaarlijks in Zeeland te gast is. Via de samenwerking met de verzekeraar wil de organisatie de lat nog hoger leggen.


* Erelijst BeNeLadies Tour en Baloise Ladies Tour vanaf 2014:


Terug naar de inhoud